Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA

Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji

Hrvatski Telekom
Foto: Hrvatski Telekom
1/2
26.02.2021.
u 11:51

HT je prvi na tržištu predstavio i espoTs aplikaciju koju je moguće preuzeti na mobilne uređaje za potpuno digitalnu uslugu punjenja koja omogućava pronalazak, navigaciju i korištenje punionica za električna vozila bez pretplate i potpisivanja ugovora

Donedavno sasvim egzotični, električni automobili su i u Hrvatskoj postali dio svakidašnjice. Širi se i mreža punionica, pa tako u Hrvatskoj danas prometuje oko 1.500 električnih vozila koji se opskrbljuju na 400 javno dostupnih punionica. Hrvatski Telekom, kao predvodnik elektrifikacije mobilnosti u Hrvatskoj, ali i u regiji u ulozi operatora mreže punionica (engl. Charge Point Operator, CPO) upravlja sa 516 mjesta za punjenje na 277 lokacija u osam zemalja: Hrvatska 349, Češka 109, Crna Gora 39, Kosovo šest, Sjeverna Makedonija šest, Rumunjska tri, Albanija dva i Poljska dva. U strukturi upravljanih punionica, HT je vlasnik 20 posto infrastrukture, dok su ostale punionice u vlasništvu ugovorenih partnera.

Hrvatski Telekom je prvi u regiji demonstrirao interoperabilnost mreže javno dostupnih punionica, omogućivši prvi bilateralni roaming ugovor s njemačkim pružateljem usluga PlugSurfing 2016. godine, a sljedeće, 2017. godine, sklopljen je ugovor s njemačkim multilateralnim hubom HUBJECT, temeljem koga je omogućen pristup prema više od 30 pružatelja usluga punjenja na punionicama kojima upravlja HT.

Također, ove godine sklopljen je ugovor s francuskim multilateralnim hubom GIREVE s kojim je omogućeno gostovanje 20 dodatnih pružatelja usluge punjenja na mreži punionica HT-a. HT je dodatno sklopio bilateralne Ugovore sa GEN-I, Porsche Slovenija, Elektro Ljubljana, Electro Mobility Solution iz Mađarske i Renovatio Asset Managent iz Rumunjske, čime je omogućeno ukupno preko 60 pružatelja usluga punjenja da putem svojih aplikacija dovode dvoje korisnike na punionice u Hrvatskoj te da jamče usluge punjenja, što dodatno skraćuje vrijeme povrata investicije ugovorenim partnerima HT-a.

Roaming transakcije

‘Roaming transakcije predstavljaju značajan udio u ukupnoj potrošnji, preko 30 posto, te očekujemo da će njihov udio istih jačati u godinama koje slijede’, istaknuo je Dino Novosel, voditelj programa e-mobilnosti u Hrvatskom Telekomu. Tako je HT omogućio vlasnicima električnih vozila u Hrvatskoj koji su ujedno i korisnici usluge punjenja Hrvatskog Telekoma, punjenje vozila na gotovo 300 punionica u Sloveniji kojima upravljaju dva najveća slovenska operatora.

Upravo je taj projekt realiziran potpisivanjem tzv. roaming ugovora (ugovora o korištenju punionica u drugim državama) između Hrvatskog Telekoma, kao najvećeg domaćeg operatora punionica u Hrvatskoj, te dvaju najvećih slovenskih operatora, kao i softverskom povezivanju njihovih programskih platformi za upravljanje punionicama i uslugom punjenja.

Riječ je o više od 200 punionica kojima upravlja Elektro Ljubljana te više od 60 punionica kojima upravlja Porsche Slovenija. Te su punionice odsad dostupne i hrvatskim vozačima koji na njima mogu puniti svoje električne automobile koristeći HT Magenta Prepaid RFID karticu, dostupnu u odabranim T-Centrima, kao i espoTs aplikaciju.

Također, slovenskim vozačima električnih automobila, koji su ujedno i korisnici ovih dvaju slovenskih operatora, osiguran je pristup punionicama u Hrvatskoj kojima upravlja Hrvatski Telekom te više ne trebaju tražiti T-Centar kako bi kupili odgovarajuću karticu, nego to mogu činiti putem kartica i aplikacija svojih operatora. Navedena integracija ostvarena je u okviru projekta CEKOM Rijeka (Centar kompetencija za pametne gradove) u sklopu kojeg je i projekt SmartCity. SURINMO (Smart URban traffic Infrastructure eNabling smart MObility), na kojem radi tim stručnjaka za e-mobilnost Hrvatskog Telekoma.

Svrha ovoga projekta je razvoj domenske platforme za omogućavanje povezane, energetski učinkovite i dijeljene urbane mobilnosti, a povezivanje programskih platformi između Hrvatskog Telekoma i najvećih dvaju slovenskih operatora prvo je isporučeno rješenje u sklopu ovoga projekta.

Testiranje rješenja uspješno je provedeno na području grada Rijeke, gdje je realizirana i prva sesija punjenja, a sam projekt ima primjenu na svim punionicama diljem Hrvatske kojima upravlja Hrvatski Telekom, kao i na svim punionicama u Sloveniji kojima upravljaju Elektro Ljubljana i Porsche Slovenija.

‘Ovime se pruža dodatan doprinos u korištenju električnih vozila kao ekološki najprihvatljivijeg rješenja u prometu, te, u konačnici, i stvaranju održivog i čišćeg okoliša, što je dio misije Hrvatskog Telekoma kao društveno odgovorne kompanije kao i samoga projekta. Električne punionice sastavni su dio ostvarenja planova održivosti jer daljnji razvoj njihove mreže izravno i značajno doprinosi ostvarenju društvenih ciljeva smanjenja emisija CO2 i povećanja kvalitete zraka’, kaže Filip Brkljača, vlasnik proizvoda e-mobilnosti u Hrvatskom Telekomu.

Kartu raspoloživosti dostupnih punionica u Sloveniji kojima se odsad mogu služiti svi hrvatski korisnici usluge e-mobilnosti Hrvatskog Telekoma moguće je vidjeti kako na portalu hr.rechargespoTs.eu, gdje se ujedno vide i sve javno dostupne punionice Hrvatskog Telekoma u Hrvatskoj.

Karta se može vidjeti i na espoTs aplikaciji koju je moguće preuzeti na mobilne uređaje za potpuno digitalnu uslugu punjenja koju je Hrvatski Telekom prvi na tržištu predstavio. Ona krajnjim korisnicima omogućava pronalazak, navigaciju i korištenje punionica za električna vozila bez pretplate i potpisivanja ugovora. Aplikaciju je moguće koristiti i za rezervaciju više od 1300 mjesta za punjenje kojima upravlja Hrvatski Telekom diljem Hrvatske i u inozemstvu (Češka, Crna Gora, Slovenija, Rumunjska, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Albanija, Poljska) dok se za korištenje usluge punjenja električnih vozila potrebno registrirati kroz aplikaciju.

Foto: FIBA/Screenshot

“Hrvatski Telekom je predstavljanjem aplikacije espoTs napravio još jedan značajan iskorak na području razvoja održive mobilnosti te je još jednom potvrdio poziciju tržišnog lidera. Korištenje aplikacije espoTs korisnicima će dodatno olakšati postupak punjenja električnih vozila, a kontinuiranim širenjem mreže e-punionica za punjenje električnih vozila, kao ekološki najprihvatljivijeg rješenja u prometu, nastojimo pružiti dodatni poticaj stvaranju održivog i čišćeg okoliša“, izjavio je Jere Dumanić, potpredsjednik za marketing poslovnih korisnika, prodaju malim i srednjim poslovnim korisnicima (VSE/SME) i upravljanje prodajnim kanalima u HT-u.

eSpots besplatna uz registraciju

espoTs aplikacija korisnicima nudi fotografije i točne lokacije punionica za električna vozila, informacije o cijenama punjenja za sve punionice, pregled troškova punjenja i mogućnost preuzimanja fiskaliziranog računa na e-mail, jednostavnu naplatu putem kreditnih i debitnih kartica, ili prepaid bonom, informacije o radnim vremenima i ograničenjima pristupa punionica, prikaz zauzetosti punionica, filtriranje rezultata pretrage prema različitim kriterijima: brzini punjenja, vrsti priključka za punjenje, točkama interesa, prikaz sadržaja u blizini punionica (trgovine, zabava), pokretanje i zaustavljanje punjenja vozila kroz aplikaciju te brojne druge funkcionalnosti.

Korištenje aplikacije espoTs je besplatno, a razvoj aplikacije omogućen je uz podršku Connecting Europe Facility programa Europske unije, a u sklopu projekta Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi, koji Hrvatski Telekom provodi u suradnji s domaćim i međunarodnim partnerima od 2017. godine.

Usluga punjenja na punionicama kojima HT upravlja može se aktivirati na tri načina:

T-RFID karticom:

prepaid kartica može se kupiti za 200 kn (s PDV-om) u odabranim T-Centrima. Na punionicama gdje je usluga besplatna, kartica služi za neograničen broj aktivacija. Iznos na kartici moguće je nadoplatiti i putem espoTs mobilne aplikacije.

eSpots appom HT-a:

aplikacija se može koristiti za pronalazak i navigaciju do punionica za električna vozila bez pretplate i potpisivanja ugovora. Za korištenje usluge punjenja potrebno je registrirati se kroz aplikaciju a naplata je moguća putem PayPala, kreditnom i debitnom karticom te prepaid bonom.

Putem više od 60 ugovorenih europskih pružatelja usluga:

E-roamingom jamčimo vidljivost i dostupnost punionica kojima upravljamo svim europskim vozačima električnih vozila. Iste su dio e-roaming platformi Hubject i Gireve, koje objedinjuju više od 500.000 javnih punionica u Europi i preko stotinjak pružatelja usluge punjenja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije