Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saga o Huaweiju

Hoće li Google dobiti odobrenje i ponovno poslovati s Huaweijem

Američki ministar trgovine Wilbur Ross i kineski premijer  Li Keqiang
Foto: Reuters7PIXSELL
04.11.2019.
u 15:25

Američka vlada primila je 260 zahtjeva od svojih tvrtki koje traže da im se odobri  daljnje  poslovanje s kineskim tehnološkim divom Huaweijem.

Američka vlada primila je 260 zahtjeva od svojih tvrtki koje traže da im se odobri  daljnje  poslovanje s kineskim tehnološkim divom Huaweijem.  Wilbur Ross, američki ministar trgovine  u razgovoru za Bloomberg, kazao je kako ga je iznenadio veliki broj zahtjeva, te je najavio da će uskoro biti izdana prva odobrenja. Nije rekao je li među njima i zahtjev Googlea, no vrlo je vjerojatno da je Google također tražio izuzeće i nastavak poslovanja s Huaweijem.

Podsjetimo, uslijed trgovinskog rata na relaciji Kina – SAD i usto pod optužbama za špijunažu i ugrožavanje nacionalne sigurnosti Huawei se, uredbom američkog predsjednika Donalda Trumpa, prije šest mjeseci našao na američkoj crnoj listi. 
Američkim tvrtkama bilo je zabranjeno poslovati s Huaweijem, s tim, da je dva puta već odobren tromjesečni poček primjene potpune zabrane. Istovremeno tvrtke su mogle podnijeti zahtjev za izuzeće. Do sada nitko nije dobio odobrenje niti je izuzet iz nametnute 'kazne' Huaweiju. 

S obzirom na najave Wilbura Rossa, Amerikanci su spremni  izdati posebne licence i olakšati poslovanje s obiju strana. Američko iznenađenje po pitanju broja zahtjeva govori o tome da nisu računali da bi toliko kompanija moglo biti pogođeno obustavom poslovanja na relaciji s Kinom. 


Usto, Ross je optimističan i po pitanju cjelokupnog trgovinskog sporazuma te kazuje da je 'prva faza' pred  zaključenjem. 

Ono što bi Huaweiju umnogome olakšalo poslovanje, posebice ono u Europi bilo bi da licencu za poslovanje dobije Google. Tada bi mogli poprilično odahnuti, jer bi to značilo da novi Huaweijevi mobiteli imaju punu funkcionalnost operativnog sustava Android s pripadajućim Googleovim aplikacijama. 

Primjerice, najnoviji flagship mobitel Mate 30 konačno bi mogao biti pušten u prodaju.

Samim tim budućnost bi  mobilne divizije bila izvjesnija. Huawei, vjerojatno, kada se radi o dobavljanju opreme za 5G infrastrukturu, neće biti pomilovan, jer 5G mreže Amerikanci tretiraju kao veliku prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vrlo su agresivni u kampanji da se Huaweija po tom pitanju odreknu i svi njihovi saveznici. Nijemci nisu tu stali na američki stranu, no Poljaci i Estonci jesu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije