Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ DVOJE SUMNJIVIH PACIJENATA

Analiza IRB-a: Dokazana je prisutnost mutacija karakterističnih za novi soj omikron

Ilustracija
Foto: Ilustracija/Pixabay
1/3
04.12.2021.
u 11:44

Slijedom jučerašnjih navoda o prepoznavanju Omikrona u nas, oglasio se Institut Ruđer Bošković gdje je sekvenciran uzorak za koji se sumnja da sadrži novi soj, a konačan rezultat znat će se za 72 sata

Nakon kratke objave Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i objave nekih medija, Institut Ruđer Bošković poslao je sljedeće priopćenje:

Slijedom brojnih novinarskih upita upućenih Institutu Ruđer Bošković (IRB) nakon priopćenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisustvo nove varijante Omicron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. prosinca 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja. 

Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa Omicron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njenom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka.  

RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 Omicron. 

O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda.Također, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima.

Epidemiologinja Goranka Petrović iz HZJZ-a za HRT je kazala kako se sumnja da su omikronom zaražena još dva pacijenta iz Hrvatske. 

- Jutros smo zaprimili uzorke dvoje oboljelih kako bi napravili skrining PCR za omikron varijantu. Dobili smo rezultate kojom je potvrđena visoko suspektna sumnja, to se treba sekvencionirati, a rezultati bi trebali biti gotovi u ponedjeljak - rekla je epidemiologinja Goranka Petrović. 

Naglasila je kako se radi se o hrvatskim građanima koji nisu boravili u Južnoj Africi, a bili su na sastanku gdje je bilo i inozemnih gostiju. Kontakti tih oboljelih osoba moraju ići u karantenu u trajanju od četrnaest dana i zadnji dan karantene trebaju se testirati. Izvor zaraze još se ne može jasno detektirati te se moraju poduzeti detaljnija epidemiološka istraživanja. 

Petrović ističe kako ovo nije nikakvo iznenađenje s obzirom na situaciju u svijetu te ponavlja kako se svi građani trebaju pridržavati propisanih epidemioloških mjera. Poručila je kako nema mjesta panici, ali je pozvala na oprez.  

Komentara 25

Avatar kastanjer2
kastanjer2
12:12 04.12.2021.

Novootkrivena varijanta koronavirusa, koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nazvala omikron, i službeno je evidentirana u Hrvatskoj. Jeste brzi u izvještavanju.

TA
Tajg
12:01 04.12.2021.

Postoji isto sumnja da je veliki broj političara korumpiran a da o uhljebima negovorim. Stvarno nešto čudno,ova sumnja, razodkriva puno sumljivosti,čak da je banana kosa.

DU
dr(Ug) Drpimir Kradezejčić
12:14 04.12.2021.

Sva sreća da se pojavila ova mutacija koja će izgleda postati prirodno cjepivo. Da konačno prekine histeriju i ovo ludovanje plenkokrata i eu birokrata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije