Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crna predviđanja

Poznati hrvatski astronom tvrdi: Naša civilizacija bliži se kraju!

Korado Korlević
Luka Stanzl/Pixsell
25.11.2018.
u 14:24

Bližimo se i vremenu kada će naši izumi, strojevi i roboti razviti samosvijest

Ne čekamo organske civilizacije, možemo očekivati samo one strojne, izjavio je čuveni hrvatski astronom Korado Korlević na predavanju koje je protekle srijede u Rovinju održao na temu "SETI - 58 godina potrage za vanzemaljskim civilizacijama".

SETI je kratica za "Search for Extraterrestrial Intelligence". Riječ je o dugogodišnjem projektu kojim se pomoću radio teleskopa smještenog u Arecibu pokušava naći dokaze o postojanju razumnih bića u svemiru. Kako piše Glas Istre, Korlević je prepunu dvoranu ostavio sa snažnom porukom, a to je da čuvamo svoju civilizaciju koja se bliži kraju. Na njenom se očuvanju već radi, a najvažniji je korak osigurati da ne dođe do gubljenja znanja.

Video - Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Primjer je projekt Ozymandias prema kojemu bismo trebali sačuvati ne samo pisanu riječ, već slike, fotografije, skulpture, glazbu i ples. 

Objasnio je kako biolozi potvrđuju da je život jako čest, inteligentan život je moguć, no kada se pojavi tehnološka civilizacija - ona označava kraj.

"Bližimo se i vremenu kada će naši izumi, strojevi i roboti razviti samosvijest."

Čovjek, navodi priznati stručnjak, ne bi nikada preživio toliki put svemirom u svrhu njegova istraživanja pa zato šalje robote koji su ujedno i pametniji. Jednom kada bi ti roboti došli do određenog planeta, ljude bi mogli samo "isprintati". Korlević čovjekovo putovanje svemirom slikovito uspoređuje šetnjom meduze parkom koje je, naravno, nemoguće, osim ako je čovjek ne stavi u kanticu s vodom i nakon toga vrati u prirodno stanište. Upravo zato možemo zaključiti kako su roboti, odnosno strojevi, jedini ti koji mogu živjeti i putovati svemirom, te kako su oni, a ne organska bića slična nama kakvima ih ljudi portretiraju, zapravo vanzemaljci čije javljanje toliko iščekujemo.

Pogledajte i video Napredno robotičko natjecanje MakeX

Komentara 31

KO
Kora
18:55 25.11.2018.

Zbog bučne video reklame za Telekom me strah ulaziti u VL. Može li se ta reklama blokirati? Ako ne - do kad će trajati?

ME
Metuzalem
18:25 25.11.2018.

Prvo ce preuzet VL

TO
Tomisl
15:57 25.11.2018.

Jos kad bi imali manje "negativaca"po medijima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije