Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Hrvatska značajno zaostaje u procesu digitalizacije

'digitalizacija'
Foto: ''
30.06.2018.
u 17:18

Ekonomski institut u lipnju je objavio sektorsku analizu telekomunikacija, autorice Ljiljane Božić

U sektorskoj analizi telekomunikacija Ekonomskog instituta ističe se nekoliko obilježja. Za Hrvatsku je karakteristična niska pozicija i značajno zaostajanje za drugim zemljama EU u području digitalizacije, osobito u području povezivosti.

Pozitivnih pomaka ima, ali su dosta spori i nedostatni za dostizanje prosjeka EU. U izvješćima se izražava zabrinutost zbog vrlo visoke koncentracije tržišnog udjela u rukama jednog operatora, što bi moglo dodatno usporiti napredak, osobito ako se uzme u obzir da je cijena pristupa internetu u Hrvatskoj među najvišima u EU. Prisutni su negativni trendovi u korištenju telefonskih usluga i u nepokretnoj i u pokretnoj mreži, dok segment usluga širokopojasnog pristupa internetu bilježi pozitivna kretanja.

Vodeća poduzeća poslovala su uspješno i ostvarila rast ukupnih prihoda, bruto dobiti i proizvodnosti rada.

'digitalizacija'
1/4

Komentara 10

JE
jetix
17:50 30.06.2018.

svi polako prelaze na 4K, a HRT još uvijek "testira" HD

DU
Deleted user
17:28 30.06.2018.

Ima li i jednog podrucja u kojem Hrvatska ne zaostaje?

DU
Deleted user
19:07 30.06.2018.

Trebalo bi momentalno prestati placati pretplatu dok HRT (OiV Odasljaci i veze takodjer) ne uvede full HD rezoluciju. NovaTV HD i Doma HD ide samo preko interneta odnosno streminga. Za 5 godina svi kanali moraju biti na 4k. T-comu trebaeba dati rok od 1 godine do kad ima povecati minimalni kapacitet DSL-a na 50/10 mbit uu urbanim sredinama, 5 godina za cijelu Hrvatsku dok bi tad minimum u urbanim sredinama mora biti 100/40 mbit. To bi trebalo zakonski uredit po liniji ili ispunit te uvjete ili placas penale odnosno gubis koncesiju za rad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije