Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAKOM

I Talijani u utrci za 5G mreže u Hrvatskoj

Slavonski Brod: Na području grada puštena u rad 5G mreža Hrvatskog Telekoma
Ivica Galovic/PIXSELL
17.06.2021.
u 09:57

Na nacionalnoj razini za frekvencijski pojas od 26 GHz uz domaću trojku u konkurenciji je i talijanski telekom operator EOLO S.P.A..

Tko će se sve nadmetati za 5G frekvencije od danas je poznato.

HAKOM je, naime, zaprimio ukupno devet zahtjeva za sudjelovanjem u postupku javne dražbe za dodjelu prava uporabe radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskim pojasevima 700 MHz, 3600 MHz i 26 GHz, objavili su na svojim stranicama.

Tako da osim tri 'domaća' telekom operatora HT, A1 Hrvatska i Telemacha, za frekvencijski pojas od 3600 MHz na regionalnoj razini ima još je zainteresirano 6 telekoma, dok je na nacionalnoj razini za frekvencijski pojas od 26 GHz uz domaću trojku u konkurenciji i talijanski operator EOLO S.P.A..

Više prijava za dražbu koja će uslijediti tijekom ljeta,osigurava napetije nadmetanje, više novaca u proračunu i jaču i bolju tržišnu konkurenciju kada se radi o 5G mrežama.

A evo tko će se sve nadmetati

Za frekvencijski pojas 700 MHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na nacionalnoj razini ispunili su:

A1 Hrvatska d.o.o.

Hrvatski Telekom d.d.

Telemach Hrvatska d.o.o.

 
Za frekvencijski pojas 3600 MHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na nacionalnoj razini ispunili su:

A1 Hrvatska d.o.o.

Hrvatski Telekom d.d.

Telemach Hrvatska d.o.o.

 
Za frekvencijski pojas 26 GHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na nacionalnoj razini ispunili su:

A1 Hrvatska d.o.o.

EOLO S.P.A.

Hrvatski Telekom d.d.

Telemach Hrvatska d.o.o.

 


Za frekvencijski pojas 3600 MHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na regionalnoj (županijskoj) razini ispunili su:

BeeIN

Digicom d.o.o.

Eco Net d.o.o.

EOLO S.P.A.

Markoja d.o.o.

Terrakom d.o.o.

 
Postupak nadmetanja za predmetne frekvencijske pojaseve započinje 12. srpnja 2021

Komentara 2

GO
goran2hr
14:26 17.06.2021.

5G? Švicarska zaustavila uvođenje 5G zbog zdravstvenih razloga, ali zato kod nas "kreće utrka"?! Radi se o mikrovalovima kao u radaru ili mikrovalnoj pećnici i to jednostavno ne može biti zdravo za ljude. Koristim mobitel, primam i šaljem pozive i poruke, ima internet i što bi više od toga trebalo? Svojedobno su stanovnici Rima uspješno tužili radio Vatikan, zbog toga što njihovo zračenje (KV) izaziva karcinome. Slična priča kao i za bežični prijenos energije. Kako bi se to ostvarilo, ljudi bi trebali biti u elektromagnetskom polju, a ni to ne može biti zdravo (kao da žive pored transformatora ili dalekovoda).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije