Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi uspjeh

Ivan Đikić: Nova strategija u liječenju COVID-19

Ivan Djikic
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
06.05.2020.
u 12:07

Naš poznati znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu na uvid javnosti dao je istraživanje koje je proveo s kolegama u vezi s mogućom dvostrukom terapijom protiv COVID-19

Grupa znanstvenika s Instituta za biokemiju II Sveučilišta Goethe u Frankfurtu na Maini sa suradnicima prepoznali su proteazu PLpro koronavirusa SARS-CoV-2, sličnu papainu, kao osnovni virusni enzim ali i moguću slabu točku ovog virusa koja bi čak mogla biti i njegovom Ahilovom petom.

PLpro je potreban za procesiranje virusnih polipeptida i sastavljanje novih virusnih čestica u ljudskoj stanici. Dodatno, SARS-CoV-2 koristi se ovim enzimom kako bi utišao odgovor imunog sustava na njegovu prisutnost te pomaže virusu da rad domaćeg imunog sustava okrene u svoju korist. Tako se virus lakše može replicirati i dalje širiti. Skupina znanstvenika dokazala je kako farmaceutici usmjereni prema PLpro proteazi putem nekovalentnog inhibitora blokiraju širenje virusa i povećavaju imunost na novi koronavirus u ljudskih epitelnih stanica, prvoj postaji ulaska virusa u organizam. Rezultati ovog istraživanja dostupni su javnosti kao rad predložen za objavljivanje u znanstvenim časopisima ugledne obitelji Nature.

Video - Dr. Gordan Lauc govori u kojoj smo fazi pandemije koronavirusa i što nas sve očekuje

 

– Naši rezultati nude uzbudljivu mogućnost dvostazne terapijske strategije putem ciljanja PLpro proteaze – istodobno se zaustavlja virus te se jača imuni sustav. Da bismo postigli ovako dubok uvid, kombinirali smo biokemijsko, strukturalno i funkcionalno znanje koje postoji na našem institutu pa sam iznimno zahvalan svojoj skupini znanstvenika koja je doista postigla mnogo u jako kratkom vremenu. Naše zajedničko istraživačko djelovanje s Institutom za medicinsku virologiju pod vodstvom Sandre Ciesek bilo je doista najbitnije kako bi se pokazalo da inhibicija PLpro proteaze zaustavlja virus – rekao je naš poznati znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić koji je voditelj skupine znanstvenika sa Sveučilišta Goethe koja potpisuje ovo postignuće.

Osim toga, drugi znanstvenici u Frankfurtu, Münchenu, Mainzu, Freiburgu i Leidenu pridonijeli su eksperimentalnim podacima, reagensima i savjetima, navodi se u priopćenju o ovom znanstvenom postignuću. Ovi rezultati donose jasnu znanstvenu logiku kojom se mogu dalje nastaviti istraživanja spojeva i lijekova koji targetiraju PLpro proteazu koronavirusa SARS-CoV-2. Jedna američka klinika u ovom trenutku radi kliničko testiranje lijeka Famotidina kojim se cilja PLpro na pacijentima s COVID-19.

– Ovo su doista uzbudljive vijesti. Ipak, djelovanje Famotidina na virusni PLpro još nije potvrđeno. Također, trebamo biti posebno pažljivi kod kliničke primjene jer inovativne terapije protiv PLpro mogu se razlikovati ovisno o tome je li riječ o ranim ili kasnijim stadijima COVID-19, kažu Đikić i Ciesek.

Ključne riječi

Komentara 49

RO
robertek
12:24 06.05.2020.

Đikiću, pomalo se gubiš jer izjavljuješ hrpu suprotnih i opozitnih stvari u ova dva mjeseca. Ti si znanstvenik, nemoj djelovati kao populist, a upravo to radiš.

Avatar southman
southman
12:23 06.05.2020.

Evo sveznajućeg.

AN
antiantihrvat
12:21 06.05.2020.

Čovjek bi rekao da su znanstvenici većinom skromni, povučeni, na zemlji, svjesni prolaznosti života i samim time drže svoj ego pod kontrolom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije