Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HONOR 20

Huawei lansirao prvi mobitel nakon američkih restrikcija - s Googleovim aplikacijama

Honor 20
Foto: Danijel Lijović
1/3
21.05.2019.
u 16:33

Nova Honorova flagship serija 20 u mnogim dijelovima podsjeća na Huaweijev hit mobitel P30 Pro.

Samo dan i pol nakon što je cijeli svijet obišla vijest o raskidu suradnje Huaweija i Googlea imamo priliku vidjeti što će se događati s novim mobitelima koje ta velika kineska kompanija planira plasirati u svijetu. 

Kako su i Huawei i Google istaknuli da uskraćivanje Googleovih usluga i aplikacija i verzija neće zahvatiti postojeće uređaje, pod najvećim pitanjem ostaje što će biti s nadolazećim izdanjima. Nismo dugo čekali na taj odgovor. Naime, u Londonu je upravo predstavljen novi kineski mobitel Honor 20 i Honor 20 Pro - i to zajedno s Googleovim Play storeom i uobičajenim Googleovim aplikacijama.  

Brend Honor djeluje samostalno na tržištu, ali je i dalje u potpunom vlasništvu Huaweija pa slijedom toga podliježe pod režim restrikcija u korištenju Googleovih usluga kao i drugih američkih kompanija. No, Google je već i ran ranije objavio da izdaje kineskoj tvrtki privremenu licenciju u trajanju 3 mjeseca pa je u taj period ušla i nova Honor 20 serija.

Također, Kinezi su dugo već najavljivali da su spremni i na varijantu da se okrenu alternativnim softverskim rješenjima. Tako su  operativni sustav na novim Honor mobitelima prozvali Magic (verzija 2.1) s kompatibilnošću s Android 9 operativnim sustavom. 

Da je ipak riječ o izvanrednoj situaciji za ovu kinesku kompaniju, svjedoči i činjenica da su za danas na Honor eventu u Londonu otkazali sve intervjue s medijima. No, tijekom prezentacije novih mobitela uopće nisu spominjali situaciju s Googleom i Amerikom. 

Nova Honorova flagship serija 20 u mnogim dijelovima podsjeća na Huaweijev hit mobitel P30 Pro. I ovdje je naglasak na jakoj kameri s četiri objektiva, velikim zumom i snažnoj bateriji (4.000 mAh), samo ovoga puta u cjenovnoj prihvatljivijoj varijanti (599 eura za Honor 20 Pro verziju). No, zbog raskida u odnosu s Googleom, odgođena je objava točnog datuma lansiranja po određenim tržištima pa tako još nije poznata cijena za Hrvatsku niti datum dolaska.

Foto: Danijel Lijović

U nekim dijelovima kamera izaziva čak i P30, glavni objektiv od 48 megapiksela (Sonyjev IMX 586 foto senzor) ima impresivno veliki otvor blende (F1.4 - što je čak više i od dosadašnjeg tržišnog lidera Samsunga na S10+). Dakle i ovaj bi mobitel trebao biti dosta dobar u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Također, i glavni objektiv i telefoto objektiv imaju optičku stabilizaciju slike što bi trebalo pomoći u davanju oštrijih fotografija. 

Po DxOMark rejtingu kamera na mobitelima Honor 20 Pro je dobio ocjenu ocjena 111 što je tek malo slabije od Samsunga S10 i Huawei P30 Pro.

U mobitelu je i trenutno najjači Huaweijev čipset Kirin 980. To je još jedan adut za bolje noćne fotografije. Honor 20 Pro dolazi s super-noćnim režimom snimanja uz pomoć umjetne inteligencije (AIS Super Night Mode). Ovdje u akciju ulazi strojno učenje koje zapravo koristi cijeli niz snimaka, pa čak i ono što kamera vidi i prije, nego vi okinete kadar, a zatim u iznimnoj vbzom roku rezultira osvijetljenijom fotografijom kakvu inače ne biste mogli dobiti s jednim pokušajem. 

Honor tvrdi da njihov softver u samo 0,2 sekunde detektira kadar pred sobom, ali i činjenicu da li mobitel držite u ruci ili na stalku pa prema tome kompenzira korištenje različitih verzija fotografije u obradi. To znači da pomalo vaša fotografija više nastaje nakon što ste snimili kadar, ali to ne primijetite jer odmah dobijete rezultat. 

No, u praksi bi se moglo dogoditi da samo okidanje fotografije potraje djelić sekunde dulje, nego što ste možda očekivali.

Tu je i 16 MP super širokokutni objektiv koja hvata kadar od 117 stupnjeva (skoro kao Samsungov S10). Telefoto objektiv (8MP) dolazi sa trostrukim optičkim zumom, 5x hibridnim zumom i 30x digitalnim zumom. Četvrti objektiv je makro kamera (2MP).

Oba modela Honor 20 i Honor 20 Pro imaju zaslon iste veličine od 6,26 inča (2340x1080 piksela rezolucije), jedino Pro verzija podržava prepoznavanje više različitih pritisaka na ekran.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar JAKOLOSHE
JAKOLOSHE
00:35 22.05.2019.

Huawei postao pre dobar🙂 pa nekome smeta.

GR
gragakarlovac
17:03 21.05.2019.

Bez Google Play Huawei propada izvan Kine. Kinezima je ionako zabranjeno koristiti google apps, ali vani je druga prica. Kinezi se zaigrali s tudim tehnologijom kao i uvijek. Uostalom, mozda je Librem5 bolje rijesenje od oboje.

EL
elkomadante
17:37 21.05.2019.

Ništa od toga...dok god yuan ima 35% $

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije