Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerojatno

Hakirala bankomat i ukrala novac - u samo pet minuta!

bankomat
Igor Soban/PIXSELL/Ilustracija
25.07.2017.
u 11:01

Tvrtka Positive Technologies tvrdi da većina bankomata radi na operacijskom sustavu Windows XP te da nije posebno zaštićena od napada.

Leigh-Anne Galloway iz tvrtke za sigurnost na internetu  Positive Technologies objasnila je BBC-ju kako se bankomat može opljačkati u roku 5 minuta. 

Objašnjava da se zloćudni softver ili kako se na engleskom naziva malware unese u operativni sustav bankomata.  U bankomatu se izbuši rupa kroz koju se izvadi USB kabel kako bi se napadač mogao spojiti na sustav. 

 

Tvrtka Positive Technologies tvrdi da većina bankomata radi na operacijskom sustavu Windows XP te da nije posebno zaštićena od napada. 

Minutu nakon što se spojila na sustav Leigh-Anne Galloway uspjela je "natjerati" bankomat da izbaci novčanicu.  - U sustav se može 'ubaciti' malware koji će i prikupljati podatke s bankovnih kartica i računa - kaže Galloway.

Komentara 3

ZL
zlako
12:32 25.07.2017.

Ne može se opljačkati banka nego samo vratiti novac pravom vlasniku.

DU
Deleted user
12:13 25.07.2017.

Paaa, ako se ne varam , prije ovih" učenih glava" to su osmislili Rumunjski državljani koje su naši policajci ulovili i objasnili kako su to oni radili.

Avatar burgos1948
burgos1948
06:49 29.07.2017.

A kako se zove software za upad ? Mislim , samo pitam , jer tko pita ne skita .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije