Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snaga vibracije

Izraelci idu korak dalje u špijunaži: Za prisluškivanje je dovoljna žarulja

žarulja
Foto: Jens Buettner/DPA/Pixsell
02.07.2020.
u 22:01

Prednost je ove metode što možete čuti svaki zvuk iz sobe, nema potrebe za hakiranjem bilo čega i ne morate postaviti nikakav uređaje u tu sobu, a korištenjem jačih teleskopa prisluškivanje je moguće i s daljine od nekoliko stotina metara – izjavio je voditelj tima Ben Nassi.

Nekoga bi prisluškivali, ali bez korištenja kompliciranih uređaja, hakiranja njihova računala ili mobitela, korištenja skupe opreme... Može, sve što će vam trebati su laptop i jako precizna fiksna kamera, odnosno teleskop. I žarulja. Naime, istraživači s izraelskog sveučilišta Ben-Gurion u Negevu nedavno su objavili rad u kojem su opisali kako najobičnija žarulja može biti pretvorena u pasivni prislušni uređaj.

Riječ je o istom timu znanstvenika koji je ranije ove godine uspio hakirati autopilot Teslina automobila, a sada su otkrili da se zvuk u nekoj prostoriji može čuti ako na dovoljno precizan način, čak i iz daljine, mjerite vibracije žarulje koja se tamo nalazi.

 

– Prisluškivanje je samo po sebi vrlo jednostavno – uperite fiksnu kameru u žarulju i onda ta kamera snima vibracije koje nastaju na žarulji kada netko u prostoriji govori. Riječ je o vibracijama koje se mjere u milistupnjevima, pa je preciznost opreme ključna – objašnjeno je u radu koji će službeno biti predstavljen na sigurnosnoj konferenciji BlackHat USA u kolovozu ove godine.

Sama metoda ovakvog načina prisluškivanja nazvana je Lamphone, što je i naziv programa koji instalirate na svoje računalo, a koji zatim u realnom vremenu “prevodi” svjetlosne signale žarulje u zvučne. U eksperimentima je pokazano da se zvuk iz prostorije na ovaj način može uhvatiti s udaljenosti od 25 metara, iz susjedne zgrade – a osim razgovora, uspješno su snimljene i dvije pjesme.

– Prednost je ove metode što možete čuti svaki zvuk iz sobe, nema potrebe za hakiranjem bilo čega i ne morate postaviti nikakav uređaje u tu sobu, a korištenjem jačih teleskopa prisluškivanje je moguće i s daljine od nekoliko stotina metara – izjavio je voditelj tima Ben Nassi. Međutim, osim tih prednosti postoji i jedan očit nedostatak. Ako netko ugasi svjetlo ili vam blokira vidno polje snimanja – sve pada u vodu.
 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar superhik74
superhik74
23:23 02.07.2020.

Pogotovo ako je u zarulji kamera koja omogucuje snimanje seksa s otetim istocnoeuropskim maloljetnicama od strane Mossadovog agenta Jeffrey Epsteina I njegove sefice Ghislaine Maxwell inace kceri superagenta Roberta Maxwell-a kradljivca penzija svojih zaposlenika. Tada se lijepo ucijeni pedofil politicar snimkom seksa i bliskoistocni aparthejd moze nesmetano ubijati Palestince.

OK
okvarbudovič
16:46 14.07.2020.

od sad kad imam super tajne razgovore gasim zarulje i upalim svjece,pa nek onda špijaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije