Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAČUNALI MATEMATIČARI

Je li opravdan strah od globalnog zatopljenja: Ubrzo ulazimo u 'mini ledeno doba'?

ledenjaci
Foto: DPA/PIXSELL
1/6
28.12.2017.
u 20:26

Profesorica matematike Valentina Zharkova sa Sveučilišta Northumbria kazala je da ledeno doba može smanjiti štetu od globalnog zatopljenja.

Zemlja bi u nekoliko narednih desetljeća moga ući u "mini ledeno doba" koje bi, pretpostavlja se, moglo smanjiti štetu od globalnog zatopljenja, piše britanski Express

Pišu da bi do 2030. godine temperature na Zemlji mogle toliko pasti da će se zamrznuti rijeka Temza koja prolazi kroz London. Sličan fenomen se dogodio i u posljednjem "mini ledenom dobu" koje se protezalo do 13. do 17. stoljeća. 

ledenjaci
1/8

Sunčevi ciklusi

Profesorica matematike Valentina Zharkova sa Sveučilišta Northumbria kazala je da ledeno doba može smanjiti štetu od globalnog zatopljenja. - Nadam se da će taj efekt nadvladati globalno zatopljenje pa će čovječanstvo dobiti još 30 godina da riješi problem zagađenja - kazala Zharkova. 

Sunce ima cikluse od otprilike 11 godina kada doseže svoj maksimum i potom se kreće prema minimumu. Trenutno smo na maksimumu, ali već će 2021. godine temperature početi padati te ćemo se kretati prema minimumu.

 Tim profesorice Zharkove predviđa da će se dogoditi veliko smanjenje u temperaturama tijekom tri sljedeća ciklusa koja će trajati otprilike 33 godine. Dodala je kako će sva šteta od globalnog zatopljenja biti "poništena" kada ponovno počne solarni maksimum u 2050-im godinama.  - Moramo se pripremiti za sljedeću snažnu solarnu aktivnost - zaključila je Zharkova.  

Komentara 8

MU
mulag
20:44 28.12.2017.

je kisa za novu

IV
ivanoo
21:14 28.12.2017.

Naslušao sam se ja tih nagađanja.A poslije ih nema nigdje...

VJ
vjaceslav
10:53 30.12.2017.

akademik paar godinama govori o dolasku mini oledbe, a to mišljenje, osim trumpa, zastupaju, gle! ruski znanstvenici. - - "ruski znanstvenik Vladimir Bashkin tvrdi da promjena klime ima cikličan karakter i da nije nikako povezana s ljudskom djelatnošću. S kolegomom Raufom Galiulinim iz Instituta za fundamentalne probleme biologije Ruske akademije znanosti dokazuje da je današnje otapanje ledenih površina tek odjek izlaza Zemlje iz "malog ledenog doba" i uskoro nam, prema geološkim razmjerima, predstoji ulazak u novo ledeno doba."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije