Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utjecaj temperature

Francuski znanstvenici otkrili kako se potpuno uništava koronavirus

Ilustracija
Thinkstock
16.04.2020.
u 11:31

O utjecaju temperature na SARS-CoV-2 kontinuirano se debatira, pa je tako i jedna predložena studija izazvala pozornost

Grupa francuskih znanstvenika s Odjela za nove virusne bolesti Sveučilišta Aix-Marseille napravila je studiju različitih utjecaja na deaktivaciju novog koronavirusa SARS-CoV-2, među kojima je i temperatura.

Odmah treba spomenuti kako je studija javno raspoloživa za čitanje na platformi bioRxiv, ali nije neovisno provjeravana pa tako zasad nije objavljena ni u bilo kojem znanstvenom časopisu. Stoga treba biti oprezan s njezinim zaključcima. Teoretiziranje o tome hoće li virus nestati s pojavom toplog vremena privukla je pozornost medija, no u ovoj studiji nije riječ o istraživanju utjecaja toplijeg vremena nego izravno temperature. Jedan od medija koji je danas prenio studiju na svojem internetskom izdanju jest i utjecajni američki tjednik Newsweek.

Francuski su znanstvenici izložili visoke i niske koncentracije virusa u laboratorijskim i simuliranim uvjetima u prirodi različitim temperaturama, u skladu sa standardima u Francuskoj koji su izvedeni iz standarda Europske unije. Ispostavilo se da SARS-CoV-2 može izdržati temperaturu od 60 Celzijevih stupnjeva sat vremena. U laboratorijskim uvjetima bilo je potrebno postići temperaturu od 92 Celzijeva stupnja da bi se virus potpuno uništio. Studija koja je provođena inficiranjem stanica jetre afričkog zelenog majmuna pokazala je kako je virus na tako visokoj temperaturi potrebno držati 15 minuta.

Video - Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kada bi mogla završiti pandemija

 

Uočena je i razlika, što je vjerojatno i logično, u koncentraciji virusa. Ako ga je u uzorku bilo više, ostao bi zarazan, ako bi ga bilo manje, deaktivirao bi se u cijelosti. Francuski stručnjaci tvrde kako su takvi zaključci zapravo konzistentni s ranijim studijama SARS-a i MERS-a, dva prijašnja koronavirusa. No, niže koncentracije virusa prisutne su kod većine zaraženih pa se drži kako su za deaktivaciju dovoljne i niže temperature. Više koncentracije trebaju i višu temperaturu.

– Ova studija treba poslužiti za odabir adekvatnog protokola za deaktivaciju kako bi se spriječila izloženost laboratorijskog osoblja koje je u izravnom i neizravnom kontaktu s virusom SARS-CoV-2 kod dijagnostike, stoji u studiji.

Newsweek podsjeća kako je i u časopisu The Lancet Microbe objavljena studija koja je pokazala kako je virus stabilan na 4 Celzijeva stupnja, ali se deaktivira nakon pet minuta na 70 stupnjeva. Znanstvenici iz Kine doista su se bavili utjecajem temperature i vlažnosti u atmosferi te su na temelju analize u stotinu kineskih gradova zaključili da se pri višim temperaturama i vlažnosti prijenos bolesti COVID-19 značajno smanjuje. Slično je kao što je bilo kod SARS-a i influenze.

Ključne riječi

Komentara 24

SO
Sir Oliver
12:38 16.04.2020.

Znaci, potrebno mi je da istresem lonac kipuce vode na sebe, vrucine od 90 stupnjeva i omrazeni virus je riknuo......zajedno sa mnom!

HE
Hejterkojimrzisve
11:38 16.04.2020.

Ovo je jako stara 'novost' ... i nije na 92 vec na 96

SI
siglinde9999
12:13 16.04.2020.

Isprazni lonac kipuće vode minimalno 10 litara i riješio si ga se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije