Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Francuzi se okomili na Twitter zbog homofobnih i rasističkih tvitova

Jack Dorsey
Foto: DPA/PIXSELL
1/3
14.05.2020.
u 00:28

"Broj rasističkih sadržaja porastao je za 40,5%, broj antisemitskih sadržaja za 20%, a broj LGBTfobičnih sadržaja za 48%" u razdoblju od 17. ožujka do 5. svibnja, navodi se u studiji koju su provele četiri udruge.

Četiri udrge za borbu protiv diskriminacije podnijele su tužbu protiv Twittera sudu u Parizu tvrdeći da društvena mreža "dugo i uporno" ne ispunjava svoje obveze moderiranja sadržaja, navodi se u dokumentu koji je poslan AFP-u.

"Suočeni s 43% porastom sadržaja mržnje na Twitteru tijekom razdoblja karantene, UEJF, SOS rasizam i SOS Homophobia udružile su se u postupku protiv Twittera , objasnile su udruge.

"Broj rasističkih sadržaja porastao je za 40,5%, broj antisemitskih sadržaja za 20%, a broj LGBTfobičnih sadržaja za 48%" u razdoblju od 17. ožujka do 5. svibnja, navodi se u studiji koju su provele četiri udruge.

Udruge dodaju da su na Twitteru prijavili seriju od 1,110 tvitova mržnje, koji su uglavnom bili nedvosmislenog homofobnog, rasističkog ili antisemitskog karaktera.

Udruga je također otkrila da je samo 12 posto njih izbrisano unutar "razumnog vremenskog razdoblja, u rasponu od 3 do 5 dana." , prenosi Euractive.

I dok  Francuzi pokušavaju u red dovesti Twitterovo moderiranje sadržaja, s druge strane Atlantika, moderatori su dobili odštetu za psihički stres koji trpe. Istina, radi se o Facebooku, no mnogi tvrde, postignuta sudska nagodba mogla bi se preliti na sve ostale platforme koje se bave plasiranjem sadržaja,

Usto u izvještaju su kazali i da u vrijeme izolacije zbog kornavirusa, ulogu moderiranja je uglavnom preuzela umejtna inteligencija odnosno još uvijek manjkavi algoritmi. 

Čini se da, Twitter, bar, kada se radi o Francuskoj nije upogonio ni algoritme ni ljude iako je jack Dorsey šef Twittera kazao da svi njegovi zaposlenici zauvijek mogu raditi od kuće. U slučaju Francuske izgleda, nema ih dovoljno ili su premalo plaćeni za stres kojem su izloženi., dok AI i dalje 'šteka'.

 

Komentara 2

Avatar LisaAJ85
LisaAJ85
22:17 24.05.2020.

w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

Avatar SusanEU95
SusanEU95
14:17 14.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije