Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOBITELI

Isprobali smo iPhone X: Moćan i prekrasan, ali i (pre)skupa investicija

iPhone X
Foto: Danijel Lijović
1/20
21.12.2017.
u 20:54

Točno je da je novom modelu Apple uspio popraviti trajanje baterije, no u tjedan dana korištenja nisam bio impresioniran i baterija 
definitivno ostaje minus

Ako postoji ijedan brend kojem nije potrebna reklama, to je zacijelo iPhone. Godinama najprodavaniji smartfon uvijek otrpi kritike i uvijek nađe milijune kupaca, čak i unatoč tome što mu trajanje baterije nije u skladu s ugledom imena i premda drugi brendovi smartfona prednjače u mnogim stranama. 


Konačno smo od Applea dočekali uvjerljivije redizajnirani iPhone i više promjena u odnosu na prijašnje modele. Dobili smo priliku isprobati jubilarni iPhone X.

Impresivan ekran

Već na prvi pogled jasno je da je riječ o prekrasnom uređaju. Impresivni 5,8-inčni OLED zaslon najbolji je koji je iPhone dosad imao i konkurira sa Samsungovim Noteom 8 i modelima S8. To i ne čudi s obzirom na to da je Apple zbog potrebne velike količine OLED ekrane naručio od – Samsunga, ali ih je Apple još optimizirao svojim softverom.

Kućište je elegantan spoj stakla i metala, odlično leži u ruci, ne klizi i pravi je užitak surfati ovim uređajem i gledati filmove. 
No, da biste krenuli koristiti iPhone X, najprije se treba naviknuti na nekoliko promjena.

Nema više legendarnog “home buttona” pa su uvedene nove kombinacije povlačenja po ekranu – za otvaranje postavki treba povući prema dolje iz gornjeg desnog kuta, za pristup notifikacijama povući od vrha prema dolje i slično. Nema više ni otključavanja otiskom prsta.

Također, Apple je novom serijom iPhonea pratio trendove pa konačno uveo “beskrajne” zaslone koji 
maksimalno iskorištavaju prednju površinu uređaja.


Iako model dolazi s certifikatima za otpornost na vodu, prašinu, pa i udarce, svakako preporučujem da odmah kupite i zaštitno kućište jer ovo je jednostavno preskup uređaj da biste ga oštetili.


Otključavanje mobitela licem odlična je novost na iPhoneu i funkcionira odlično. I Samsung ima slično rješenje, ali usudio bih se reći da na iPhoneu X funkcionira još bolje. Najbolja je stvar ove funkcije što se namješta vrlo jednostavno – potrebno je skenirati lice okretanjem glave u krug kako biste bili snimljeni iz svih kutova.

Kao i kod Samsunga, imate mogućnost ukucavanja šifre u slučaju neuspješnog prepoznavanja. No na iPhoneu X otključavanje bez šifre često mi je uspjelo i u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Snimanje koncerta pod slabim svjetlom:

Dualna kamera je odlična, a dvostruka optička stabilizacija slike stvara oštrije fotografije. Dobro se ponašala snimajući i pri slabom svjetlu, ali očekivao sam i još oštrije koncertne fotografije. No, bez daljnjega radi se o još jednoj odličnoj kameri iPhonea koja je uvijek bila Appleov adut.

Foto: Danijel Lijović

Selfie-kamera ima novost – dubinski senzor TrueDepth što i omogućuje identificiranje lica. A omogućuje i jedan od zabavnijih dijelova iPhonea X – Animojije. Popularne emojije sada možete oživjeti vlastitim grimasama i snimiti video prerušeni u jednoroga, robota... Ovo je stvarno bilo zabavno, posebno mojim nećakinjama.

VIDEO Zabava s Animojiima:

Baterija i dalje minus

Baterija je posebna tema. Točno je da je novom modelu Apple uspio popraviti trajanje baterije, no u tjedan dana korištenja nisam bio impresioniran i baterija 
definitivno ostaje minus.

Gotovo nemoguća misija bila mi je dočekati kraj dana a da ne moram dopuniti bateriju. Također, i punjenje je nešto sporije nego na nekim jakim Android smartfonima poput Huaweijeva Matea 10 Pro ili Samsungova Notea 8.

Od potpuno prazne do 50 posto baterije uspio sam napuniti u 65 minuta, ali do 100 posto trebalo mi je i tri sata. Doduše, uz upaljen uređaj bez uključene postavke za rad u zrakoplovu. Ako ugasite mobitel, napunit će se do 100 posto za između 2 sata i 15 minuta i 2 sata i 30 minuta. Za odgledane dvije uzastopne epizode TV serije Punisher (100 minuta trajanja) otišlo mi je 18 posto baterije.

Kada to spojim s najvećim iznosom za neki flagship smartfon (više od 10.000 kuna!), onda nije lako preporučiti iPhone X, no za sve ljubitelje iOS-a bit će ultimativna želja. 

Komentara 9

U1
ursus_1212
23:20 21.12.2017.

Njega ili manji stan ??

DU
Deleted user
23:52 21.12.2017.

ne znam... mobitel je samo mobitel. Uzmeš onaj koji ima ono što ti treba za što je moguće manje novaca. Brand ti neće pomoći.

PU
pulizg
21:10 21.12.2017.

ko gleda filmove na mobitelu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije