Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudjelovali i gospodarstvenici

HATZ i HAZU BiH potpisali sporazum o suradnji

Jakov Pehar
Foto: Stojan Lasić/PIXSELL
03.10.2018.
u 14:03

Po riječima predsjednika HATZ-a Vladimira Androšeca, današnjim organiziranjem okruglog stola ispunjava se jedan od ciljeva suradnje dviju akademija.

Čelnici Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) potpisali su u srijedu u Mostaru sporazum o suradnji te su održali okrugli stol naziva "Suradnja znanosti i gospodarstva kao temelj jačanja konkurentnosti".

 Po riječima predsjednika HATZ-a Vladimira Andročeca, današnjim organiziranjem okruglog stola ispunjava se jedan od ciljeva suradnje dviju akademija.

"Tehnološke novosti su ono bez čega mi ne možemo. Danas se svijet vrti oko toga i ako izostanemo iz te utakmcie bit ćemo u velikim problemima", rekao je Andročec.

On je najavio potporu Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i jačanje znanstveno-gospodarske suradnje s institucijama u Bosni i Hercegovini pojašnjavajući kako će to u skoroj budućnosti imati daleko veći značaj.

"Posebno je to važno jer je krenula industrija 4.0, umjetne inteligencije, robotizacija ... koja će za pet ili deset godina potpuno promijeniti svijet", dodao je Andročec.

Predsjednik Hrvatske akademije za znanosti i umjetnost (HAZU) u BiH rekao je kako posebno ohrabruje što na okruglom stolu sudjeluju i gospodarstvenici, ali i predstavnici obrazovnih  institucija koji moraju prilagoditi njihove sustave obrazovanja novim tehnološkim trendovima. "Cilj svih projekata je ublažavanje demografske krize koja je uzela maha", istaknuo je Pehar.

Potpisivanju sporazuma dviju akademija nazočio je i hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović koji je istaknuo kako BiH ima samo jednu prigodu priključiti se tehnološkoj revoluciji.

"Treba nam kompetentnost onih koji prolaze tehničke nauke, ali općenito u visokom obrazovanju. To je dinamika kojom mi moramo promijeniti svijet i ne smijemo zaostati za našim okruženjem", rekao je Čović.

Na okruglome stolu "Suradnja znanosti i gospodarstva kao temelj jačanja konkurentnosti" o značaju gospodarske suradnje Hrvatske i BiH govorio je i prof. dr. sc. Krešimir Ćosić, koji je bio izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Pogledajte razgovor s Draganom Čovićem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije