Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ASUS ZENBOOK I LENOVO X1

Isprobali smo prve laptope s foldable OLED zaslonom: Impresivni početak novog trenda?

ASUS Zenbook 17 Fold OLED
Foto: Danijel Lijović
1/13
02.09.2022.
u 14:42

Najavljivana budućnost savitljivih ekrana nije još stigla, no osim više pokušaja s pametnim telefonima sada su nam stigli i neki vrlo zanimljivi primjeri s laptopima, hibridnim tabletima ili kako već želite nazvati novu kategoriju u nastajanju

Svašta sam očekivao na IFA sajmu u Berlinu, ali nisam očekivao da će mi se toliko svidjeti - laptopi s preklopnim ekranima. Već godinama pratim kako skupi mobiteli s preklopnim zaslonima većinom promašuju svoja očekivanja (izuzev Samsungovog Z Flipa koji se jedini značajnije prodaje u tom segmentu). Sada pak stižu i još skuplji preklopni laptopi, no ipak upravo se ASUS-ov foldable 17-inčni laptop Zenbook prometnuo u jednu od zvijezda velikog sajma potrošačke elektronike IFA u Berlinu.

 Svi su htjeli vidjeti i isprobati ovo veliko blještavo čudo velike dijagonale od 17,3 inča (Dolby Vision PANTONE TouchScreen ekran s omjerom slike 4:3). ASUS je Zenbook 17 Fold OLED najavio zapravo još na CES-u u siječnju, no upravo je sada u Berlinu proizvod i predstavljen i službeno najavljen za tržište (u zadnjem kvartalu ove godine) i to po vrtoglavo visokoj cijeni od čak 4000 eura. 

Foto: Danijel Lijović

Kada se sklopi ovaj mega tablet postaje 12,5-inčni laptop (omjer slike 3:2), a ima šest načina korištenja - ovisno je li sklopljen s ili bez magnetske tipkovnice, rasklopljen u zarotirani portretni režim, postavljen uz dodatni stalak i slično.

Dojam mi je da je ASUS Zenbook najimpresivniji u svom najvećem izdanju - potpuno rasklopljen i okrenut okomito, tada djeluje kao mega tablet, ali uz lijepi OLED zaslon (odnosno FOLED s rezolucijom 2560x1920 piksela) stvarno izgleda efektno iako je površina od blistave plastike.

Osim fizičke tipkovnice tu je i dodatak postolja koje će podržati Zenbook i kada je postavljen uspravno. Impresivno izgleda i kada je na postolje stavljen kao rastvorena knjiga. Tipkovnica je inače dosta dobra, ugodna, brza i funkcionalna, iako nedostaje da ima i osvjetljenje.

Foto: Danijel Lijović

Kada ga krenete sklapati u laptop izgled iskoči vam meni s izborom varijante prikaza dijelova ekrana na nekoliko polja, ovisno u kojem režimu želite dalje raditi. Pripadajuća magnetska tipkovnica spaja se lako i brzo, i čvrsto se prima pa jako brzo dobijete potpuno funkcionalni 12-inčni laptop. Samo puno skuplji nego što biste ga možda inače kupili...

Foto: Danijel Lijović

Ono što odmah primijetite kada se počnete igrati sa sklapanjem i mahanjem ovog uređaja je njegova masovnost (iako zapravo i nije toliko težak za svoje dimenzije - masa mu 1,5 kg bez fizičke tipkovnice). Dimenzije uređaja su 37,85x28,76x0,87 ~ 1,29 cm). Dok se Samsung u svojim novim inačicama Galaxy Z Fold4 i Galaxy Z Flip4 trudio stanjiti staklo, ovdje toga nema pa sve djeluje krupnije. Tako da ćete vjerojatno brzo odustati od prevelikog eksperimentiranja s manevriranjem položaja. 

Dobra je stvar što cijeli uređaj djeluje vrlo čvrsto, isprobavajući Zenbook nisam stekao dojam da će se neki dio oštetiti. Iz ASUS-a tvrde da je uređaj certificiran na 30.000 ciklusa rasklapanja i sklapanja (što bi trebalo osigurati višegodišnje korištenje) te da ima i vojni certifikat MIL-STD 810H za pouzdanost i izdržljivost). No, veći problem ovdje bi mogla biti prašina koja ima puno prostora za nakupljanje između ekrana kada se uređaj sklopi.

Dakako, obzirom na visoku cijenu ne može se očekivati da će ovaj uređaj pronaći puno kupaca, ali treba pohvaliti ASUS za zanimljiv proizvod koji bi mogao označiti trend širenja foldable ekrana. 

Foto: Danijel Lijović

U tome u prilog govori podataka da je i Lenovo usavršio svoj koncept foldable laptopa prezentiranog još 2019. godine. Tako je Lenovo odmah nakon ASUS-a u Berlinu predstavio svoj ThinkPad X1 Fold koji je gotovo identičan Zenbooku samo nešto malo manji i lakši. ThinkPad X1 Fold ima 16,3 inčni zaslon (omjer slike 4:3), a teži 1,3 kg bez fizičke tipkovnice. Dimenzije kada je rasklopljen su mu: 276,2x354,7x8,6mm; a dimenzije kada je sklopljen: 176,2x276,2x17,4 mm). Poput ASUS-a i ovdje se može dodati fizička tipkovnica koja kod Lenova ima i pozadinsko svjetlo. Uređaj je i dosta jeftiniji od Zenbooka, X1 stoji oko 2500 eura.

Impresivno je da je Lenovo uspio stanjiti ovaj uređaj za 25 posto u odnosu na prvu generaciju od prije nekoliko godina. Ipak, dojma sam da je ASUS napravio impresivniji posao. 

Komentara 3

Avatar Asterix
Asterix
16:02 02.09.2022.

To je za one što ne vide ni sunca ni mjeseca a mišići su im samo pojam s wikipedije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije