Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Hrvatske kompanije kasne za u primjeni umjetne inteligencije

Ilustracija
Foto: Reuters/PIXSELL
29.06.2018.
u 13:30

Postoji opći optimizam glede korištenja umjetne inteligencije na radnome mjestu, ali i zabrinutost zbog privatnosti i sigurnosti

Postoji opći optimizam glede korištenja umjetne inteligencije (UI) na radnome mjestu, ali i velike razlike u stavovima u različitim zemljama te zabrinutost zbog utjecaja umjetne inteligencije na privatnost, sigurnost radnog mjesta i ekonomsku jednakost, pokazala je anketa koju su proveli BCG GAMMA, tvrtka The Boston Consulting Group za analitiku podataka, i Ipsos.

Usvajanje umjetne inteligencije znatno varira među različitim zemljama. U Kini čak 31 posto ispitanika kaže da radi u organizacijama koje već koriste umjetnu inteligenciju, a zatim slijedi Sjeverna Amerika, odnosno Kanada i SAD s 26, odnosno 24 posto, a zatim Europa: 20 posto u Velikoj Britaniji, 18 posto u Španjolskoj, 16 posto u Francuskoj i 15 posto u Njemačkoj.

Na radnim mjestima gdje se koriste alati pogonjeni umjetnom inteligencijom, više od dvije trećine ispitanih zaposlenika je reklo da su ti alati već imali pozitivan učinak na njihovu efikasnost. Primjećuju i da UI pozitivno utječe na privlačnost posla (70%), osjećaj dobrobiti na poslu (69%) i na kvalitetu stručnog usavršavanja (67%).

Najnaprednije zemlje poput Kine, Kanade i SAD-a, ali i Španjolska, gledaju pozitivno na buduće utjecaje UI. Druge su europske zemlje opreznije, ali generalno UI smatraju pozitivnim.

Ipak, mnogi smatraju kako je potrebno da se kompanije uhvate ukoštac s nekim ozbiljnim prijetnjama. Strahovi i zabrinutost ne nestaju kad se ljudi bolje upoznaju s tehnologijama temeljenim na UI.

Štoviše, više od 75 posto njih zabrinuto je da će UI rezultirati s više nadzora i kontrole na radnome mjestu (8% zaposlenih u kompanijama koje već koriste UI smatra da je tako). Posebno je visok postotak ispitanika tog stava u Kini, čak 84 posto. Više od dvije trećine ispitanih zaposlenika boji se da će primjena UI s vremenom dovesi do gubitka radnih mjesta zbog smanjene količine posla (postotak među zaposlenicima koji već koriste UI iznosi 76%). Mnoge je strah (ukupno 65 posto, 71 posto među onima koji već koriste UI) da će umjetna inteligencija dehumanizirati rad.

Manje od trećine zaposlenih misli da će razvoj i primjena UI revolucionarno promijeniti njihovo radno mjesto, a 42 posto ispitanika smatra da će imati utjecaja na samo neke kompanije i neke poslovne sektore, a ne na ekonomiju u cjelini.

Filip Glavan iz Boston Consulting Group iz Zagreba kaže da umjetna inteligencija nije samo prolazni trend, nego da će se kompanije koje je ne integriraju u poslovanje i ne budu koristile njezine prednosti naći pod velikim pritiskom.

– Nažalost, kako europske kompanije kaskaju za Kinom i SAD-om, tako i hrvatske kompanije kasne za europskim liderima u primjeni UI. Od domaćih kompanija, s primjenom UI počele su one u telekomunikacijskom i bankarskom sektoru. Umjetnu bi inteligenciju trebalo promatrati kao veliku priliku jer može služiti kao poluga povećanju konkurentnosti kompanija – kaže Glavan.

Komentara 1

Avatar pittbull
pittbull
23:53 29.06.2018.

Kako ce biti umjetne Intelligencije kad nema ove prirodne... 😂 Kad pogledate svu politicku garnituru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije