Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTRKA ZA 5G

HT i A1 u niskom startu za osvajanje 'pravog' 5G tržišnog udjela

bazna stanica
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
11.03.2021.
u 16:00

Dražba za dodjelu frekvencija za 5G bit će gotova u srpnju a tada počinje prava utrka za korisnike nove generacije mobilnih mreža

Zahuktava se utrka za osvajanje 5G tržišnog kolača. Dva najveća operatora koja djeluju u Hrvatskoj A1 Hrvatska i Hrvatski Telekom, već neko vrijeme se utrkuju u testiranjima ove nove generacije mobilnih mreža. I jedni i drugi su prvi, 'prviji', brži, bolji, u nekom dijelu osvajanja 5G teritorija, osvisno o frekvencijskom području u kojem testiraju ili pak tehnologiji koju koriste. I treba ih podržati u nastojanjima da se natječu u kvaliteti usluge koje pružaju i planiraju pružiti.

5G, potsjetimo, kraći je naziv nove generacija mobilnih mreža, koja dolazi kao nasljednik već dobro uhodanog 4G-a i 'nabrijanije' međufaze LTE-a. Ako se prisjetimo, krenulo je s GSM-om, 2G, 3G, te 4G, mobilnim mrežema. Svaka je bila bolja od prethodne. Sada se već raspravlja i o 6G mobilnim mrežama, iako se tek događa implementacija 5G mreža. 5G donosi veće brzine i kapacitete te nižu latenciju odnosno kašnjenje u odzivu mreže i niz prednosti za razvoj novih biznisa i razvoj novih mogućnosti primjerice za sve one kojima je odziv mreže u gotovo realnom vremenu bitan, poput samovozećih automobila ili primjerice gaminga, a očekuje se i široka primjena u zdravstvu.

U svakom slučaju 5G se ne može izbjeći jer osigurava tehnološki napredak, a kad je već tako odlično je što domaća utrka postoji.

Valja znati i da za 5G mrežu treba i novi mobilni telefon  odnosno dodatno ulaganje za pojedince, o čemu će uvelike ovisiti isplativost 5G mreža.

Za one koj žele znati više evo dva priopćenja koja su stigla ovoga tjedna u kojem operatori objašnjavaju što i gdje testiraju, i u čemu su prvi, odnosno gdje je 5G mobilna usluga već dostupna i komercijalna:

A1 prvi na 700 MHz-a

A1 Hrvatska prvi je domaći operator koji je započeo testiranje 5G mreže u radiofrekvencijskom pojasu od 700 MHz. Riječ je o frekvencijskom području koje se oslobodilo prelaskom zemaljskog emitiranja TV programa na DVB-T2 standard, kazuju iz A1 Hrvatske, kaže se u priopćenju.

A1 Hrvatska je prva demonstrirala gigabitne brzine i nisku latenciju te mogućnosti 5G mreže u Zagrebu i Osijeku u frekvencijskom području od 3,6 GHz. 5G na 700 MHz omogućit će pokrivanje velikih područja pa tako i onih manje dostupnih poput ruralnih krajeva.

Iako se na navedenoj frekvenciji ne ostvaruju gigabitne brzine kao na 3,6 GHz, ona je važna zbog pokrivanja zatvorenih prostora te povezivanja uređaja u Internet stvari (IoT) u 5G okruženju. Omogućit će pružanje pouzdane mreže niske latencije (5G URLLC) te rezervacije dijela mreže (5G RAN slicing) za posebnu namjenu kada nije potrebna razmjena velike količine podataka, nego malo vrijeme odziva koje se može pružiti samo preko 5G sučelja.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

 Glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska, Tomislav Makar objašnjava: „Testiranje 5G-a u frekvencijskom području od 700 MHz potvrđuje lidersku poziciju A1 u inovacijama i uvođenju novih tehnologija u Hrvatskoj. “.

Prva 5G mreža na 700 MHz u Hrvatskoj realizirana je na širem području Bistre te u Zagrebu na A1 kampusu. U kombinaciji s postojećim LTE spektrom (4x4 MIMO, LTE 1800 i 2600) ostvaren je download veći od 650Mbps i upload od 120Mbps. Ta prva mjerenja dokaz su da će 5G omogućiti kvalitetni širokopojasni pristup u svim krajevima Hrvatske.

Istovremeno na području Osijeka, prvog 5G grada u Hrvatskoj, A1 od 1. ožujka testira 5G mrežu s korisnicima. Na području pokrivenom signalom u spektru od 3,6 GHz mogu isprobati prednosti pravog 5G-a gigabitne brzine i niske latencije. Testni korisnici dobivaju pristup 5G mreži koji se dodatno ne naplaćuje, a prema odluci HAKOM-a bit će omogućen do 1. lipnja, stoji u propćenju A1.

 

HT-ov 5G u 24 grada

Hrvatski Telekom nastavio je s uvođenjem komercijalne 5G mreže diljem Hrvatske te je 5G mreža od danas dostupna i u Čakovcu, Kutini, Makarskoj, Novskoj, Opatiji, Trogiru, Zaprešiću te Borovu i Vrsaru. Komercijalnom 5G mrežom od danas su pokrivena 24 hrvatska grada i 1,3 milijuna stanovnika Hrvatske.

Boris Drilo, predsjednik ICT udruge pri HUP-u
Foto: Danijel Berkovic/Pixsell

„S tehnološke strane 2020. je bila godina rađanja 5G mreže u Hrvatskoj, a uvođenjem prve komercijalne mreže postavili smo temelje nove razine gospodarske i društvene digitalizacije”, izjavio je između ostalog Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

5G mreža HT-a trenutno djeluje na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G i brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama, a HT je u ožujku ove godine prvi započeo i s uključivanjem komercijalnih korisnika u testiranja na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu.

Riječ regulatora

Kako nam je u nedavnom intervjuu kazao Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a, telekom regulatora, uskoro će biti objavljeni uvjeti dražbe za 5G frekvencijske pojaseve. Potom slijedi javna rasprava te dodjela spektra.

"Planirano je završiti dodjelu frekvencijskog spektra na 700 MHz i 3,6 GHz do kraja srpnja ove godine. Moguća je i dodjela frekvencija u pojasu 26 GHz ako za to bude interesa na tržištu. U ovom trenutku pripremamo okvir za postupak javne dražbe te planiramo izlazak na javnu raspravu sredinom ožujka", istaknuo je Tonko Obuljen.

Komentara 4

Avatar SMECHAR
SMECHAR
14:13 13.03.2021.

Samo da se zna kako nemam namjeru plaćati 5G u posebnim tarifama. Ako mislite izmusti još novaca od mene prevarili ste se. Meni je i ova brzina koju sada imam sasvim dovoljna dok sam mobilan.

ZN
znam
05:33 12.03.2021.

Ne osjecam se ugodno znajuci da je ovaj sustav djelomicno financiran sredstvima poreznih obveznika sa ciljem da nas zraci 24/7. Poznajuci vladajuce, nisam siguran da je to kraj financiranja istoga jer su im prodali postojeci sustav za kikiriki. Oni to smatraju napretkom. Najjaca industrija u svijetu uzima novce od sirotinje da bi izgradila nesto cime ce tu sirotinju kontrolirati.

ZN
znam
16:09 11.03.2021.

Razvoj opticke mreze je rjesenje za bezicnu komunikaciju, ukljucujuci 5G, koja je obicnom smrtniku nepotrebna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije