Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kliničko ispitivanje

U Zagrebu prva faza testiranja novog lijeka protiv raka pluća

Štagljar je s timom razvio MaMTH tehnologiju koja se koristi za otkrivanje novih ciljnih molekula koje treba uništiti određenim lijekom
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
04.01.2018.
u 07:12

Dr. sc. Igor Štagljar: Novi lijek mogao bi se primijeniti na 21 posto oboljelih u SAD-u te na čak 78 posto oboljelih u Aziji. Akademik Samaržija: Trebat će nam godine rada

Kliničko ispitivanje lijeka za rak pluća koji je najavio dr.s c. Igor Štagljar, profesor s odjela za biokemiju i medicinsku genetiku na sveučilištu u Torontu, počet će na zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac ove godine. Provjera je to novootkrivene molekule na konkretnim pacijentima, ali kako napominje akademik Miroslav Samaržija, riječ je o potencijalnom lijeku za poseban tip ove bolesti.

Najčešća forma karcinoma

Konkretno, radi se o jednoj od rijetkih mutacija koja pogađa oko pet posto oboljelih od raka pluća, a faze kliničkih ispitivanja i daljnja procedura do konačnog lijeka trajat će, procjenjuje se, više godina.

– Sa svom tom pametnom terapijom, budući da smo naučili ciljati na točna mjesta specifične molekule, u onkologiji smo brži u procjeni učinkovitosti. Budući da smo svjesni da je karcinom pluća izuzetno smrtonosan i da će čovjek umrijeti ako ga ne liječimo, svi su ti procesi danas u onkologiji ubrzani. Svejedno će proći nekoliko godina – objasnio je akademik Samaržija, predstojnik Klinike Jordanovac, dodajući kako vjeruje da je ovo kliničko ispitivanje tek početak znanstvene suradnje. Izuzev na Jordanovcu, prema najavi prof. Štagljara, ispitivanje će se provoditi i u Kanadi, a cijela je priča počela u tamošnjem laboratoriju ovog znanstvenika. Posljednjih godina odande stižu optimistične najave o pronalasku novog lijeka za ovu smrtonosnu bolest, a ljetos je Štagljar najavio da bi se kliničko ispitivanje moglo provoditi i u Hrvatskoj. Ta je suradnja s Jordanovcem sada i potvrđena. Podsjetimo, Štagljar je s timom razvio MaMTH tehnologiju koja se koristi za otkrivanje novih ciljnih molekula koje treba uništiti određenim lijekom.

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

Štagljar je s timom razvio MaMTH tehnologiju koja se koristi za otkrivanje novih ciljnih molekula koje treba uništiti određenim lijekom
1/11

– U Hrvatskoj počinje prva faza kliničkog ispitivanja, u Torontu druga (na oko 60 pacijenata). Lijek djeluje na pacijente koji imaju najčešću formu karcinoma pluća, tzv. karcinom pluća nemalih stanica uzrokovan mutacijama u EGFR genu – potvrdio je prof. Štagljar.

Ovaj je lijek, dakle, namijenjen protiv mutacije koja pogađa oko pet posto pacijenata s rakom pluća nemalih stanica, ali najnovija istraživanja iz Štagljarova laboratorija pokazuju da je djelotvoran i za pacijente s EGFR jednostrukim i dvostrukim mutacijama. To pak znači, kako je ranije rečeno, da bi se ovaj lijek mogao primijeniti na oko 21 posto oboljelih u SAD-u te čak 78 posto oboljelih u Aziji gdje su mutacije u EGFR genu vrlo česte.

Promjene u RTK proteinima

U intervjuu koji je prošle godine dr. Štagljar dao Večernjem listu istaknuo je kako je najčešći oblik karcinoma pluća (25% svih pacijenata) prouzročen mutacijama u genu koji se zove K-RAS i, nažalost, za taj oblik ne postoje tzv. pametni lijekovi – pacijentima se daje klasična kemoterapija koja je jako iscrpljujuća i može produljiti život za godinu-dvije.

– Ovaj je naš lijek tzv. precizni lijek – on neutralizira samo stanice karcinoma pluća koje su prouzročene mutacijama u EGFR genu, a ostale stanice ostavlja netaknutima – izjavio je tada naš znanstvenik. Podsjetimo kako je početkom prošle godine u prestižnom znanstvenom časopisu Molecular Cell njegovu timu sa Sveučilišta u Torontu objavljen novi rad koji opisuje “proteinsko-interakcijsku kartu receptor tirozin kinaza”, staničnih antena koje imaju ključnu ulogu za regulaciju rasta normalnih i tumorskih stanica. Gotovo sve stanice ljudskog organizma na svojoj površini sintetiziraju 58 različitih RTK receptora. Mutacijske promjene u RTK proteinima te njihova prevelika sinteza na površini stanica pretvaraju normalne stanice u tumorske te tako mogu dovesti do pojave zloćudnih tumora kao što su karcinom dojke, jajnika, pluća, debelog crijeva i mozga. Rezultati njihove metode kazuju da će u budućnosti novi lijekovi protiv tih triju novih fosfataza biti efikasan način da se “utiša” pojačana stanična signalizacija u brojnim tumorima.

Inače, tehnologijom koju je dr. Štagljar razvio prije nekoliko godina može se proučavati 500-tinjak različitih ljudskih bolesti. Dakle, ne samo rak pluća, već i drugi karcinomi. Za tehnologiju MaMTH Igor Štagljar dobio je Inovacijski Oscar.

Pogledajte i koji su najčešći simptomi raka koje ne smijete ignorirati:

Štagljar je s timom razvio MaMTH tehnologiju koja se koristi za otkrivanje novih ciljnih molekula koje treba uništiti određenim lijekom
1/8

Komentara 14

ER
EroK
18:18 04.01.2018.

Citat: "U Hrvatskoj počinje prva faza kliničkog ispitivanja, u Torontu druga (na oko 60 pacijenata)". (kraj citata) Čudno, lijek se radi u Kanadi, nije odoboren, a ako mi ostanemo živi onda će biti lansiran po cijelom svijetu, a nama vjerojatno nedostupan? Ovo izgleda kako ćemo mi biti za gospodina Štagljara kao neki pokusni kunići...? U Kanadi bi odgovoarao za svaku izazvanu smrt, a u Hrvatskoj, tko te šiša!

Avatar jwayne
jwayne
08:17 04.01.2018.

Kako novinari prave senzacije ..prave gužve liječnicima i daju lažne nade bolesnicima... u svakom trenutku se na Jordanovcu / Rebru testira hrpaaa lijekova pa se ne piše o tome...

FE
felicita
08:23 04.01.2018.

I koliko će koštati jedna doza - milijun kuna? Pametna farmaceutska industrija, ulaže u lijekove za rak i rijetke bolesti i onda prodaje po astronomskim cijenama. Ovaj lijek moći će si priuštiti jedan posto oboljelih i to bogatih. Zdravstvena osiguranja država mogu tek propasti ako žele osigurati nove lijekove svim oboljelima. Tako da me ova vijest ne veseli. Sve je to danas profit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije