Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GlycanAge

Genos uvodi u ljekarne testove za personaliziranu preventivnu medicinu

Gordan Lauc
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
27.05.2019.
u 13:09

U Genosu kažu da je GlycanAge globalno najbolji test biološke dobi te jedini takav test koji ujedno ukazuje na sveukupno upalno stanje organizma

 Prvi personalizirani test biološke dobi GlycanAge, koji je do sada bio dostupan samo u specijaliziranim laboratorijima, od ponedjeljka je dostupan u ljekarnama na području cijele Hrvatske, a to preventivno testiranje razvila je tvrtka Genos.

GlycanAge omogućuje ranu detekciju bolesti i povećanog rizika za njihov nastanak, a uzorak se uzima iz samo jedne kapi krvi iz prsta u ljekarni, priopćeno je u ponedjeljak iz Genosa koji testiranje provodi u suradnji  s distributivnim lancem veledrogerije Medika.

U Genosu kažu da je GlycanAge globalno najbolji test biološke dobi te jedini takav test koji ujedno ukazuje na sveukupno upalno stanje organizma. 

Testiranje se trenutno provodi u nekoliko ljekarni u većim gradovima, iz kojih se testovi distribuiraju i uzorci vraćaju u ljekarne u lancu Medike, no u planu je značajan porast broja ljekarni u kojima će se moći provesti testiranje.

GlycanAge razvijen je nakon više od deset godina istraživanja, na temelju analize preko 60.000 ljudi. Test otkriva objektivno izmjereno opće stanje organizma tako da mjeri glikozilaciju imunoglobulina G, jednog od ključnih regulatora kronične upale niske razine.

Molekularno starenje ne nastupa istom brzinom kao i kalendarsko starenje

Sa starenjem organizma imunoglobulini gube sposobnost supresije upale te dolazi do sve većeg broja različitih molekularnih oštećenja, koja rezultiraju gubitkom funkcije tkiva i organa te starenjem.

Molekularno starenje ne mora nastupati istom brzinom kao i kalendarsko starenje pa je razlika između kronološke dobi i biološke dobi koju procjenjuje GlycanAge važan pokazatelj stvarnog stanja organizma i rizika za razvoj različitih bolesti povezanih sa starenjem.

"Otvaranjem mogućnosti da se provodi u ljekarnama GlycanAge test će postati dostupan širem broju korisnika te im omogućiti da upozorenje o narušenom zdravlju dobiju dovoljno rano kako bi ciljanim intervencijama razvoj bolesti pokušali odgoditi ili čak spriječiti", ističu u Genosu.

S tim su ciljem već sklopili sporazum sa Specijalnom bolnicom Sv. Katarina koja je razvila specijalizirani algoritam praćenja pacijenata s povišenim GlycanAge indeksom biološke dobi.

Naime, brojna znanstvena istraživanja pokazala su da je nezdravi stil života podloga većine suvremenih bolesti. Preopterećenje obavezama i ubrzani tempo života ne ostavljaju dovoljno vremena za posjet liječniku, a liječnici obično nemaju vremena posvetiti se pacijentu.

Postojeći sustav zdravstva često je neefikasan i nefunkcionalan te je na svjetskoj razini prepoznata potreba za razvojem metoda individualne preventivne medicine koje omogućuju ranu detekciju bolesti i povećanog rizika za njihov nastanak, kažu u Genosu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije