Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hakeri napadaju elektroničku poštu internetskog diva

Google zbog hakerskih upada odlazi iz Kine?

google
Reuters
13.01.2010.
u 08:02

Internetski div Google mogao bi ukinuti svoje poslovanje u Kini, nakon što su hakeri napali električnu poštu Googlea – Gmail kineskih aktivista za ljudska prava, prenosi BBC.

Internetski div Google mogao bi ukinuti svoje poslovanje u Kini, nakon što su hakeri napali električnu poštu Googlea –Gmail kineskih aktivista za ljudska prava, prenosi BBC. U Googleu tvrde da sofisticirani i ciljani napadi na njihovu infrastrukturu dolaze iz Kine. Nisu direktno za to optužili kinesku Vladu no, tvrde, ne žele više sudjelovati u cenzuriranju rezultata svog pretraživača kako to od njih traži Vlada u Kini. 

Američka državna tajnica Hillary Clinton, kazala je da su Googleove optužbe zabrinjavajuće te da su Sjedinjene Države tražile objašnjenje iz Kine.

Ubrzo nakon što je objavljena vijest, dionice Googlea pale su za 1,9%, do 579 dolara (£ 358) na burzi u New Yorku. David Drummond iz Googlea kazao je kako je "primarni cilj napadača bio pristup Gmail računima kineskih aktivista za ljudska prava."

Tvrtka je svojom istragom o napadu pronašla dva Gmail računa koja su 'pregledana' .

Međutim, aktivnost je bila ograničena na informacije poput datuma kada je račun otvoren i  predmet koji se šalje, no ne i e-mail sadržaj..

Također,  otkriveno je da su računi desetaka Gmail korisnika iz SAD, Kine i Europe koji su "pobornici ljudskih prava u Kini',  bili "rutinski pogledani od strane trećih osoba".

Tim računima pristupljeno je  "najvjerojatnije putem krađe identiteta i zlonamjernog softvera stavljenog na računala korisnika."  Najmanje 20 drugih, i to velikih tvrtki, bile su meta sličnih napada.

Google je rekao da će održati razgovore s kineskom Vladom u narednim tjednima oko toga da se ne filtrira njihov browser, kao što je to propisano zakonom.

Dopisnik BBC-a Rory Cellan-Jones kazao je da su napadi bili usmjereni upravo protiv napora da se postigne sloboda govora, stoga je Google odlučio preispitati svoju poziciju. "Ako, kao što se čini vjerojatnim, Vlada odbija dopustiti da djeluju necenzorirane usluge, Google će se onda povući iz Kine, što će utjecati i na ostale strane kompanije koje posluju u toj zemlji.

Odluka o povlačenju bila je "nevjerojatno teška", a donijeli su je menadžeri iz SAD-a, prenosi BBC.

Google se u Kini pojavio prije četiri godine nakon što je pristao  cenzurirati neke rezultate pretraživanja. Potez je doveo do optužbi konkurenata da je izdao svoj moto - "ne budi zao", ali Google je tada tvrdio da će biti više štete za građanske slobode ako uopće ne bude prisutan u Kini.

 

Ključne riječi

Komentara 2

ZV
zvonac99
10:08 13.01.2010.

Električnu poštu!?!. Aha onda ste i Vi električni portal i vjerovatno vam treba punooooo struje pa imate direktan link do Krškog :)

UK
Ugo Kajvez
12:38 13.01.2010.

Ziher je pozadina ovog rat obavještajnih službi ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije