Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Huawei Mate 30 Pro

Isprobali smo najsnažniji kineski mobitel: Snagator koji je mogao biti hit godine

Huawei Mate 30 Pro
Foto: Danijel Lijović
1/28
18.12.2019.
u 12:19

Hardverski je to iznimno dorađen uređaj, s vrhunskom kamerom, snažnim performansama, turbo jakom baterijom, a dizajn je uglađen kao da ste ga pokupili iz neke renomiranije draguljarnice

Kineski pametni telefoni doživjeli su veliki uspjeh posljednjih godina, i s pravom se prometnuli u jake konkurente na tržištu i povoljnih i skupih mobitela. Posebice se to odnosilo na brend Huawei koji je s tri jaka smartfona u nizu - P20 Pro, Mate 20 Pro i P30 Pro - u rasponu od samo godinu dana pobrao puno lovorika na odličnim kamerama, baterijama i inovacijama. No, Trumpova zabrana suradnje američkih kompanija s Huaweijem donijela je štetu Kinezima i onemogućila im korištenje Googleovih servisa.  

Njihovi novi mobiteli zbog toga nisu mogli biti konkurentni niti poželjni kao prije. Prva velika žrtva ispao je novi Huaweijev Mate 30 Pro koji je krajem rujna u Münchenu doživio europski premijeru, ali ne i europsku distribuciju. Barem zasad. 

Mjesecima nakon lansiranja tog kineskog aduta konačno smo dobili priliku da uživo isprobamo ovaj "zabranjeni" mobitel. Dakle, o kakvom se uređaju radi? Pa ukratko, Mate 30 Pro bi zasigurno bio jedan od traženijih pametnih telefona ove sezone - da je stigao s Androidom i cijelim paketom Googleovih servisa. Hardverski je to iznimno dorađen uređaj, s vrhunskom kamerom, snažnim performansama, turbo jakom baterijom, a dizajn je uglađen kao da ste ga pokupili iz neke renomiranije draguljarnice. 

No nije savršen. Novi dizajn ima nekih mana koje bi se mogle popraviti. Prva razlika koju ćete primijetiti na kućištu jest da nema više fizičkih tipki za namještanje jačine zvuka, nego su sada virtualne. Huawei je prebacio te kontrole unutar ekrana. Aktiviraju se dvostrukim dodirom po rubu kućišta, zatim se na zaslonu uz rub pojavi mali prozor s razinom zvuka, a potom potezom prema gore ili dolje pojačavate ili stišavate ton. No ovo baš i nije sasvim dotjerano jer mi se više puta događalo da mi se kontrole nisu uključile i da sam se namučio pokušavajući aktivirati digitalne kontrole.

Huaweijev App Gallery umjesto YouTubea ima Play Tube
Foto: Huawei
Zamjenska aplikacija za YouTube u Huaweijevom storeu App Gallery: Play Tube

Lijep i snažan

Svakako bih preporučio da, ako nabavite ovaj mobitel, odmah uzimate i zaštitnu futrolu. Iz nekoliko razloga. Kućište je vrlo glatko i lako vam može ispasti iz ruku, a drugo – stereo zvučnici su tako jaki da zvuk dosta rezonira kroz stražnji dio kućišta i “trese” vam ruku. Sve najviše zanima kakva je kamera na Mateu 30 Pro. I Huawei tu nije razočarao. Stražnja kamera s četiri objektiva stvara vrlo impresivne i oštre fotografije pa i od korisnika koji misle da ne znaju fotografirati stvara vješte fotomajstore. Nema dvojbe da ćete s ovim mobitelom biti fotografska faca u društvu. Jedini manjak u odnosu na već odličnu kameru prethodnog flagshipa P30 Pro jest da novi sklop kamera na Mateu 30 Pro nema onaj famozni 50x zum.

Ovdje će se zaustaviti na 30x. Ako baš nemate želju slikati Mjesec, niste tu puno zakinuti. Neki korisnici mogu biti nezadovoljni što fotografije nekad izgledaju previše izoštreno ili izvještačeno (što je i inače trend Huaweijevih kamera) za razliku od nešto prirodnijeg izgleda na iPhoneu 11 Pro ili Googleovu Pixelu 4 XL.

Foto: Danijel Lijović
Lijevo: Markov trg u Zagrebu snimljen bez posebnog noćnog režima, desno: aktivirano noćno snimanje s ekspozicijom od 7 sekundi

Unutar kamere možete jednim klikom podešavati hoćete li koristiti pomoć umjetne inteligencije i više ili manje istaknute boje na fotografijama. Noćno fotografiranje i dalje je moćno. Uz malo svjetla noćni režim snimanja zapravo vam i nije potreban, a u tamnijem okruženju aktivirajte noćno snimanje i uživajte u gomili rasvijetljenih dijelova na oštro uhvaćenom kadru.

Foto: Danijel Lijović
Noćni selfie mogao bi biti oštriji, ali osvjetljava puno detalja, desno: vrhunska oštrina kadra u uvjetima boljeg osvjetljenja

Baterija je hit

Još jedan veliki plus za Mate 30 Pro jest njegova velika baterija kapaciteta 4.500 mAh. Imao sam uređaj prekratko da bih mogao dobro testirati potrošnju, ali prvi dojmovi sugeriraju da vas ni uz povećano korištenje baterija neće izdati na kraju dana. Brzo punjenje je – superbrzo – već za 35 minuta mobitel se napunio na 80% od potpuno ispražnjene baterije. A za 47 minuta već je bilo 94%.

Foto: Danijel Lijović
Neke od Googleovih servisa možete koristiti unutar Huaweijevog browsera

No uz svu hardversku snagu ne može se ne zamijetiti nedostatak popularnih softverskih servisa i aplikacija. Vjerojatno nismo ni svjesni koliko smo postali ovisni o Googleu – dok ne ostanemo bez njega. A Google Play, karte i poznate chat aplikacije prve su stvari koje će vam nedostajati. Dio ovih servisa možete lako nadoknaditi. Recimo Gmail, Google Maps, YouTube i niz drugih poznatih servisa možete bez problema koristiti i na Mateu 30 Pro – kroz Huaweijev browser. Dakle, bez ikakvih kemijanja.

Moguće je i ručno instalirati Googleove servise ili pak pojedine aplikacije koristeći njihove APK verzije skinute s interneta, no nikome ne preporučujem takve akcije ako niste posve sigurni da znate što radite. Na takav način možete ugroziti sigurnost svog mobitela. Najbolja opcija je ipak pričekati dogovor Amerikanaca i Kineza, a tada bi se i Google trebao vratiti na nove Huaweijeve mobitele.

Komentara 28

Avatar partner
partner
15:16 18.12.2019.

Mate 30 Pro bi zasigurno bio jedan od traženijih pametnih telefona ove sezone -...... pa to i jest bio problem jer bi syebo i iphone i samsung, pogotovu iphone jer bi ovaj bio i bolji i skuplji, a ne zatoo jel oni spijuniraju ili USra ima deficit u trgovini sa Kinom. toliko o liberalnoj trgovini i slobodnom trzistu.

DU
Deleted user
14:32 18.12.2019.

Hau mač?

IM
imart143
22:30 22.12.2019.

I notch?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije