Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marija Felkel

Hrvatski Telekom je kompanija koja živi za STEM

HT
HT
25.09.2017.
u 13:31

HT odavno nije klasična telekom kompanija koja pruža govorne usluge, već jedan od vodećih ICT inovatora, kojemu je cilj konkurirati kompanijama poput Googlea, Facebooka i sličnih digitalnih divova

Svijet danas prolazi kroz duboku digitalnu transformaciju gospodarstva i društva, nezaustavljiv proces koji mijenja navike potrošača, načine komunikacije, poslove koje će raditi naša djeca. Digitalna je ekonomija najbrže rastuća grana gospodarstva, a digitalizirana društva uspješnija su i razvijenija, za što su ključna STEM znanja i kompetencije. U Hrvatskoj je trenutačno neravnoteža između tržišta koje traži sve više digitalno obrazovanih stručnjaka i nedovoljnog broja mladih koji upisuju STEM fakultete.

To nas koči kao društvo i to moramo mijenjati. Tri se velika trenda naziru zbog te digitalne transformacije društva, a tiču se cijelog društva. Posrijedi su navike potrošača koji žele imati usluge na dlanu pomoću jednostavnih aplikacija, zatim broj dostupnih podataka o potrošačima koje trebamo koristiti kako bismo poboljšali uslugu i predvidjeli ponašanje te na kraju strojevi koji će imati ugrađene SIM kartice i koji međusobno komuniciraju. HT odavno nije klasična telekom kompanija koja pruža govorne usluge, već jedan od vodećih ICT inovatora, kojemu je cilj konkurirati kompanijama poput Googlea, Facebooka i sličnih digitalnih divova. Kreiramo najbolje usluge za zabavu i komunikaciju, iznimno kompleksna rješenja iz Smart City segmenta te usluge za uspješno poslovanje tvrtki. Kako bismo uspješno svladali te izazove, u svibnju smo pokrenuli veliki trogodišnji projekt IT transformacije HT-a, vrijedan 210 milijuna kuna, kojim ćemo pojednostavniti poslovne procese te portfelj usluga. Projekt je vrlo zahtjevan i za njega su nam već danas potrebna nova i specifična znanja koja nismo dosad imali u kompaniji – tražimo stručnjake za internet stvari (IoT), machine to machine komunikaciju, Big Datu, virtualnu stvarnost i umjetnu inteligenciju. Zato je strateško usmjerenje cijele kompanije populariziranje STEM-a u Hrvatskoj, koji kod djece treba poticati već u osnovnoškolskoj dobi.

HT prvi je okupio više pojedinačnih STEM inicijativa, kojima smo realizirali brojne aktivnosti kako bismo djecu upoznali s interdisciplinarnim znanjima, poput robotike i astronomije, koja su im donedavno bila teže dostupna. Surađujemo sa STEM fakultetima, njihovi studenti dolaze nam na praksu i mentorstvo, a pružamo im i priliku za rad na međunarodnim projektima. Mnoge od njih nakon diplome zapošljavamo, a kasnije ih i stručno usavršavamo. Surađujemo s brojnim fakultetima, a donacijskim programom već drugu godinu zaredom podupiremo STEM projekte namijenjene mlađoj djeci. Primjer su Croatian Makers Liga za robotiku i Astronomsko društvo Višnjan. Veselimo se uspjesima, od kojih je zadnji globalna potvrda Centra za mala tijela Međunarodne astronomske unije Višnjanskoj školi astronomije, čiji su učenici i mentori ovog ljeta otkrili deset asteroida u Sunčevu sustavu. Organiziramo hackhaton, a partner smo događaja poput Idea Knockouta powered by HT i Bug Future Showa.

To je samo mali dio naših aktivnosti. Kao kompanija koja ostvaruje više od tri posto BDP-a svake godine i generira oko 27.000 radnih mjesta, osjećamo odgovornost za poticanje inicijativa koje ovo društvo mogu učiniti boljim.    

HT i Algebra dijele stipendije za pametne gradove

Visoko učilište Algebra i partner natječaja Hrvatski Telekom otvorili su prijave za novi ciklus stipendijskog natječaja koji će najboljim kandidatima osigurati školarine i subvencije za e-Leadership MBA program u regiji. Budući polaznici MBA programa ove će godine u sklopu stipendijskog natječaja prvi put razvijati projekt HT-a vezan uz pametne gradove. Tema ovogodišnjeg case studyja je “Living with Internet of Things in Smart Cities”, odnosno rješenja za pametne gradove koja podižu kvalitetu života građana. Traži se ideja i poslovni model s pripadajućim “business caseom” za konkretna rješenja poput usluga koje HT razvija zajedno sa svojim partnerima.

Prijave su otvorene do 1. listopada 2017. U program će biti primljeno tridesetak najboljih kandidata. Ukupna je vrijednost stipendijskog fonda na ovom natječaju 700.000 kuna.

Kandidati koji se žele prijaviti za ovu stipendiju moraju imati minimalno tri godine relevantnog radnog iskustva i 180 ECTS bodova. Radno iskustvo vrlo je važno jer se program temelji na praktičnom radu, rješavanju realnih poslovnih izazova i pripremi rješenja koja su primjenjiva već u ponedjeljak na radnom mjestu.     

Hackathon Hack it, prava prilika uz HT

Smatraš da si ispred svog vremena, živiš u budućnosti, a sadašnjost ti je retro? Kava s prijateljima zastarjeli ti je način komunikacije i zanimaju te novi “immersive communication” alati? Virtualna i proširena stvarnost, hologrami i umjetna inteligencija – ako takva i slična komunikacijska tehnološka rješenja imaš u malom prstu, dokaži i prijavi se na Hack it! hackathon Hrvatskog Telekoma.

 

Tako glasi poziv na drugi po redu hackathon Hack it! zakazan za 28. i 29. listopad, koji će osim prijavljenih timova, ugostiti više od 130 stručnjaka, mentora te ostalih gostiju iz startup zajednice. Od prijavljenih se očekuje 24 sata hakiranja, kreativnosti i inovacija uz pomoć vrhunskih stručnjaka, a rad koji ponudi najbolje rješenje osvaja nagradu od 30.000 kuna, mogućnost realizacije svoje ideje u sklopu hub:raum start-up akceleratora Deutsche Telekoma te druge bogate nagrade partnera.

Maggiejev recept

HT-ov hackathon se kompleksnošću postavljene teme i snažnom konkurencijom već prve godine pokazao kao jedan od najzahtjevnijih hackathona u regiji, uz podršku hub:rauma koji je u stalnoj potrazi za inovativnim tehnološkim rješenjima. Prošle je godine tako pobjedu odnio tim Maggie, u kojemu su se našli Ivan Voras, Marijan Jurešić i Bojan Opačak. A kako su došli do pobjedničkog recepta u Maggieju, objašnjavaju

– Došli smo se prvenstveno zabaviti, upoznati ljude i jesti hranu. No u razgovoru sa zaposlenicima HT-a uvidjeli smo koja su njihova očekivanja, ne samo od hackathona nego od cijele korporacije. Mislim da je to bilo ono sto je iznjedrilo dobro rješenje – slušali smo što organizator govori. Dok su neki timovi već debelo programirali svoje chatbotove, mi smo se raspitivali o strategiji HT-a, o frustracijama, o neispunjenim željama korisnika, ali i problemima zaposlenika u njihovom svakodnevnom radu. Tek nakon pet sati “istraživanja” odlučili smo se za kreiranje ideje – Maggie.

Tim Maggie kreirao je osobnog konverzacijskog asistenta koji prati ono što se događa u razgovoru između dvije ili više osoba te, sukladno izgovorenom, radi određene radnje, poput kreiranja sastanaka, slanja kakve uplate ili podatka. A upravo im je hackathon dao pravi poticaj da žele više i razviju ideju te, kažu, tu zapravo nije riječ o komunikacijskom asistentu, nego o tehnologiji koja naš prostor za interakciju, npr. telefonski razgovor, pretvara u pametnu okolinu. Planovi su malo veći od onog što smo “pokazali” na hackathonu.

A da im ide dobro, govori i podatak da su dobili i prvu investiciju od 30.000 eura od hub:rauma.

Dakle, prilika je tu, a uz malo mudrosti i hrabrosti i, naravno, znanja, nagrada je vrlo izvjesna. Stoga prijavite se jer prijave za inovativne programere, dizajnere i ostale motivirane pojedince ili grupe koje žele realizirati nova kreativna rješenja u digitalnom svijetu traju do 8. listopada.

HT i hub:raum

Hackathon HT-a organiziran je u partnerstvu s hub:raumom, Combisom, Samsungom i Tportalom. Poseban partner je Microsoft, čiji će stručnjaci biti mentori sudionicima, a na događaju će predstaviti i svoja različita tehnološka rješenja. Hackathon je dio šireg projekta STEM HUB HT-a, u suradnji s Core Communication Product Marketing EU timom iz Bonna i Zagreba.     

‘Zajedno smo jači’ za poticanje STEM vještina školaraca i učitelja

Zajedno smo jači donacijski je natječaj Hrvatskog Telekoma, a usmjeren je na poticanje i subvencioniranje STEM projekata u hrvatskom obrazovanju. Već dvije godine fond donacija je ukupno 700.000 kuna.

U ovoj godini tri su dobitna projekta posvećena edukaciji mladih, njihovih učitelja i profesora te inovativnim rješenjima koja pozitivno utječu na širu društvenu zajednicu. Kao i prošle godine, donaciju su osvojili IRIM (kategorija edukacija učitelja, 300.000 kuna), Astronomski centar Višnjan (edukacija mladih, 200.000 kuna) te Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba (inovativna rješenja, 200.000 kuna).

Edukacija mladih

U prvoj kategoriji naglasak je na projektima koji omogućuju sustavnu edukaciju mladih i potiču njihov interes za STEM područje. Druga kategorija namijenjena je projektima usmjerenim na edukaciju učitelja i profesora osnovnih i srednjih škola o STEM znanjima kako bi ta znanja mogli prenijeti što većem broju svojih učenika. U trećoj kategoriji prijavljuju se projekti temeljeni na inovativnim digitalnim, ali prvenstveno društveno odgovornim rješenjima s pozitivnim utjecajem na širu društvenu zajednicu. U 2016. godini donaciju su dobili projekti – internet of things u hrvatskim osnovnim školama u organizaciji IRIM-a. Rezultati su impresivni i sve je više učenika i učitelja uključeno u projekte u STEM području.

Konkretni projekti

– Ponosni smo na uspjehe koje postižemo, od kojih je zadnje ono učenika i mentora Višnjanske škole astronomije ovog ljeta kada su otkrili deset asteroida u Sunčevu sustavu, za što su dobili globalnu potvrdu Centra za mala tijela Međunarodne astronomske unije. Smatram da je to nevjerojatno otkriće, koje bi bez podrške i investicija u opremu teško bilo moguće – ističe Nina Išek Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija HT-a te dodaje – Hrvatski Telekom je kompanija koja je u svim svojim aktivnostima strateški usmjerena na STEM područje, koje smo prepoznali kao ključno za ulaganje u budućnost cijelog društva. Već drugu godinu zaredom sredstva iz programa Zajedno smo jači usmjeravamo u konkretne projekte koji omogućavaju djeci da se upoznaju sa znanošću na zabavan i praktičan način.     

Kreće platforma DevDev.hr

DevDev.hr (Developing Developers) nova je platforma koja potiče kvalitetan razvoj STEM kadrova i pokazuje potencijal hrvatskih tehničko-razvojnih kadrova, i to kroz redovito praćenje teme, poticanje zapošljavanja, bazu tehničkih poslodavaca, najave developerskih događaja te razvojne edukacije. Radi se o jedinstvenom projektu HT-a i Netokracije koji će uskoro zaživjeti. DevDev.hr je sve što treba STEM-u, a omogućuje ga STEM Hub HT-a.

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije