Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisan sporazum

Hrvatska je ušla u najveći laboratorij – CERN: 'Veliki dan za znanost'

Sporazum je potpisan – Hrvatska je kao pridružena članica ušla u CERN
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/14
28.02.2019.
u 18:19

Potpisivanje je organizirano u Teslinu kabinetu u Tehničkom muzeju

Sporazum je potpisan i – Hrvatska je kao pridružena članica ušla u CERN. Europska organizacija za nuklearna istraživanja jedan je od najvećih međunarodnih istraživačkih centara u svijetu, a sporazum je danas potpisala njegova glavna direktorica Fabiola Gianotti te s hrvatske strane ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

– Ovo je početak nečeg velikog i novog za Hrvatsku, veliki dan za znanost – rekla je ministrica Divjak. Put do pridruženog članstva počeo je još 2014., no tek su lani ispunjeni svi kriteriji, među kojima je i dovoljan znanstveni kapacitet u području fizike, računarstva i informatike. Europski laboratorij za fiziku čestica u Švicarskoj najveći je, naime, takav u svijetu, a najpoznatiji je kao mjesto gdje je “rođen” World Wide Web, ali i gdje su znanstvenici uspjeli pronaći Higgsov bozon. CERN broji 22 članice, a ulaskom Hrvatske i devet pridruženih. Jugoslavija je bila jedna od država koje su 1954. osnovale CERN, ali je iz članstva izišla 1961. godine.

Pogledajte video s potpisivanja:

 

U CERN-u je zaposleno oko 2500 ljudi, a još se 8000 znanstvenika iz cijelog svijeta koristi njegovim kapacitetima. I hrvatski su znanstvenici, primjerice iz Instituta Ruđer Bošković te iz tvrtki kao što je Končar, već surađivali s CERN-om, no sada će ta veza biti puno čvršća. Kontribucija iznosi milijun švicarskih franaka godišnje, no znanstvenici preko natječaja i projekata mogu povući i puno veći iznos.

– Pridruženim članstvom u CERN-u hrvatskim znanstvenicima, specijalistima, studentima... omogućava se pristup znanju i radu najviše svjetske razine. Mi moramo biti tamo gdje su najobrazovaniji i najbolji jer hvatanje koraka s njima jamči bolji život i budućnost te naprednije gospodarstvo – poručio je premijer Plenković na potpisivanju sporazuma koji je simbolično organiziran u kabinetu Nikole Tesle Tehničkog muzeja u Zagrebu.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar nekineki
nekineki
19:27 28.02.2019.

logotip cerna sadrži 666, 'U ovome je mudrost: "U koga je uma, neka odgoneta broj Zvijeri. Broj je to jednog čovjeka, a broj mu je šest stotina šezdeset i šest." (Otkrivenje 13:18)'

MI
midea
18:58 28.02.2019.

6,000,000 kuna za članstvo , ima se može se !

BA
bazinga
20:21 08.03.2019.

Hhhaaaa sad hrvatine misle platili smo članarinu sad smo puno pametniji,nemojte gledati prema cern-u okrenute se iza sebe ostavili ste tako pametni pustiš iza sebe uništili hrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije