Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
QR KOD-ODOM DO USLUGA

Hoćemo li trebati covid putovnice za putovanja i kako će to funkcionirati?

Covid propusnice
Foto: IBM
1/8
11.04.2021.
u 08:55

Dok cijeli svijet još muku muči s dobavljanjem cjepiva i cijepljenjem stanovništva, mnoge zemlje ozbiljno razmišljaju o uvođenju digitalnih propusnica za putovanja, ali i za pristup uslugama koje smo pomalo izgubili u novom normalnom...

Diljem Europe zaraza koronavirusom forsira države na vraćanje strožih epidemioloških mjera pa i nepopularnih 'lockdowna'. Istovremeno, sve više zemalja ozbiljno planira uvođenje digitalnih covid propusnica koje bi olakšale građanima kretanja i to ne samo na putovanjima, nego i kao dokaz imunosti za posjet muzejima, kino dvoranama, kafićima pa čak i trgovinama općih potrepština.

U Austriji su nedavno najavljivali kratkotrajno proglašavanje posebnih mjere koje uključuju i obavezno pokazivanje negativnog PCR ili antigenskog testa za ulazak u dućane!

Europska unija je za lipanj najavila uvođenje zelenog digitalnog certifikata koji će pokazivati je li osoba cijepljenja, preboljela COVID-19 ili ima negativan test. Iako je EU odmah istaknula da takav certifikat ne bi bio uvjet za putovanje, mnogi su ga odmah prozvali COVID putovnicom.

Foto: Europska komisija

Naime, sve zemlje koje se bave turizmom, a među njima i Hrvatska velike nade polažu u ovakva rješenja koja bi olakšala povratak turista i putovanja preko granica. A kako bi takva rješenja tehnički funkcionirala?

Covid propusnice je najlakše gledati kao ukrcajne karte za zrakoplovne letove (boarding pass) - riječ je o jednostavnom QR kodu koji inače sadrži osnovnu informaciju o identitetu i ruti putnika, a sada bi imala informaciju o cijepljenju (uključujući i vrstu cjepiva) i/ili testiranju.

Foto: IBM

Upitali smo dugogodišnjeg stručnjaka za Blockchain dr. Marka Vukolić iz IBM-ovog istraživačkom laboratorija u Zurichu kako se pritom čuvaju privatni podaci korisnika i koliko je potrebno da se takvo rješenje provede na primjeru cijele jedne zemlje:

- Nedavno sam se vratio s putovanja i na vraćanju u Švicarsku morao sam pokazati papir kojim sam dokazivao da sam negativan na PCR testu na COVID-19. Ali, na to papiru je bilo i drugih mojih privatnih podataka koje su drugi mogli vidjeti. Naša IBM-ova digitalna zdravstvena propusnica puno bolje čuva privatnost korisnika. Podaci se ne pohranjuju na Blockchain. Svi zdravstveni podaci se nalaze u formi QR koda u klijentovom novčaniku, bilo da je digitalni ili na papiru. Unutar 3 mjeseca možemo provesti cijeli sustav na cijelu državu. Već smo u pregovorima s više zemalja i kompanija na puštanju takvih rješenja - rekao je za Večernji list Vukolić.

IBM-ovo rješenje najavila je nedavno i američka savezna država New York.

Da s tehničkom provedbom neće biti problema uvjeren je i komunikacijski stručnjak Marko Rakar:

- Provedba je lagana, čak i na svjetskoj razini. Po meni je više pitanje ljudskih prava, smiju li privatne kompanije i države onemogućavati ljudima prelazak granice ako se nisu cijepili. Također, ne smijemo ljude penalizirati što imaju ili nemaju uređaj, tko će meni kupiti iPhone. Usluga mora biti dostupna svima. A i zašto nam treba posebna covid putovnica, imamo biometrijske putovnice. Sustav već funkcionira na svakom graničnim prijelazima, sve su države povezane. Potrebno je samo jedno dodatno polje u bazi je li netko cijepljen ili nije i datum - poručuje Rakar, koji također jedva čeka povratak putovanja:

- Ja se jedva čekam cijepiti. Tada odmah odlazim na aerodrom i kamo ide prvi avion ja sam na tom letu. Volim planine...

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:15 16.04.2021.

Fašizam na mala vrata...prvo se govorili 'ma neee, to sigurno neće biti', pa je Europski parlament čak i donio rezoluciju da se nikoga ne smije protiv njegove volje cijepiti, no onda je to spomenula malo Merkelica, malo Urusla, pa ovaj pa onaj, pa se sad pomalo to 'ozbiljno razmatra', kao što se razmatra i stalno procijepljivanje višestrukim dozama kojekakvim cjepivima. Sve u svemu, malo po malo, idemo u totalitarizam i gubljenje građanskih sloboda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije