Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WANNA CHAT?

Jeste li ovisnici o chatu? Evo aplikacija za vas!

'100322_N90_BOW_PF_#1Band_no_pings_FL_PHO-10-0110 001'
05.10.2013.
u 16:56

Napravili smo kratku listu top-aplikacija za instant-komunikaciju u tri osnovne skupine: video, SMS i chat-aplikacije. 
Nije sve u GTalku...

Sve je počelo jednom SMS porukom poslanom 3. prosinca 1992. Tog se trenutka način komunikacije jednostavno promijenio iz temelja. Iako je već prošlo 23 godine od uvođenja SMS-a, on je i dalje aktivan i jedan od najpopularnijih tekstualnih načina komunikacije među korisnicima. Ali u posljednjih nekoliko godina sve više gubi bitku s nadolazećim rješenjima za brzu tekstualnu komunikaciju.

Nakon SMS-a prvi pravi računalni programi za tekstualnu komunikaciju ili, kraće – chat svima su poznati Windows Messenger i ICQ chat. Nakon njih pojavilo se i rješenje internetskog diva Googlea pod nazivom Google Talk. Iako su ICQ i Messenger pokrenuli novu eru u komunikaciji, ipak je nešto nedostajalo – mobilnost, ideja koja je zaživjela širenjem upotrebe pametnih telefona, a s njome i pravi procvat rješenja za tekstualnu komunikaciju među korisnicima. Osim klasičnog chata treba naglasiti da je uz pojavu mobilnih uređaja sve prihvaćenija i ideja videopoziva.

Napravili smo kratku listu top-aplikacija za instant-komunikaciju i podijelili ih u tri osnovne grupe: video, SMS i chat-aplikacije. Teško je sugerirati što koristiti jer ćete to vi najbolje znati, ali svakako umjesto SMS-a preporučujemo WhatsApp, a na području chat i videoaplikacija prvi nam je izbor Google Hangouts. Ako tražite cjelokupno rješenje, možete probati s aplikacijom Kakao talk.

Aplikacije po uzoru na SMS:

WhatsApp

Jedna od najpopularnijih aplikacija koja služi kao zamjena za SMS. Inicijalno je bila kompletno besplatna, a trenutačno uvodi mobilno plaćanje u simboličnim iznosima, nakon prve godine morate platiti iznos od jednog dolara za nastavak korištenja. Iako se počela naplaćivati, sama je aplikacija i dalje vrlo dobar izbor za korisnike koju često šalju SMS poruke. WhatsApp podržava gotovo sve poznatije mobilne platforme pa nećete imati problema s prelaskom – iPhone, Android, BlackBerry, Windows Phone, Symbian.

Viber

Osim što je poznata kao aplikacija za slanje kratkih poruka kao SMS, definitivno je jedna od popularnijih za besplatne pozive. Naravno, vaš sugovornik s druge strane linije isto mora imati instaliran Viber da bi poziv bio besplatan. Također, podržava sve poznatije mobilne platforme.

Chat-aplikacije

Hangouts

Iako poznat više po imenu Google Talk (Gtalk), Google je nedavno redizajnirao i brendirao aplikaciju novim imenom uz nekoliko noviteta. Prvi je zasigurno vrlo uska integracija s njihovom društvenom mrežom Google+, zatim sama aplikacija koja radi puno bolje i brže te videopozivi koji rade jako dobro i na 3G mreži. Velika je prednost Hangoutsa vrlo jednostavno kreiranje grupnih chatova.

Facebook Messenger

Kako je Facebook postao globalno raširen i sinonim za povezivanje s prijateljima tako su i Facebook-poruke prerasle samo obične privatne poruke. To je brzo prepoznao i Facebook koji je napravio i zasebnu aplikaciju samo za slanje poruke pod nazivom Facebook Messenger. Pa ako i niste ljubitelj Facebooka kao društvene mreže, i dalje ga možete koristiti samo kao platformu za poruke.

Kakao Talk

Jedan od novijih igrača na području komunikacija, ali s odličnim mogućnostima, pogotovo za konferencijske chatove. Uz klasičan chat nudi i opcije slanja SMS-a i uspostavljanja poziva što ga čini skoro pa najkompletnijim rješenjem za chat. Ima i PC varijantu.

Videopozivi

Skype

Naravno, kad je riječ o videopozivima, prva je asocijacija Skype. Aplikacija koja postoji, reklo bi se, od početka početaka zasigurno je jedna od boljih aplikacija za videopozive, a usto ima i mogućnost poziva na mobilne i fiksne linije. Ali unatoč najdužoj tradiciji u videopozivima, u posljednje dvije do tri godine pojavljuju se novi igrači.

Hangouts

Već samo ga spomenuli u chat-aplikacijama, ali ova je aplikacija zaslužila svoje mjesto i u videogrupi. Najjednostavniji način da napravite videopoziv, bilo prema jednoj osobi ili grupno, zasigurno je aplikacija Hangout. Vrlo dobro radi na mobilnim mrežama kao i na Wi-Fi mreži, a jednostavnošću svakim danom osvaja sve više korisnika.

Facetime / ChatON

Aplikacije koje nisu toliko poznate, ali ako ste vlasnik uređaja koji ih imaju, nisu loše za komunikaciju, iako ste ograničeni time da osoba s kojom želite komunicirati mora imati isti uređaj. Od poznatijih aplikacija imamo Appleovu uzdanicu Facetime za videopozive te ChatON za Samsung uređaje.

>> Tinejdžer putem video chata svjedočio ubojstvu žene

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije