Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izumi sam!

Hrvatski učenici u svjetskom vrhu u rješavanju problema

Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/4
14.07.2018.
u 13:50

Turnir u kojem je nužno znanje iz bilogije, kemije, fizike, matematike i informatike nije bilo klasično rješavanje zadataka nego rješavanje sedamnaest problema

U crvenim majicama, s brončanim medaljama oko vrata i zastavom šestero srednjoškolaca - Ana Ćenan, Elena Lukačević, Grgur Premec, Andrej Todić, Marko Šarić i Luka Mikšić jučer se, nakon osmodnevnog natjecanja na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca, koji se odžavao u Gruziji, vratili kući.

Izumi sam!

Njihovu uspjehu, koji na takvim natjecanjima Hrvatsku već godinama plasira na kartu znanja, profilirajući buduće mlade znanstvenike, pljeskali su roditelji i mladi mentori - 23-godišnji Domagoj Pluščec i 24-godišnji Domagoj Gajski. Treće mjesto osvojili su u konkurenciji 15 timova iz devet zemalja.

Turnir u kojem je nužno znanje iz bilogije, kemije, fizike, matematike i informatike nije klasično rješavanje zadataka nego rješavanje sedamnaest problema od kojih pet spada u kategoriju “izumi sam”. Da bi bili uspješni na ovakvim natjecanjima, ovi mladi učenici moraju uložiti dodatno vrijeme za učenje budući da sadržaji kojima se oni bave itekako nadmašuju školsko gradivo, kao što i nadmašuju tendenciju sadašnjih tvoraca obrazovnih politika da učenike u reformi obrazovanja nauče kritički misliti.

Štoviše, učenici od kojih je najmlađa Ana Ćenan koja se u vrijeme međunarodnog turnira prijavljivala za upis u prvi razred srednje škole, odlični su učenici gimnazija iz Zagreba, Karlovca, Požege i Pule. Kažu, i sami su zagovornici razvijanja kritičkog razmišljanja u školama. Dapače, razvijajući takvo razmišljanje mogu na međunarodnim natjecanjima riješiti zadatke poput ovoga:

“Vrlo elastična skakutajuća loptica sudari se s krutom površinom. Kako možemo odrediti vrijeme sudara? Predložite različite tehnike i usporedite rezultate eksperimenta”. Ili: “ Istražite optičke efekte koji se mogu pojaviti kada Mjesec prijeđe ispred zvijezde”. I sami natjecatelji izdvojili su zadatak: “ Predložite studiju koja uključuje svojstva i ponašanje granuliranih materijala.”

Među brončanim hrvatskim reprezentativcima je i ovogodišnji dobitnik triju Oskara znanja Grgur Premec čija je polica s priznanjima, medaljama i Oskarima znanja već premalena.

>> Nije nogomet, ali je prvenstvo: u Engleskoj održano tradicionalno natjecanje u mamljenju glista

1/14

– Planiram nastaviti se boriti na ovakvim natjecanjima, a u budućnosti se svakako želim baviti znanošću – kazao je Premec.

Znanje je nepopularno

Iako imaju podršku svojih prijatelja u razredu i nastavnika, ovi učenici smatraju da je znanje u društvu, ali i među mladima – nepopularno!

– Većina smatra da ne pronalazimo zabavu o onome što radimo – kaže Elena Lukačević kojoj je ovo treća godina otkako je dio hrvatske reprezentacije na međunarodnom turniru prirodoslovaca.

>> Srednjoškolci protiv uvođenja eura, boje se gubitka suvereniteta

1/6

Komentara 4

DU
Deleted user
14:49 14.07.2018.

Mladi,inteligentni,zeljni znanja i napredka, nisu dobro dosli u drzavi kojom dirigiraju crveni kmeri, mrzitelji Hrvatske, paraziti,uhljebi i svi oni kojima je posten rad sramota. Zato nije niti cudno sto nemaju nikakvu potporu od strane politike. Naprotiv.

MA
Matenate
16:23 14.07.2018.

Ma to je nebitno , imamo jako loše školstvo , , a ta omladina ne prati djelovanje i prosvjede antifa ,i ne izlazi na parade. To će promijeniti ministrica na divljački način i podršku sveprisutnog jokiča U divljaka luk ii strela , seren antifašizam oslobodinas idiota

Avatar Jack Daniels
Jack Daniels
13:17 31.08.2018.

Inteligencija:Sposobnost da znas ,rezumijes, i da se jednostavno prilagodis razlicitim situacijama. Pronadjite barem jednog ministra koji odgovara ovoj definiciji.Diploma nije inteligencija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije