Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CYBERSIGURNOST

Hakeri jedva dočekali: Milijuni tvrtki u problemima zbog otkrivene ranjivosti popularnog programa

hakeri
Reuters/PIXSELL/Ilustracija
23.12.2021.
u 07:21

Log4j je otvoreni program što znači da se vrlo lako iskoristiti da hakeri dobiju pristup informacijama i podacima u sustavu, a u sustav također mogu implementirati virus koji se može aktivirati bilo kad.

Gotovo je nezamislivo u današnje doba ne imati mobitel, međutim  mnogi upravo zbog te svakodnevnosti podcjenjuju rizik koji dolazi s time. 

- Mobiteli mogu biti i super stvar, i izvor svih zala. Mobiteli su kao i računala, čak i jači, a na njima imamo i e-poštu, sms-ove, slike, financije, bankarstva, dokumente, a najčešće ih zaštitimo ih pinom za pristup tek onda kada to moramo, upozorava stručnjak za cybersigurnost Tino Šokić u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Kako bi se umanjio rizik da se pokupi virus, nužno je kontinuirano raditi na jačanju digitalne i cyber sigurnosti. Upravo to dokazuje i posljednji primjer kad je uočena velika ranjivost programa  Log4j, oko čega je nastala velika uzbuna.

- To je alat koji su kroz godine razvili programeri i developeri, i oni su ga i održavali. To je jedan od problema – otvorenog je koda, a hajka je nastala jer ga koriste milijuni sustava diljem svijeta. Tvrtke koje su zbog toga došle u problem su Microsoft, IBM, Facebook/Meta, Apple. Nažalost, imamo i u Hrvatskoj jako puno sustava koji su izloženi, upravo zbog toga te ranjivosti, kaže Tino Šokić, stručnjak za cyber sigurnost.

Log4j je otvoreni program što znači da se vrlo lako iskoristiti da hakeri dobiju pristup informacijama i podacima u sustavu, a u sustav također mogu implementirati virus koji se može aktivirati bilo kad. Krajnji korisnik, kaže Šokić, neće u samom sustavu primijetiti nikakvu razliku.

- Ovo se odnosi samo na one koji održavaju u pozadini – poslužitelje, servise, programe kao takve, objašnjava.

Napadi na mobitele mogu se događati i pute SMS-ova, a najveća opasnost leži i u ostavljanju osobnih podataka ili pokretanja programa za koje nismo sigurni čemu služe. 

- Postoje zlatne preporuke koje se odnose na računala i mobitele, pripaziti od kuda se aplikacije instaliraju, da to bude isključivo iz trgovina poput Google Play ili Apple store, ažurirati operativni sustav i postaviti autentikaciju da se mobitel ili laptop otvaraju s nekim pinom ili uzorkom, upozorava Šokić.

VIDEO: Prvi SMS na svijetu prodan je kao NFT nepoznatom kupcu za 107 tisuća eura: Aukcijska kuća očekivala i dvostruko višu cijenu

Komentara 2

SI
sisavac
11:41 27.12.2021.

da pojasnimo, problem je taj što je to program otvorenog koda. znači, besplatan je. nije u vlasništvu nekih applea, microsofta, imb-a... to nije u redu. open source treba uništiti. europa je tu predvodnik. sama nema ni jednu značajnu it firmu, pa ajd da uništi to malo što je ostalo. ne smeta joj monopol amerikanaca u tom sektoru. kina je problem, rusija, ne... stvarni problemi za europu se ne rješavaju.

GE
geler203
08:18 23.12.2021.

Dok je to odgovaralo onima koji su napravili propust bilo je u redu ali kada su saznali i drugi to već ne valja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije