Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Beresheet'

Izraelska letjelica na putu prema Mjesecu poslala prvu fotografiju

Supermjesec na nebu iznad Zagreba
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
06.03.2019.
u 09:25

"Beresheet" nije veći od perilice za rublje, a oko Zemlje će kružiti u sve većim krugovima dok ne bude zahvaćen Mjesečevom težom i dok ne uđe u Mjesečevu orbitu.

Izraelski svemirski brod "Beresheet" koji leti prema Mjesecu poslao je prvu fotografiju na kojoj se vidi zastava Izraela, snimljenu u svemiru selfie kamerom, 37,600 kilometara daleko od Zemlje.

Na ploči postavljenoj na letjelici ispod zastave piše "Am Israel Hai" (Narod Izraela živi) i "Mala zemlja, veliki snovi", a u pozadini se vide južna Zemljina hemisfera i Australija. Fotografija je napravljena pošto je prošli tjedan izveden ključni manevar nakon što su zamijećene nepravilnosti na kompjuteru.

Letjelica je lansirana prije dva tjedna s floridskoga Cape Canaverala na raketi "Falcon 9" privatne tvrtke SpaceX Elona Muska.

Ako misija bude uspješna, "Beresheet" će biti upamćen kao prvi privatni svemirski brod koji je doletio na Mjesec i prvi iz Izraela, pišu izraelski mediji.

Letjelica je već premašila izraelski rekord u brzini putujući 10,5 kilometara u sekundi, rekao je Ofer Doron, direktor odjela za svemir u Zračno-svemirskoj industriji Izrael.

"Beresheet" nije veći od perilice za rublje, a oko Zemlje će kružiti u sve većim krugovima dok ne bude zahvaćen Mjesečevom težom i dok ne uđe u Mjesečevu orbitu. Slijetanje je planirano za 11. travnja.

Pogledajte i video: Proklijala prva biljka na Mjesecu!

Ključne riječi

Komentara 7

LU
lun47
23:55 07.03.2019.

zakaj se glupi ravno-mozgaši odmah jave i dokazuju svoju glupost? Sve je to urota samo da se vas nadigra zato jer ste vi jako važni! Primitivci!🤪💦

Avatar nekineki
nekineki
11:03 06.03.2019.

Haha

MI
midea
11:59 06.03.2019.

lažna kugla dokazano !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije