Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PODACI OTKRIVAJU

Internet u Hrvatskoj i dalje među najskupljima u Europi

Internet
Foto: Borna Filić/PIXSELL
18.05.2018.
u 14:10

Hrvatski građani internetom se koriste više od prosjeka, a i poduzeća spremno uvode digitalne tehnologije, kazuje EU

Izvješće o DESI-ju služi za praćenje napretka država članica u području digitalizacije. Hrvatska je ukupno osvojila 22. mjesto od 28. država članica.

Hrvatska je na ljestvici digitalnog razvoja društva i gospodarstava u konkurenciji svih članica EU zauzela 22. mjesto u ukupnom zbiru pokazatelja od 28 država članica. Najrazvijenija je Danska, slijede Švedska, Finska i Nizozemska, dok su na začelju Europe Rumunjska, Grčka i Italija.

Hrvatski građani internetom se koriste više od prosjeka, a i poduzeća spremno uvode digitalne tehnologije, kazuje EU.

No, ono što je i dalje loše jest povezivost i cijene fiksnog interneta koje su visoke, ističe EU.

te kažu: Najveći izazov u pogledu digitalizacije za Hrvatsku predstavljaju loši rezultati u području povezivosti – tek 27. mjestu jednako kao i lani. Dostupnost širokopojasne veze u ruralnim područjima i pokrivenost brzom širokopojasnom mrežom ograničene su. Osim toga, cijene fiksnog širokopojasnog pristupa i dalje su među najvišima u Europi. Točnije i dalje smo u toj potkategoriji na posljednjem mjestu jednako kao i lani. Dominantni ili povijesni operator zajedno sa svojim društvima kćerima (u prijevodu Hrvatski telekom uz Iskon i Optimu koja ima i H1) ima veoma visok tržišni udio.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Internet
1/10

U području e-uprave Hrvatska ostvaruje spor napredak te je i dalje na 25. mjestu. Broj je korisnika usluga e-uprave iznad prosjeka EU-a, ali nije ostvaren napredak u pružanju tih usluga.

Hrvatska ostvaruje dobre rezultate u pogledu otvorenih podataka i usluga e-zdravstva. Kako bi u potpunosti iskoristila prednosti digitalne transformacije, Hrvatska mora poboljšati svoju širokopojasnu infrastrukturu.

Hrvatska pripada skupini manje uspješnih zemalja prema ocjeni EU, te obrazlažu kako je nakon izbora u rujnu 2016. nova vlada osnovala je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva. Njegova je misija pružati stručnu podršku Vladi Republike Hrvatske pri razvoju digitalne infrastrukture i javnih digitalnih usluga te popularizacija razvoja digitalnog društva u svim područjima života i djelovanja hrvatskih građana, gospodarstva i javnog sektora. U tijeku je ažuriranje digitalnih strategija, koje bi trebale biti objavljene do kraja godine, pojašnjava EU.

Ključne riječi

Komentara 24

TO
tolitol
23:33 18.05.2018.

Po meni je ovdje glavni poražavajući podatak 25 mjesto po digitalnim javnim uslugama e-uprave. Samo začelje na koje je naša politika naravno odgovorila uspostavom... novog ureda. Očito su se iskazali, a zanima me koliko li nas kao porezne obveznike košta to čudo koje je očito neuspješno. Ujedno su prepreke za ulazak novih igrača na tržište očito prevelike, no tome je kod nas u svakom sektoru tako. Ne vjerujem da će se išta promijeniti i kad se budu raspisivale koncesije za mobilne mreže 5G. U pogledu toga još nisam nigdje pročitao ništa. Imamo najskuplju državu u srednjoj i ističnoj Europi, i naravno najnesposobniju. Nema napretka bez novog izbornog zakona. Ovo je sada zatvoreni klub uhljebljenih.

Avatar Dalmacija
Dalmacija
06:14 19.05.2018.

Plaće među najnižim, a internet, gorivo, prijevoz, hrana.... među najskupljima. Hrvatska je dno EU, seprička jama civilizacije.

AU
austrougarskigeneral
23:51 18.05.2018.

i još nešto...i najsporiji internet u europi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije