Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SAVRŠENO JE OČUVAN!'

Istraživači otvorili kolibu na Antarktici i ostali šokirani viđenim

Antarktika
Foto: Pixabay
11.08.2017.
u 10:35

Kolač što su ga umijesili i ispekli vrijedni britanski slastičari "Huntley and Palmers" pronađen je zamotan u originalni papir i smješten u kositrenu limenku

Novozelandski znanstvenici u udaljenoj kolibi na Antarktici pronašli su "savršeno očuvan" 106 godina star voćni kolač

Kolač što su ga umijesili i ispekli vrijedni britanski slastičari "Huntley and Palmers" pronađen je zamotan u originalni papir i smješten u kositrenu limenku, izvijestili su znanstvenici Antarctic Heritage Trusta iz Christchurcha. 

"Pronalazak ovako savršeno očuvanog i više od stoljeća starog kolača bilo je veliko iznenađenje za nas", kazala je programerka Lizzie Meek

Njezini kolege vjeruju da je kolač, pronađen na polici u kolibi u Cape Adareu, pripadao ekipi legendarnoga britanskog istraživača, kapetana Roberta Falcona Scotta. On i njegova ekipa postali su prvi Britanci koji su stigli do Južnog pola.

Prvog studenoga 1911. Scott se s peteročlanom ekipom uputio iz Cape Evansa (gdje se nalazi Scottova koliba s ekspedicije Terra Nova) na putovanje dugo 2900 kilometara s obale Antarktike do Južnog pola i natrag. Prešli su Beardmoreov ledenjak te 20. prosinca stigli do početka Antarktičke visoravni, gdje su postavili takozvano gornje ledenjačko skladište. Do Južnog pola stigli su 17. siječnja 1912., dakle, prije 105 godina i tako postali prva britanska ekipa kojoj je to pošlo za rukom.

Drvene kolibe bile su prve nastambe na Antarktici i jedini su primjerci preostali od prvih ljudi koji su stigli na neki kontinent. 

Izgradila ih je 1899. ekspedicija Norvežanina Carstena Borchgrevinka, a kasnije su ih koristili i članovi Scottove ekspedicije. 

Iako kolač izgleda jestivo, čak i miriše, ostat će misterij kakva je okusa s obzirom na to da je neetično od konzervatora da kušaju svoje pronalaske, kazala je Meek za Newshub. 

"Voćni kolač vratit ćemo na policu na kojoj je pronađen, a nadam se da će ga vidjeti i drugi posjetitelji koji stignu ovamo", rekla je. 

Tim stručnjaka iz muzeja Canterbury u Christchurchu dovršio je četrnaestomjesečni projekt u sklopu kojega je prikupio i sačuvao gotovo 1500 artefakata iz Cape Adarea. 

Komentara 23

PU
puniša
11:17 11.08.2017.

aha...čekaj samo kad se otope bakterije i virusi stari par milja godina...i pojebu se sa sadašnjim....

Avatar Apsalar
Apsalar
11:13 11.08.2017.

Možda da netko otkrije "ljubičicu bijelu" pa da "zamiriše" antifama malo.

VO
vodopad
11:48 11.08.2017.

gle čuda ovi englezi ce još malo biti stariji od egipćana,maja, i inka skupa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije