Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samobor ugostio pilot projekt

Hrvatski telekom izveo pokaznu vježbu 5G mreže

Hrvatski Telekom demonstrirao brzinu 5G mreže
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
1/4
20.03.2019.
u 21:45

Pilotiranje 5G mreže odvija se u stvarnim uvjetima koristeći produkcijsku opremu modernizirane mobilne mreže HT-a.

Hrvatski telekom u Samoboru je pokazao mogućnosti 5G mreže u stvarnom okruženju. a osim u Samoboru 5G funkcionalnosti mreže dobit će Osijek i Krk, izvijestili su iz HT-a. Korisnici 5G mreže te lokalna samouprava u tri sredine u Hrvatskoj koje su prve dobile priliku biti pokrivene 5G mrežom imat će priliku iskusiti napredne mogućnosti koje omogućava gigabitno društvo, stoji u priopćenju HT-a Pri tom, HT-ovci su se pohvalili kako su prvi u Hrvatskoj i među prvima u Europi koji su implementirali 5G tehnologiju.

– Izrazito smo ponosni na razvoj i kvalitetu naše mobilne mreže. Implementacijom 5G tehnologije u stvarnim uvjetima otvaramo vrata 4. industrijske revolucije i gigabitnog društva u Hrvatskoj – istaknuo je Boris Drilo, član uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog telekoma.

Odabrani i Osijek i Krk

– Nova tehnologija će Samoboru i okolici omogućiti dodatan poticaj razvoju industrijskog, obrtničkog i turističkog potencijala, a raznovrsnost lokalnog gospodarstva čini taj kraj idealnim za daljnji razvoj najrazličitijih 5G poslovnih slučajeva koji se mogu kasnije implementirati diljem Hrvatske, ali i globalno. Osijeku i Krku, kao sredinama udaljenima od najrazvijenijeg zagrebačkog prstena, 5G tehnologija otvara potpuno nove razvojne perspektive. U Osijeku se potencijal sve jače startup zajednice može podići na potpuno novu razinu i snažno potaknuti lokalno gospodarstvo, a Krk kao jedan od otoka koji implementira niz naprednih digitalnih rješenja može postati prvi pravi pametni otok u Hrvatskoj – mišljenja su u HT-u.

Hrvatski Telekom demonstrirao brzinu 5G mreže
1/7

U implementaciji 5G tehnologije Hrvatska ide ukorak s najrazvijenijim zemljama, nova tehnologija donosi nove mogućnosti vezane uz razvoj umjetne inteligencije, interneta stvari i širokopojasnog pristupa internetu, kao i velike mogućnosti za aktivaciju potencijala i daljnjeg gospodarskog razvoja lokalne zajednice.

Dodatni frekvencijski spektar

U odnosu na postojeću 4G tehnologiju, 5G donosi značajan napredak, poput velika brzina po korisniku ili više od 1Gbps, izrazito brzi odziv mreže od svega nekoliko milisekundi te veliki kapacitet. Implementaciju 5G tehnologije HT realizira koristeći moderniziranu mobilnu mrežu, u što su prošle i ove godine investirali više od milijardu kuna. Usporedo s testiranjem 5G mreža razvijaju se razni 5G uređaji, a njihova prva dostupnost najavljuje se za drugu polovicu 2019. godine, napominju u priopćenju Hrvatskog telekoma.

Inače, Hrvatski telekom, prema neovisnom istraživanju ima i jednu od najboljih mobilnih mreža u Europi, što je dobra podloga za njeno unapređenje i priprema za nadogradnju na 5G standard.

Iz Hrvatskog telekoma poručuju da će u Hrvatskoj nastaviti s dinamikom kojom će se razvijati 5G tehnologija i koju će omogućiti budući 5G regulatorni okvir. Da bi u Hrvatskoj 5G mreže zaživjele na pravi način čeka se i podjela dodatnog frekvencijskog spektra koja bi se trebala dogoditi do kraja godine. Prema planovima EU svaka država trebala bi do 2020. imati barem jedan grad u kojem komercijalno funkcionira 5G mobilna mreža.

Ključne riječi

Komentara 2

IL
ilijan
06:46 21.03.2019.

Ustabilite 4 G mrežu pa onda dalje

ZN
znam
18:50 21.03.2019.

1. Ne postoji niti jedan uredjaj na trzistu koji moze koristiti 5G mrezu 2. Jako puno znanstvenika trazi da se prvo dokaze da 5G nije opasan po zdravlje pa se onda instalira 3. U UK, AUS i Kanadi roditelji ispisuju djecu iz skola koje imaju WiFi ili blizu antenu za mobitele. 4. Preko 8,000 znanstvenih radova dokazuje da je EMF stetan po zdravlje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije