Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika prijetnja

Opasnost kao i u Hladnom ratu - sat sudnjeg dana pomaknut na 2 minute do ponoći

Nuklearna katastrofa
Foto: Thinkstock
25.01.2018.
u 16:22

Sat sudnjeg dana danas je zapravo jednako blizu ponoći kao što je bio 1953. godine, nakon što je SAD testirao svoju prvu termonuklearnu napravu, a SSSR izveo prvi test hidrogenske bombe

Sat sudnjeg dana (Doomsday Clock), koji simbolično mjeri opasnost od globalne katastrofe izazvane ljudskim djelovanjem, pomaknut je za 30 sekundi, na 2 minute do "ponoći".

Za sat sudnjeg dana, koji je upostavljen 1947. godine, zadužen je Bilten atomskih znanstvenika, skupina znanstvenika i nuklearnih stručnjaka koji se redovito sastaju i odlučuju o vremenu koje nam je preostalo do smaka svijeta. Bilten kao razlog za novo pomicanje navodi neuspjeh američkog predsjednika Donalda Trumpa i drugih svjetskih vođa u nošenju s prijetnjama nuklearnog rata i klimatskih promjena, piše Washington Post.

Ova organizacija vjeruje da svijetu ne samo da prijeti veća opasnost nego u isto vrijeme prošle godine, već i da je ta opasnost na istoj razini kao i u vrijeme nakon Drugog svjetskog rata, kažu dužnosnici biltena, teoretski fizičar Lawrence M. Krauss i astrofizičar Robert Rosner. Sat sudnjeg dana danas je zapravo jednako blizu ponoći kao što je bio 1953. godine, nakon što je SAD testirao svoju prvu termonuklearnu napravu, a SSSR izveo prvi test hidrogenske bombe. Drugim riječima - kada je hladnoratovski strah možda dosegao najvišu razinu, kažu Krauss i Rosner. 

- Čini se da je sjevernokorejski program nuklearnog oružja zabilježio značajan napredak u 2017. godini, čime je povećan rizik za samu Sjevernu Koreju, druge zemlje na tom području i SAD - kažu ovi znanstvenici.

Fotografije koje su nas nasmijale, ali i šokirale. Najveći hit dolazi iz središta Zagreba!

Nuklearna katastrofa
1/30

Komentara 1

CE
centirion
05:42 27.01.2018.

Fake News!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije