Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
startup Dalibora Čveka

Hrvatski softver pomagat će katarskom nogometu

Dalibor Čvek
Foto: Anto Magzan/Pixsell
20.06.2014.
u 10:00

Domaći softver služi za planiranje razvoja nogometnih momčadi

Dok traje Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, zagrebački startup Once Sport pomaže u pripremama za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Ta arapska zemlja u suradnji s Once Sportom želi, naime, izgraditi vlastitu pobjedničku momčad i za to se koristi hrvatskim softverom.

Dalibor Čvek, direktor Once Sporta, potvrdio je da su ugovorili suradnju s katarskom sportskom akademijom Aspire Academy for Sports Excellence.

Iako su Katarci u tu akademiju uložili dosad više od milijardu dolara, zaposlili 250 stručnjaka iz 40 zemalja i na njezino čelo postavili bivšeg direktora strategije Real Madrida te jednog od najboljih sportskih menadžera na svijetu Ivana Brava, direktor Once Sporta nije želio otkriti koliko će zaraditi na tom poslu. Navodi samo da će se njihovim softverom Katarci služiti za upravljanje razvojem svoje nacionalne reprezentacije.

Domaćini bi pobjedu

“Kao i svaki domaćin nogometnog prvenstva, tako i Katar 2022. želi imati pobjedničku momčad, a to u današnje vrijeme nije moguće napraviti na standardni način, već treba biti inovativan i upotrebljavati tehnologiju te raditi individualno s igračima”, kaže Čvek.

Objašnjava kako je naglasak rješenja koje Once Sport radi za Katarce na razvoju pojedinačnih karijera igrača i njihovoj integraciji u timove.

“Unutar njega se mogu do detalja ocjenjivati igrači, raditi analize i planirati razvoj momčadi, a ključ uspjeha tog rješenja je u tome što smo fokus stavili na igrače i razvoj igrača”, kaže Čvek. Riječ je o drugom, mnogo složenijem Onceovu proizvodu.

Tvrtka je, naime, nastala prije tri godine na uspjehu svog prvog softvera, aplikacije Once Football PRO za iPad, koja putem niza statističkih pokazatelja pomaže trenerima da se brže i lakše pripreme za utakmicu. Tim se rješenjem koristi i hrvatska nogometna reprezentacija. Pomaže li i izborniku Niki Kovaču u Brazilu, u Onceu nam nisu znali reći. Kažu samo da s nacionalnom reprezentacijom surađuju već dugo, odnosno da su surađivali i s bivšim izbornikom Igorom Štimcem.

Interes i Premier lige

“Naša reprezentacija ima na raspolaganju Once Football PRO verziju, a znamo da je izbornik nakon kvalifikacija u stručni stožer doveo i strane stručnjake za videoanalizu koji koriste svoja rješenja za videoanalizu”, kaže Čvek.

Dodaje da Once Football PRO koriste, među inima, Dinamo, Hajduk, Slaven Belupo, NK Maribor u Sloveniji, Al Wahda u Ujedinjenim Arapskim Emiratima te Adelaide United i Central Coast Mariners u Australiji. Usto, njime se koriste brojni hrvatski i inozemni mediji i portali. “Interes pokazuju i klubovi iz drugih liga, poput engleske Premier lige, njemačke Bundeslige i talijanske Serie A lige”, kaže Čvek.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka Once Sport lani je imala rast prometa od 140 posto, na 684.400 kuna, i neto dobit od 18.600 kuna.

Čvek kaže da će im posao s Katarcima dodatno povećati promet, a velika su očekivanja i od trećeg proizvoda, koji je trenutačno u razvoju i o kojem nije želio govoriti.

Vlasnici su Once Sporta, osam poslovnih anđela iz hrvatske mreže investitora CRANE, direktor tvrtke Čvek te tvrtka Globaldizajn, kojoj Once povjerava programerski dio posla. Čvek kaže da za startupe ima mnogo prostora u nogometu pod uvjetom da pronađu svoju nišu.

“U Hrvatskoj ima nekoliko startupa i projekata povezanih s nogometom, a neki od njih su Score Alarm Ivana Klarića i sustav za kvalitativnu analizu vrijednosti igrača Q-ant zagrebačke C&I groupe”, otkriva Čvek.

Komentara 1

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
04:17 20.09.2014.

dajte nesto za razvoj kosarke u hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije