Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODERNIZACIJA INDUSTRIJE

Hrvatska treba još 1800 robota

An employee controls the arms of a manned biped walking robot
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
05.01.2017.
u 08:45

Mnogi u gospodarstvu koji se bave proizvodnjom robote ne vide kao prijetnju, a da bismo bili učinkoviti, treba nam 2000 robota

Procjenjuje se da bi hrvatsko gospodarstvo, s obzirom na svoju veličinu, trebalo imati dvije tisuće robota, a prema procjenama u Hrvatskoj ih trenutačno ima 175, što dovoljno govori o neiskorištenom potencijalu i potrebi za dodatnim razvojem i ulaganjem – ističe Emil Ilija Perić, voditelj Odjela za tehnološki razvoj i IT pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Hrvatska gospodarska komora, naime, u suradnji s Inovacijskim centrom Nikola Tesla i Fakultetom elektrotehnike i računalstva, sudjeluje u projektu CROBOHUB. Tim projektom želi se uspostaviti regionalni centar kompetencija za robotiku u okviru Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT).

Trenutačno se provodi analiza i procjena ekosustava, identifikacija ključnih dionika te se radi na studiji izvedivosti kako bi se definirao razvoj robotike.

Projekt bi trebao omogućiti umrežavanje nacionalnih i regionalnih dionika konkretnim aktivnostima poput radionica i suradnje s proizvodnim tvrtkama u obliku izrade studija slučaja, čime će se pružiti informacije gospodarstvenicima kako što učinkovitije primijeniti robotiku u svome poslovanju.

– Suprotno uvriježenom mišljenju da će roboti zamijeniti poslove ljudi, u četvrtom industrijskom dobu (industrija 4.0) stvara se potreba za dodatnim kadrom koji će moći upravljati robotima, servisirati ih i, naravno, proizvoditi nove – ističe Perić i dodaje kako je u pogledu robotike još nedovoljno istraženo i definirano područje u proizvodnom procesu koje se odnosi na suradnju čovjek – robot.

Mnogi akteri u gospodarstvu koji se bave proizvodnjom, robote ne vide kao prijetnju, smatra Perić.

– Uzmemo li u obzir stanje domaćeg gospodarstva, nedostatak kvalificirane radne snage ili radne snage općenito, uz niske plaće, robotizacija se može vidjeti kao jedan od način povećanja produktivnosti, ili čak kao jedini – smatra Perić i dodaje da HGK projektom nastoji doći do konkretnih podataka o upotrebi robota i potrebama tvrtki za daljnjom automatizacijom proizvodnih procesa.

– Istraživanje robotike u Hrvatskoj izuzetno je važno za našu budućnost – naglašava Perić. Uvođenje visokih tehnologija financijski je zahtjevno, a kako bismo mogli iskoristiti fondove EU, potrebno je konkretnije poznavanje potreba i mogućnosti razvoja. 

>> Hrvatskom gospodarstvu nedostaje više od 1800 robota, trebamo povećati produktivnost

Komentara 3

PA
Pathfinder60
08:27 08.01.2017.

U Hrvatsoj vec ima 4 miliona robota, od kojih otprilike 2 miliona glasaju za HDZ a 2 za razne druge levicarske stranke. Treba im svima re-setirati mozak.

MA
malaplava
09:34 07.01.2017.

kupujte robote kad više nemate radnika..samo i robotom netko treba upravljati ali to možete i sami,strašni poslodavci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije