Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18 % HRVATA NE ZNA ZA INTERNET

EU izračunala koliko je Hrvatska digitalno napredovala

Uzeo sam joj mobitel dok nije gledala i saznao da su zamalo postali par
Foto: Shutterstock
1/6
11.06.2020.
u 13:05

Među 28 država članica Europske unije Hrvatska je prema indeksu gospodarske i društvene digitalizacije - DESI za 2020. na 20. mjestu. Isti smo kao i lani iako smo napredovali

Među 28 država članica Europske unije Hrvatska je prema indeksu gospodarske i društvene digitalizacije - DESI za 2020. na 20. mjestu.

Isti smo kao i lani. Premda su rezultati u pojedinim kategorijama bolji, i može se vidjeti općeniti pozitivan trend u broju bodova po kategorijama, sve zajedno nije bilo dovoljno da u odnosu na druge ostvarimo bolji 'plasman'. Jer, ni drugi nisu stajali u mjestu, već su napredovali. 

Europa nas je 'izmjerila' prije koronakrize i evo kako komentiraju prikupljene podatke i svoja saznanja o hrvatskom digitalnom društvu i gospodarstvu.

Foto: eu

Od svih kategorija, Hrvatska je najbolji rezultat ostvarila u integraciji digitalne tehnologije u poduzećima i MSP-ovima i na devetom smo mjestu u kategoriji prekogranične internetske prodaje drugim državama članicama EU-a. Hrvatska poduzeća postupno integriraju digitalne tehnologije u poslovanje. Hrvatska ima 23 posto poduzeća s visokom i vrlo visokom razinom digitalnog intenziteta, čime malo zaostaje za prosjekom EU-a od 26 posto.

.Kad je riječ o povezivosti, Hrvatska je nastavila postojano napredovati, ali bez promjena u odnosu naprošlogodišnji položaj. Znatno je poboljšala pokrivenost fiksnom mrežom vrlo velikog kapaciteta. U tojse kategoriji rezultat poboljšao s 23 % u 2018. na 43 % u 2019. Međutim, razmjerno visoke cijene paketa fiksnih i kombiniranih usluga utječu na rezultat u kategoriji indeksa cijena širokopojasnog pristupa.

Foto: eu

U kategoriji ljudskog kapitala Hrvatska je na 13. mjestu i ima šesti najveći udio osoba s diplomom iz područja ICT-a u EU-u. No 18 posto Hrvata nikad nije koristilo internet.

Hrvatska je lani ostvarila mali napredak u upotrebi interneta. Hrvati su među najbrojnijim čitateljima vijesti na internetu u EU-u, a hrvatska poduzeća iskorištavaju mogućnosti društvenih medija, velikih podataka i e-trgovine. Unatoč sve većoj potražnji poslodavaca za stručnjacima za ICT, njihov broj na tržištu rada u Hrvatskoj manji je od prosjeka EU-a. Hrvatska je 2019. ostvarila bolji rezultat u kategorijama unaprijed ispunjenih obrazaca i kompletnosti usluga dostupnih na internetu nego 2018.

Foto: eu

Reforma nastavnog programa „Škola za život” počela se provoditi 2019. Reformom se želi uvesti pristup koji se temelji na ishodima učenja radi povećanja kvalitete obrazovanja i poučavanja. Reforma se postupno provodi u svim osnovnim i srednjim školama te bi treba biti dovršena do 2022.

Ključne riječi

Komentara 3

TR
tratincica68
13:55 11.06.2020.

puno.ja nemam mobitel 35 godina.i mogu rec super je.zovi si fiksni pa ako me ulovis.

AN
antiekstremist
15:59 11.06.2020.

Odlični smo u odnosu na cijene gulikoža operatera !

ST
stefj
14:39 11.06.2020.

Ima nešto napretka, no i dalje je fiksni Internet za mnoge preskup, naročito fiksne linije za poduzeća. Tome je jako odmoglo okrupnjivanje, jer sada na tržištu postoje realno samo 2.5 providera i cijene više ne padaju. Jedino što pada je kvaliteta usluga... Što se tiče Internet prodaje, nije realno očekivati neki bum u Hrvatskoj. Za prodaju u cijeloj EU, Hrvatska ima najviši PDV, ima najskuplje usluge dostave, ima najskuplje sustave on-line naplate i ima jedno od najgorih administrativnih okruženja... Ako želite složiti WEB shop, daleko je jednostavnije, jeftinije i brže napraviti tvrtku u Londonu, Estoniji ili negdje drugdje nego ovdje i krenuti s time...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije