Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUVA LI TEHNOLOGIJA ZDRAVLJE

Hoćete li preuzeti aplikaciju za povratak u normalan život?

praćenje kontakata zaraženih
Foto: Getty Image
1/2
05.05.2020.
u 21:39

Velika Britanija testira samostalnu aplikaciju Francuzi počinju testiranja svoje aplikacije sljedećeg tjedna, Nijemci i Švicarci rade s Appleom i Googlom na svojoj inačici aplikacije za praćenje kontakata

Hoćete li preuzeti aplikaciju za povratak u normalan život ili spašavanje života?, pita se u svom naslovui The Thelegraph, ponukan izjavom britanskog ministra zdravstva,  "Preuzimanjem aplikacije za praćenje kontakata štitite vlastito zdravlje, štitite zdravlje svojih najmilijih i zdravlje zajednice,  istaknuo je ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock, počevši tako kampanju za instaliranje aplikacijeNHS-a  na otoku Wight, koju potom planiraju proširiti na cijelu državu. 

Da bi bila učinkovita aplikacija treba imati barem 40 do 50 korisnika. Aplikacija se  bazira  na bluetooth tehnologiji, ne prati lokaciju i dobrovoljna je, piše The Telegraph, Reuters pak izvšetava kako  Francuzi počinju svoje testiranje slične aplikacije sljedećeg tjedna,Obje ove zemlje nisu pristale na uvjete Applea i Googlea, razvili su svoju inačicu iako da bi funkcionirala kako treba morau nagovoriti ove tehnološke divove da im popuste u tehnološkim uvjetima. Nijemci i Švicarci, odlučili su 'igrati' posve na kartu Applea i Googlea.

Privatnost vs. zdravlje

Privatnost osobnih podataka i očuvanje zdravlja u vrijeme koronavirusa odjednom su se, naizgled, našli na suprotnim stranama, u pravom pravcatom ratu, posebice kada se radi o Europljanima.

Naime, azijske zemlje odavno nemaju nekih većih problema s nadzorom putem kamera, mobitela i ostalih tehnoinovacija. Samo rijetki dižu bunu protiv vlasti kada se radi o prikupljanju biometrijskih i geolokacijskih podataka. Južna Koreja, Singapur, Kina, osmislili su niz nadzornih aplikacija, narukvica, mjera i mogućnosti koje koriste u koronakrizi, i vrlo vjerojatno će ih ostaviti kao trajnu posljedicu. Većina i ne propituje povredu privatnosti podataka, neki pozdravljaju takve oblike jer, kažu, osjećaju se sigurnije, dok rijetki dižu glas protiv nadzora, barem to ne čine u koronakrizi. Europljani, pak, privatnost štite i smatraju ljudskim pravom u koje nitko ne može i ne smije zadirati.

I sve je dobro dok se na drugoj strani vage ne nađe očuvanje zdravlja. Tu bi neki bili skloni popustiti, no ipak uz jasne i precizne zakone koji bi im garantirali da će svaki oblik praćenja prestati kada prestane opasnost.

Fijasko hrvatske aplikacije

Upravo zbog nedovoljne preciznosti pala je u vodu zamisao hrvatskog Stožera da se putem mobitela i lokacija prate građani. Iako su se nakon bunta javnosti pravdali namjerom praćenja i kontrole  samo onih u samoizolaciji, nigdje to jasno nisu naveli. I umjesto da budu prihvaćene hitnim postupkom, izmjene zakona sada trunu na dnevnom redu za drugo čitanje u Saboru, Istina, ta aplikacija, da je bila hitno implementirana, prema nekim 'blažim' pojašnjenima, riješila bi problem kršenja samoizolaciji, pratila bi tek lokacije onih kojima je samoizolacija propisana. Sada taj postupak odrađuju policijaci na terenu 'kucanjem na vrata'  ili pozivi  pripadnika civilne zaštite i epidemiologa. 

Ipak, problem ostaje, koji bez nadogradnje ne bi riješila 'lokacijska' hrvatska zamisao aplikacije, a to je kako se štititi u doba koronavirusa i ne biti u mogućem bliskom kontaktu s pozitivnim ljudima. Odnosno  kako lakše detektirati sve ljude s kojima smo bili u kontaktu ako se mi sami zarazimo ili se neki naš 'bliski' kontakt iz javnog prijevoza pokaže pozitivnim.

Apple i Google jedino rješenje?

Tehnologija bi u tome trebala pomoći, a Apple i Google upravo zbog toga sklopili su i neobično partnerstvo  a danas su podijelili kod za API, odnosno omogućili developerima da grade aplikacije i izdali  set pravila o privatnosti. . 

Osmislili su tzv. sustav praćenja kontakata tako da im nije potrebna lokacija, već bluetooth tehnologija, koja je ugrađena u njihove sustave. Umjesto rukovanja vlasnika, u njihovu modelu “rukovali” bi se mobiteli. Dakle, mobiteli osoba u bliskom kontaktu samostalno bi se prepoznali. Uz uvjet da ste pristali na to da to čine. Podaci bi se anonimizirali, lokacija ne bi bila uključena kao ni broj mobitela. Podaci bi pritom bili  pohranjeni na mobitelima, a ne na centraliziranim serverima,

Time bi postavke privatnosti bile na prvi pogled zadovoljene. Jer dobrovoljni pristanak, kao prvi uvjet, traži i najstroža direktiva koju imamo u EU, famozni GDPR ili Uredba o zaštiti osobnih podataka.

Ipak, nije sve tako jednostavno, iako kažu da je njihov  sustav otvoren za nadogradnju aplikacije koja bi trebala olakšati da cijela stvar funkcionira, a to će isključivo dali zdravstvenim institucijama država kažu u danas objavljenim pravilima.. I tu je nastaje  spor, jer europske države  poput Francuske i Velike Britanije, pobunile su se, a i Njemačka je imala prigovora. Ove države traže veću kontrolu upravo nad podacima jer je, tvrde, tako učinkovitije i smislenije nadgledati širenje zaraze koronavirusom. 

Budući su Apple i Google neprikosnoveni vladari mobilnih operativnih sustava, jer gotovo svi mobiteli, izuzmemo li Aziju i nove modele Huaweija, rade s “mozgom” bilo Googlea bilo Applea, tada je logika jasna. Obuhvatili bi gotovo sve one koji imaju pametne mobitele bilo da se radi o iPhoneima ili primjerice Samsungovim serijama smartfona.

'Normala' i privatnost

Apple i Google  svojim, zajedničkim modelom praćenja zaraženih ojačali bi svoju moć činjenicom da oni diktiraju uvjete, ali naizgled , paradoksalno, osiguravaju veću zaštitu privatnosti negoli zemlje  koje grade aplikacije na njihovim temeljima. Pojednostavljeno Njemačka, Francuska i Velika Britanija, tražile su da imaju pristup podacima korisnika i pohranjuju ih 'kod sebe'. Google i Apple  nisu ih podržali već podatke žele ostaviti na mobitelima korisnika bez centraliziranog pristupa institucijama. . 

Budući da  svaka aplikacija mora proći autorizaciju Applea i Googlea ne bi li bila u ponudi u njihovim online trgovinama  proces samostalnih aplikacija. država je otežan ako ne i nemoguć.  Tako su Njemačka i Švicarska, prenosi Reuters, odlučile popustiti i prikloniti se zamisli Applea i Googlea, Francuzi se još opiru i kreću u testiranje vlastite aplikacije sljedeći tjedan, iako još nisu privolili Apple da im to tehnički omogući. Britanci su pak krenuli s testiranjem također, hibridne aplikacije u kojoj će se podaci slijevati u NHS, njihov pandan Zavodu za javno zdravstvo,  

Hrvatska promišlja

 A kako je pokazao  prošlotjedni sastanak ministara unutarnjih poslova država članica EU aplikacija za praćenje kontakata zaraženih je potrebna i uvelike će pomoći ublažavanju mjera, posebice na granicama, vjerojatno će biti i uvjet za otvaranje granica u većoj mjeri. Hrvatska je tada kazala da i dalje promišlja o aplikaciji.  Kako će na kraju ispasti priča o suživotu tehnologije, privatnosti, zdravlja, još je neizvjesno, U svakom slučaju  o tome da se građani u cijelu stvar moraju  dobrovoljno uključiiti ostaje na snazi, prema sadašnjim smjernicama EU, barem u teoriji. 

Komentara 6

SO
Sir Oliver
00:10 06.05.2020.

Nema sanse da dobrovoljno stavim te spijune na svoj mob!!

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
10:44 06.05.2020.

Ja ću preuzeti aplikaciju koja se zove Ericsson GH688, moj prvi mobitel iz 1997. Nema ništa osim glasovnog poziva i SMS-a. A i antena mu se može skinuti pa onda "ne hvata". Pa vi gospodo pratite koliko hoćete.

DU
Deleted user
10:41 06.05.2020.

Neću jer to onda ionako nije "normalan život"!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije