Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Green-Tech Hackathon

GoGreenOzonator odnio pobjedu te osvojio nagradu od 50.000 kuna

GoGreen
Foto: Algebra
1/2
01.03.2021.
u 08:44

GoGreenOzonator tim želi primijeniti ozon u poljoprivredi, posebno u zaštiti od štetnih organizama te na taj način eliminirati ili dramatično smanjiti korištenje pesticida, a bez smanjenja produktivnosti u procesu proizvodnje hrane.

Green-Tech Hackathon, hackathon s fokusom na održive tehnologije i druge zelene teme, održan je sredinom veljače u organizaciji Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i partnera – Fil Rouge Capitala kao investicijskog partnera i Algebra LAB kao organizacijsko-logističkog i savjetodavnog partnera u provedbi ovog projekta.

Hackathon je održan u online obliku, ukupnog trajanja duljeg od 30 sati, a nakon više od 100 prijava zainteresiranih timova tijekom proteklih tjedana, u finalu je sudjelovalo 14 timova s ukupno 63 natjecatelja iz cijele Hrvatske, a pridružili su im se i članovi timova iz susjedne Bosne i Hercegovine, ali i iseljenici trenutačno na privremenom radu u Njemačkoj i (najdalje) Južnoj Koreji.

Sudionici su tijekom hackathona odabrali jedan od tri ponuđena problema te su za njega razvijali svoje rješenje. Natjecateljima su ponuđena tri izazova – višak i bacanje hrane (kako riješiti problem viška hrane u trgovinama, kod ljudi i općenito u cijelom lancu hrane?), masovni turizam (kako razviti model održivog turizma?) te zagađenje vode (kako osmisliti poslovno rješenje koje rješava problem zagađivanja vode?). Ponuđena rješenja, tj. odgovori na zadatke, pritom su morala biti održiva, izvediva, profitabilna i skalabilna te su se, dakako, morala oslanjati na tehnologiju kao način rješavanja postavljenog problema.

Nakon dvodnevnog rada na projektima i predstavljanja projekata u sklopu virtualnog pitcha pred žirijem najboljim timom proglašen je tim GoGreenOzonator, u čijem su sastavu Helena Virić Gašparić, Darija Lemić i Pave Ninčević. Sve troje dolazi s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Njihovo pobjedničko rješenje temelji se na inovativnoj primjeni ozona. Odavno su poznata dezinfekcijska svojstva i primjena ozona u zdravstvu i prehrambenoj industriji. GoGreenOzonator tim želi primijeniti ozon u poljoprivredi, posebno u zaštiti od štetnih organizama te na taj način eliminirati ili dramatično smanjiti korištenje pesticida, a bez smanjenja produktivnosti u procesu proizvodnje hrane.

– Zahvaljujemo organizatorima GreenTech Hackatona, Britanskom veleposlanstvu u Zagrebu i Algebra LAB-u na prilici za sudjelovanje i pozitivnoj ocjeni naše ideje kao prihvatljivog zelenog rješenja u kategoriji “Water pollution”. Sudjelovanje u hackatonu je za nas bilo novo i neprocjenjivo iskustvo, a pobjeda i osvojeni novčani iznos su nam svakako poticaj za daljnji razvoj. Želimo se zahvaliti mentoru Matiji Žulju iz Agrivija koji nam je bio velika podrška – rekla je Helena Virić Gašparić iz pobjedničkog tima. Uz pobjednike, žiri je posebno pohvalio i rješenja tima Alavera, MacroConverter i Omni Akademija.

Pobjednički tim nagrađen je novčanom nagradom u iznosu od 50.000 kuna. No, osim novčane nagrade, organizator – Veleposlanstvo UK u Hrvatskoj – pomoći će pobjednicima i pristupom britanskoj startup zajednici i eventualnim daljnjim povezivanjem s tamošnjim aktivnim i propulzivnim green tech sektorom.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije