Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Google više neće neograničeno objavljivati vijesti koje “ukrade”

Google
AFP
02.12.2009.
u 16:35

Medijski mogul Rupert Murodch zaprijetio da Google News da neće imati pristup stranicama s vijestima. Zbog pada zarade od prodaje oglasa, vlasnicima je novinarstvo opet primarni izvor dobiti

Pritisnut prijetnjama svjetskog medijskog mogula Ruperta Murdocha, Google je objavio da će ubuduće dopuštati samo pet besplatnih posjeta internetskim stranicama koje naplaćuju pristup svojim sadržajima. Google News Blog navodi da će pristup stranicama s vijestima koje ne traže pretplatu biti i dalje besplatan, a za ostale čitatelj će nakon šestog klika u 24 sata dobiti obavijest da se mora pretplatiti.

Murdochov i Microsoftov pakt protiv Googlea
Kompanije poput Googlea Murodch već neko vrijeme optužuje da “zarađuju tako što sakupljaju i objavljuju praktično ukradene vijesti i priče nastale teškim novinarskim radom i velikim investicijama”. Problem je bio u tome što je Googleova tražilica linkom na vijest na internetu često mogla zaobići blokadu kojom se zahtijeva pretplata na informativne sadržaje. Stoga je Murdochov News Corp. u studenom započeo pregovore s Microsoftom o paktu kojim bi internetski sadržaji medijskih kuća iz News Corp. postali nedostupni Googleu te bi se na internetu mogli pronaći isključivo korištenjem  Microsoftove tražilice Bing.

Vijesti će se plaćati i na internetu
Murdoch je najavio i da će internetski pristup početi naplaćivati mnoge od medijskih kuća iz News Corp. Prvi je londonski Times, a razlog je to što s padom prihoda od oglasa vlasnici opet razmišljaju o zarađivanju prvenstveno na naplati samog novinarskog sadržaja. Slično je nedavno postupio Johnston Press, najveći regionalni izdavač u Velikoj Britaniji, koji pod svojim okriljem ima oko 300 novina i koji je u posljednje dvije godine zabilježio pad zarade na oglasima od 42 posto.

Komentara 4

KO
kom3ntat0r
01:24 03.12.2009.

NIkakva šteta. Ionako su svi news portali žutilo i senzacionalizam. Pravo novinarstvo je davno umrlo. Sve je danas novac novac novac.

MA
Mayhaelo
10:57 03.12.2009.

Tko će plaćati da bi pročitao loše napisane vijesti. Možda ekipa teenagera koji ne mogu, a da svakodnevno ne pročitaju članak o svojim hollywoodskim zvijezdama i zvjezdicama, a hvala Bogu, takvih članaka ima o-ho-ho.

OB
-obrisani-
18:35 06.12.2009.

ahahah, Rupert Murdcoh se ide petljat u mrežu svih mreža, koja nije njegova nit će ikada biti? Čak i njegovo ludilo je sad prešlo sve granice. Tko njega treba/želi uopće na net-u? sa svojim 5 cent listovima....Čudim se samo da je google popustio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije