Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amphinicy Technologies

Hrvatska tvrtka stvorila softver brži od NASA-ina

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/4
21.03.2018.
u 18:35

Amphinicy Technologies surađuje s više tvrtki u satelitskoj i svemirskoj tehnologiji. Brzi procesor nazvan Blink služi za obradu satelitskih podataka gotovo u stvarnom vremenu te daje mogućnost brze reakcije na niz događaja.

Sredinom ožujka Europska je komisija, odnosno njezino inovacijsko vijeće, dodijelila stotinjak milijuna eura tvrtkama koje se bave vrhunskim inovacijama.

Među 57 dobitnika, od približno 1200 tvrtki koje su se prijavile na natječaj, našla se i jedna hrvatska tvrtka – Amphinicy Technologies, vodeći svjetski prozvođač softvera u satelitskoj industriji. Europski Instrument za malo i srednje poduzetništvo nudi najboljim poduzetnicima sredstva za inovativne ideje s potencijalom za stvaranje novih tržišta ili revoluciju postojećih.

Amphinicy je stvorio brzi procesor podataka nazvan Blink, odnosno treptaj, koji služi za obradu satelitskih podataka gotovo u stvarnom vremenu te je dvadeset puta brži od postojećeg NASA-ina softvera. Brza dostupnost podataka omogućit će i odgovarajuću reakciju na globalne događaje, primjerice bržu pomoć u hitnim situacijama kao što su poplave, potresi, migracijske krize, poboljšanje poljoprivredne logistike i slično, navode u zagrebačkoj tvrtki koja ima svoj ured i u Luxembourgu, a na njezinu čelu su inženjeri Toni Jelavić, Marko Mrvelj i Frane Miloš.

Inovativnim je tvrtkama kroz SME Instrument do 2020. namijenjeno 1,6 milijardi eura, s time što pojedinačne tvrtke mogu dobiti do 2,5 milijuna eura bespovratne potpore. U žiriju zaduženom za procjenu prijavljenih projekata je i jedna Hrvatica, konzultantica Ana Barjašić, koja se u Bruxellesu bavi projektima poslovnih anđela i investiranja.

– Program je vrlo kompetitivan i samo oko šest posto tvrtki dobije potporu SME Instrumenta. Osim novca, program donosi i odredeni prestiž s obzirom na to da svaku prijavu razmatra vrlo pažljivo najmanje 10 međunarodnih stručnjaka u područjima tehnologije, poslovanja i investiranja, što uključuje evaluaciju na daljinu i intervju u Bruxellesu – ističe Ana Barjašić.

Kao i u ostalim programima, Hrvatska je dosta loša u povlačenju sredstava iz SME Instrumenta te je sa samo dvopostotnim uspjehom bolja jedino od Rumunjske i Bugarske. Inače, hrvatska agencija Hamag-Bicro prepoznala je potencijal Blinka još 2013. te je dijelom sudjelovala u sufinanciranju softera. Amphinicy Technologies stvoren je pod okriljem zagrebačkog FER-a iz kojeg je izdvojen kao spin-off tvrtka prije dvadesetak godina te je postao važan kotač u svemirskoj industriji. U domaćem je vlasništvu i surađuje s nizom vodećih tvrtki u satelitskoj i svemirskoj industriji.

– Iduće dvije godine bit će kritična faza razvoja proizvoda jer dodatna sredstva financiraju brzu implementaciju potrebnih tehničkih dostignuća i pomažu nam da razvijemo mrežu klijenata i partnera – navode čelni ljudi Amphinicy Technologies. Kao članica žirija koji ocjenjuje pristigle programe, Ana Barjašić savjetuje zainteresiranima da se usredotoče i na tržište, a ne samo na proizvod.

– SME Instrument ocjenjuje izvrsnost i inovativnost proizvoda, ali i kapacitet tima da ostvari poslovnu ideju i obećanja. Zainteresirane tvrtke trebaju biti dobro upućene u kriterije programa te moraju dokazati svaku svoju tvrdnju. Na primjer, kažu li da su 20 posto bolji od konkurencije, trebaju navesti neovisan i pouzdan izvor jer neće biti dovoljno istraživanje koje su sami proveli. Također, stvarni rizik posla i proizvoda treba biti sveden na minimum u odnosu na prividni rizik – kaže Barjašić. 

Komentara 8

GR
grgahot
19:13 21.03.2018.

Svaka čast inženjerima Jelaviću, Mrvelju i Milošu, tako se stvara nova vrijednost!

DU
Deleted user
18:49 21.03.2018.

Bit će jpš brži ako zaposle Šeksovog posinka!

BO
bo64
19:20 21.03.2018.

fake news. eto vi znate sta Nasa ima i sve sto imaju je dostupno javnosti ^^ koja glupost od naslova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije