Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kiborzi nisu budućnost, već se događaju

Hoće li uskoro svi zaposleni imati ugrađene čipove

Foto: GettyImages
12.11.2018.
u 22:21

Umjesto sigurnosnih kartica, zaposleni u Velikoj Britaniji mogli bi uskoro imati implantirane čipove. Šveđani to već uvelike prakticiraju

Na ruci, između palca i kažiprsta uskoro bi stotine tisuće zaposlenih u Velikoj Britaniji mogli imati ugrađen mikročip. Mikročip bi trebao poslužiti prvenstveno kao sigurnosna dozvola za ulazak u prostore tvrtke, za otvaranje vrata, printanje, itd. Jednostavnim mahanjem ruke služio bi umjesto kartica koje su danas u upotrebi. Ne radi se o nekoj novoj i revolucionarnoj tehnologiji koja do sada nije bila poznata, već je vrlo slična onim čipovima koji se primjenjuje na kućnim ljubimcima.

Distopija kao realnost

Neke Britanske tvrtke naručile su već čipove i time poručili da su očito spremni za novo doba u svijetu rada. Švedski Biohax, potvrdio je da ima narudžbu jedne velike britanske financijska institucije koja ima tisuće zaposlenih, što bi značilo da Britanci očito imaju namjeru to raditi u većem obimu.

Stoga ne čudi da su britanski mediji, odmah su zavapili te se raspisali o invaziji na privatnost te u pomoć pozvali sindikalce da zaštite radnike, drugi tvrde dolazi vrijeme najezde kiborga u obliku zaposlenih, ili pak pišu od distopijskim vizijama koje su se počele ostvarivati i u skoro vrijeme bit će prisutni u britanskim uredima. Jowan Österlund, osnivač Biohaxa i bivši piercer, kazao je Telegraphu da njihovi mikročipovi, koji koštaju 150 funti svaki mogu pomoći finacijskim i pravnim tvrtkama da postanu sigurnije.

Svi oni manevriraju osjetljivim dokumentima, čipovi bi im pomogli da znaju tko ih smije vidjeti i tko ih je vidio.

Za 4000 Šveđana mikročipiranje već je nekoliko godina realnost na koju su dobrovoljno pristali, barem ako je suditi prema napisima u medijima o Epicenteru, digitalnom inovacijskom poslovnom centru koji je dom za 100-tinjak tvrtki, mahom čipiranih zaposlenika. Fredric Kaiser, iz Epicentera, čipiran je i vrlo ležeran oko cijele situacije. Razumijem da mnogi razmišljaju o privatnosti i da ih to brine, ja na to gledam kao na inovaciju, volim isprobavati nove stvari i kao netko tko je sklon tehnologiji želim vidjeti kuda će nas to sve odvesti.

Privatnost i etika

Gledano is praktičnog kuta, mikročipovi ugrađeni u tijelu mogu se doživjeti kao pojednostavljenje života u smislu da sve podatke nosite sa sobom i o njima ne trebate brinuti. No tu dolazi i pitanje koje je neizbježno kada se radi o tehnologiji, a to je koliko je ona uistinu sigurna od raznih vrsta zloporaba. Mikročipovi bi trebali služiti tome da su poslodavci i tvrtke sigurniji kada se radi o kretanju radnika i njihovim ovlastima unutar prostora kompanije.

Razine ovlasti trebale bi biti ugrađene u mikročipove, usto bi trebale olakšati život zaposlenih, prilikom mjerenja radnog vremena ili printanja, a tvrde neki, i privatni život bio bi u mnogome lakši kada bi čipovi sadržavali informacije s osobnih iskaznica i bankovnih računa. Etičke dileme rast će što će čipovi biti sofisticiraniji, Za sada mnogi tvrde, poput KPMG-a, ili PwC-a, ne planiraju ih uvesti niti su o tome razmišljali. Britanska tvrtka BioTeq koja se bavi implantiranjem čipova već je čipirala 150 ljudi, tvrde, uglavnom pojedince koji su to željeli. No, isporučili su na testiranje čipove i u Španjolsku, Francusku, Njemačku, Japan i Kinu. 

Komentara 11

WB
wbeo0031
22:43 12.11.2018.

Mikročipiranje njje niti za kućne ljubimce, a kamo li za ljude. Svatko tko pod krinkom sigurnosti gura ovakvu "tehnologiju" ne misli ništa dobro.

Avatar Ada
Ada
23:09 12.11.2018.

Žig zvijeri, Otkrivenje 13.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
22:54 12.11.2018.

Uz jednu malu napomenu, švedska čipira samo zaposlenike državnog i javnog sektora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije