Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova otkrića

Inovacija NASA-e: U svemir šalje uređaj koji će promijeniti svemirska putovanja

nasa
Foto: Reuters/PIXSELL
05.06.2019.
u 11:00

Naime, NASA namjerava  u svemir poslati "atomski sat za duboki svemir", uređaj veličine tostera, koji bi svemirskim letjelicama i satelitima trebao poslužiti kao svemirski navigator.

Svakim danom nova otkrića i revolucije, a NASA je glavno uporište inovacija i izvor revolucija za čovječanstvo. Upravo će 22. lipnja učiniti još jedan mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo.

Naime, NASA namjerava  u svemir poslati "atomski sat za duboki svemir", uređaj veličine tostera, koji bi svemirskim letjelicama i satelitima trebao poslužiti kao svemirski navigator. Za tu svrhu je do sada služio atomski sat na zemlji. Radio je na principu da je preko antena odašiljao signal prema letjelicama, a ona ih je primila i vratila natrag.

Atomski sat mjeri potrebno vrijeme i određuje položaj letjelice, a navigatori u svemirskim centrima potom usmjeravaju letjelicu u pravom smjeru. Stvar postaje kompliciranija zato što  je letjelica dalje od Zemlje, to je kašnjenje signala veće, a to predstavlja problem za upravljanje svemirskim letjelicama, piše Zimo.hr.

Da bi to sve funkcioniralo, atomski sat mora biti izuzetno precizan. Prilikom testiranja "atomski sat za duboki svemir" pokazao se 50 puta preciznijim i stabilnijim od atomskih satova ugrađenih u GPS satelite. Koliko je precizan i stabilan, najbolje govori informacija kako će "izgubiti" sekundu tek za 9 milijuna godina, prenosi Zimo.hr.

SpaceX-ovoj raketi Falcon Heavy znanstvenici ga puštaju na godinu dana u svemir gdje je će testirati njegovu uspješnost.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
Matrix5
21:32 30.06.2019.

Tko zna kaj oni šalju tam gore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije