Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI MOBITELI

Huawei predstavio svoje najjače modele dosad: Mate 10 i Mate 10 Pro

Huawei
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
16.10.2017.
u 14:46

Na svjetskoj premijeri u Münchenu predstavljena su čak tri flagship pametna telefona: Huawei Mate 10 i Huawei Mate Pro te luksuzni model Porsche Design Huawei Mate 10

Sve uspješniji globalni proizvođač pametnih telefona kineski Huawei predstavio je svoje nove mobitele. Iako je ovaj brend vrlo dobro prepoznat u srednjem segmentu smartphonea s povoljnim uređajima, a istodobno s vrlo dobrim performansama poput modela Huawei P9 Lite, koji je u Hrvatskoj jedan od najprodavanijih mobitela, sada se Huawei fokusira i na premium kategoriju.

Tako je na svjetskoj premijeri u Münchenu predstavljeno čak tri flagship pametna telefona: Huawei Mate 10 i Huawei Mate Pro te luksuzni model Porsche Design Huawei Mate 10. To su dosad najveći, najmoćniji i najskuplji modeli ovog brenda kojima planiraju izazvati najpoznatije svjetske brendove Appleov iPhone 8 Plus i Samsungov Note 8.

Foto: Danijel Lijović

Huawei Mate 10 sadrži 5.9 inčni ekran (2560x1440 rezolucija) s 16:9 zaslonom koji pokriva gotovo cijelu širinu ekrana, što je ove godine trend svih najboljih smartphonea. Iskoristivost ekrana je sada oko 81,5 posto prednje površine mobitela, što je jako blizu rekordnog uspjeha Samsungovog Notea 8 koji ima 83 posto iskoristivosti. Huawei Mate 10 Pro ima 6 inčni 18:9 OLED zaslon i HDR10 za dinamično gledanje videozapisa. Na oba uređaja primijenjen je lijepi 3D stakleni dizajn, zaobljen na sve četiri strane.

Uz to, Mate 10 serija otporna je na vodu i prašinu. Što je konačno dobra vijest u tom dijelu za Huawei jer dosad nisu imali vodootporni certifikat na svojim mobitelima. Sada imaju IP67 certifikat (kao i iPhone te nešto slabiji od Samsungove Galaxy serije koja ima IP68). Također, imaju i IP 53 certifikat za otpornost na prašinu.

U sva tri nova Mate modela nalazi se premijerno predstavljena izvedba najsnažnijeg do sada Huaweijeva kućnog čipseta Kirin 970, koji Kinezi opisuju kao "prvi svjetski AI procesor za mobilne uređaje s jedinicom neuronske procesorske mreže. To je također izravan napad na nedavno predstavljeni iPhone 8, koji se također pohvalio da je njegova najnovija serija procesora dolazi s obilježjima umjetne inteligencije.

„Kako ulazimo u doba inteligencije, AI više nije virtualni koncept, već nešto što se upliće u naš svakodnevni život. AI može unaprijediti korisničko iskustvo, pružiti vrijedne usluge i poboljšati izvedbu uređaja”, izjavio je Richard Yu, direktor Huawei Consumer Business Grupe te dodao, „Huawei Mate 10 serija predstavlja prvu specifičnu mobilnu umjetnu inteligenciju – Neural Network Processing Unit, čime pokreće novu eru pametnih telefona”.

Huawei tvrdi da Kirin 970 u odnosu na svog prethodnika (Kirin 960) ima 25 puta bolju izvedbu i 50 puta više energetske učinkovitosti za zadatke vezane uz umjetnu inteligenciju. Huawei Mate 10 serija ujedno je i serija koja podržava superbrzo LTE spajanje i skidanje podataka. Uređaji dolaze s prvom dualnom 4G SIM podrškom na svijetu. Ono što je posebno zanimljivo jest da zbog toga čipsetu nova Mate serija ima dvostruki proces obrađivanja fotografija pa se očekuje iskorak u kvaliteti fotografija čak i u snimanju u pokretu.

Mate 10 serija nastavila je model dvostruke Leica kamere, koja se pokazala dosta dobrom u Huaweijevu manjem bratu P seriji (lanjski modeli P9 i ovogodišnji P10).

Kamere kombiniraju 12-megapikselne monokromne senzore, stabilizaciju optičke slike (OIS), dvostruke leće s vrlo obećavajućim otvorom blende od f/1.6 te Bokeh efekt (bluranje pozadine) i digitalni zoom koji se pokreću uz pomoć umjetne inteligencije. AI omogućuje i snimanje scena u realnom vremenu te prepoznavanje predmeta pa se postavke kamere automatski prilagođavaju na temelju objekta i pozadine koja se fotografira. Kamera podupire i napredni AI digitalni zoom s detektorom pokreta za bistrije i oštrije fotografije.

Poput svog ranijeg modela, i Mate 10 i Mate 10 Pro stižu s jakim baterijama kapaciteta 4000 mAh-a, koje prati pametno upravljanje resursa baterije. Baterija podupire niskovoltažno brzo punjenje jačine 4.5V / 5A . Huawei tvrdi da to omogućuje uređaju da se s jedan posto baterije napuni na 20 posto u samo deset minuta te s jedan posto na 58 posto u 30 minuta.

Mate 10 seriju koristit će najnoviji Android 8.0 sustav u kombinaciji s novom Huawei verzijom korisničkog sučelja EMUI 8.0.

Huawei je predstavio i tri Huawei Mate 10 dodatka - EnVizion 360 kameru, SuperCharge prijenosnu bateriju i Smart Scale uređaj za praćenje zdravstvenih informacija poput masnoće u tijelu i indeksa tjelesne mase. EnVizion kamera snima u 360 stupnjeva.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se u praksi pokazati ovi dosad najjači Huaweijevi modeli. Predstavljene performanse obećavaju vrlo zanimljive uređaje koji bi mogli zaintrigirati zahtjevnije korisnike pa i biti povoljnija konkurencija iPhoneu i Samsungovoj seriji Galaxy .

Komentara 3

Avatar Ironman0105
Ironman0105
16:45 17.10.2017.

je, i to su skopirali...nebu to dugo....

Avatar debela koli
debela koli
11:14 17.10.2017.

Kako samo Mate? A Hrvoje i Domagoj?

RI
ribar110
16:23 21.10.2017.

Cijena?Dobri su,stvarno ali polako i oni dizu cijenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije