Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje o investicijama

Hrvatski startupi lani privukli čak 20 mil. eura ulaganja

Rimac Auto
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
26.03.2015.
u 16:22

Investicijski fond StartLabs jučer je objavio i investiciju od 50 tisuća dolara u riječki startup WhoAPI

Hrvatski startupi lani su privukli čak 21,206.023 eura ulaganja, što je deset puta više nego godinu dana prije, kada su ukupne investicije bile samo 2,180.000 eura. Tako kažu podaci regionalnog istraživanja o trendovima investicija u hrvatske tehnološke startupe u 2014., koje je pokrenuo portal Netokracija u suradnji s regionalnim investicijskim fondom StartLabs. Ovakva istraživanja jedan su u nizu faktora koji će pomoći da regionalna tehnološka zajednica ostvari svoj pun potencijal. Nadamo se da će se startup scena toliko razviti da će postojati potreba za kvartalnim izvještajima o ulaganjima, kazao je Nebojša Lazić, suosnivač i partner investicijskog fonda StartLabs koji je jučer i najavio važnu investiciju od 50.000 američkih dolara u riječki startup WhoAPI.

Inače, u top pet investicija lani ušli su Rimac Automobili sa 10 milijuna eura investicije, slijedi Bellabeat sa 6,5 milijuna eura, Farmeron sa 2,3 milijuna, Repsly s nešto više od milijun eura te Teddy the Guardian s oko 350 tisuća eura.

Od 19 startupa koji su lani dobili neku vrstu ulaganja, prema dostupnim podacima, njih ukupno sedam, koji čine 37 posto, razvija hardverske proizvode. To su Rimac Automobili, Bellabeat, Teddy The Guardian, Serwantess, u:Plug, Hypersfera i ThiefScry.

Softverski projekti, koji čine 68,5 posto hrvatskih startupa u koje je uloženo u 2014. godini, zaslužni su samo za 20 posto uložene sume – 80 posto sveukupnog iznosa investicija u hrvatske startupe prošle je godine dobilo upravo ovih šest hardverskih projekata. Najveći broj investicija došao je iz Bugarske, točnije iz fondova akceleratora Eleven te investicijskog fonda Launchub. Prema istraživanju, brojčano je najviše ulaganja stiglo iz Europe, njih 12, u ukupnom iznosu od 766.454 eura, što iznosi 3,6% sveukupne investicije. Iz Sjedinjenih Američkih Država stiglo je 38% ukupnog iznosa investicija u hrvatske startup tvrtke, dok je najviše ulaganja došlo iz Azije. Kineske investicije u dva startupa pokrivaju 58,4% ukupne uložene sume u 2014. godini.

Prema dostupnim informacijama, iz Hrvatske su u hrvatske startupe stigle samo dvije investicije, i to one privatnih ulagača. Nenad Bakić uložio je u riječku tvrtku E-glas, koja razvija Serwantess, sustav za upravljanje domom glasovnim naredbama namijenjen nepokretnim i teško pokretnim osobama, dok je Teo Valić uložio u hardverski startup koji se bavi razvojem dronova – Hypersferu.

Tvrtke koje su dobile investicije u 2014. godini su Rimac automobili, Bellabeat, Farmeron, Repsly, Teddy The Guardian, CodeAnywhere, Madbarz, Agrivi, Cinexio, Ironward, Greenpie, Oradian, Serwantess, u:Plug, Hipersfera, ThiefScry, Colomb.io, ZZZApp i Drive Angel.

>> Hrvatski startup među tri najbolja na “Startup sauni”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije