Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKLOPNI ZASLON

Isprobali smo novi Samsungov mobitel Galaxy Z Fold2 5G

02.10.2020.
u 11:17

Samsung je poboljšao svaki dio iz prve verzije Folda te napravio vjerojatno najbolji mobitel s preklopnim ekranom ove godine, ali mnogi će izračunati da za tu cijenu mogu kupiti i tablet i top mobitel i još ponešto...

Već nekoliko godina mobiteli s preklopnim zaslonom pravo su uzbuđenje i realno rijetka novost na zasićenom tržištu pametnih telefona. Današnji top brendovi sve su sličniji jedni drugima pa su stoga "foldable" uređaji postali zanimljiviji nego što to u ovom trenutku zaslužuju biti svojom kvalitetom i mogućnostima.

Jer još nismo blizu faze da se takvim uređajima svakodnevno koristimo. Dva su glavna razloga za to: još je uvijek riječ o preskupim uređajima (Samsung Galaxy Z Fold2 stoji 15.499 kn!), a također još kaskaju u iskoristivosti u odnosu na klasične pametne telefone.

Sada je Samsung napravio iskorak u toj drugoj kategoriji. Novi Galaxy Z Fold2 5G treća je Samsungova varijanta mobitela s preklopnim zaslonom i svakako dosad najbolja. I to u svakom pogledu.

Cijelo je kućište kvalitetnije, čvršće, ljepše, a zasloni su mnogo bolji od originalnog Folda. Vanjski ekran od 6,2 inča sada je širi i veći od prve varijante (4,6”) pa je postao i funkcionalniji. Unutarnji je zaslon (7,6 inča) također poboljšan i sada je mnogo ugodniji i uvjerljiviji za korištenje kao tablet kada se rasklopi.

Rasklapanje zaslona sada je puno stabilnije zahvaljujući novim čvrstim šarkama koje podržavaju držanje krila ekrana pod različitim kutovima. Zaslon sada ima 120 Hz brzinu osvježavanja i čini se manje podložan slučajnom odljepljivanju.

Malo smeta dodatna folija koja štiti zaslon i za koju Samsung ne preporučuje da je sami uklanjate. I dalje se pod određenim kutovima primijeti udubljenje u sredini tog rasklopljenog ekrana, ali više zabrinjava što ni taj model nije vodootporan niti ima zaštitu od prašine.

Kamere su mnogo bolje nego što ih inače imaju tableti, ali ipak nisu u rangu kamera vrhunskih mobitela. 

Nisam imao Z Fold2 dovoljno dugo da mogu testirati vijek baterije, ali na prvi dojam baterija se sasvim dobro ponašala. Vjerojatno i zato što sam više koristio prednji zaslon nego što je to bio slučaj na originalnom Foldu.

Foto: Danijel Lijović

Za brze operacije poput ''čekiranja'' chat poruka i e-mailova jednostavnije mi je bilo obaviti to dok je mobitel sklopljen. Što je super, iako malo negira samu bit rasklopnog ekrana... 

Ali ima i svojih prednosti, recimo svidjelo mi se koristiti taj mobitel u transportu. Mislim da bi bila uživancija iskoristiti veći ekran u avionu ili na duljim putovanjima jer tada Z Fold2 možete koristiti kao tablet i gledati serije i koristiti se paralelnim aplikacijama.

No, za razvojem ovog hardvera kasni i softver jer većina aplikacija nije prilagođena za ovaj rasklopljeni ekran pa možete imati dojam kao da na desktopu surfate mobilnim verzijama portala.

Dakle, da sumiramo, Samsung jest poboljšao svaki dio iz prve verzije Folda te napravio vjerojatno najbolji mobitel s preklopnim ekranom ove godine, ali mnogi će izračunati da za istu cijenu mogu kupiti i tablet i top mobitel i još ponešto...

 

 

Komentara 2

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
23:17 08.10.2020.

Za dvije tisuće eura kupiš dobar mobitel, dobar laptop i još odeš na ljetovanje/zimovanje. A i ovaj fold je pre-debeo da bi stao u džep. To je više za pokazivanje - evo imam 15 tisuća kuna za mobitel. Vjerojatno ciljaju na kupce najskuplje verzije iphona. Jer po toj njihovoj logici što skuplje to su veće face.

T7
Toro. 71
12:32 02.10.2020.

Isprobali ste vi copy past sa drugih portala i stavili svoje ime!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije