Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupnja desetljeća

Riješili se konkurenta: WhatsApp je najveća Facebookova kupnja

Mark Zuckerberg
Foto: Press Association/Pixsell
20.02.2014.
u 22:55

Prvi čovjek Fejsa Mark Zuckerberg kupnjom WhatsAppa obavio najvredniji posao desetljeća kada je riječ o internetskim tvrtkama i riješio se konkurenta

Facebook, najpopularnija društvena mreža, u svoj portfelj dodaje i servis za dopisivanje – WhatsApp. Platit će ga ukupno 19 milijardi dolara, i to 4 milijarde u gotovini, 12 u dionicama, a tri milijarde dolara isplatit će u dionicama osnivačima WhatsAppa i njihovim zaposlenicima koji će njima moći raspolagati na tržištu za četiri godine.

Može slati i slike

Radi se o najvećoj Facebookovoj kupnji, ali i neke internetske kompanije u cijelom desetljeću. WhatsApp, koji ima 50 zaposlenika, tako dobiva na vrijednosti kao, primjerice, Gap Inc. koji broji 136.000 zaposlenih, piše Bloomberg. Facebook se ovom kupnjom zapravo riješio svog velikog konkurenta, smatra analitičar Paul Sweeney, te si dodao 450 milijuna odanih korisnika. WhatsApp je aplikacija za pametne telefone uz pomoć koje se korisnici mogu dopisivati, funkcionira poput SMS-a, no s tom razlikom što je besplatan u prvoj godini korištenja, a poslije godišnje košta 99 centi. Usto ima dodatne mogućnosti poput slanja slika, glasovnih poruka... Uvjet je da imate smartphone i Wi-Fi internetsku vezu ili podatkovnu tarifu. WhatsApp ima 450 milijuna mjesečnih korisnika i dnevno mu se priključuje milijun korisnika. Ukupan volumen prenesenih poruka približio se ukupnom prometu SMS-ova svih mobilnih operatora na svijetu.

Razvoj aplikacije

U Facebooku, koji također ima svoj sustav za dopisivanje i slanje poruka – Facebook Messenger, tvrde da će WhatsApp ostati samostalna i neovisna tvrtka te je neće puniti oglasima.

Suosnivač WhatsAppa i direktor tvrtke Jan Koum pridružit će se Fejsovoj upravi. Koum ističe da će kupnja tvrtke omogućiti razvoj aplikacije kao servisa koji ljude povezuje jednostavno i jeftino. Jan Koum ovom transakcijom uvrstit će se na listu milijardera.

Prvi čovjek Fejsa Mark Zuckerberg WhatsAppu proriče blistavu budućnost te tvrdi da će uskoro imati milijardu korisnika. Facebooku je u interesu širiti se i rasti i u dijelovima svijeta gdje nije najpopularniji poput Brazila, Rusije i Kine, ali i dodatno privući ili pak zadržati mlađu publiku.

Posljednja Facebookova kupnja bilo je preuzimanje servisa za dijeljenje slika Instagram za milijardu dolara, a za aplikaciju Snapchat nudili su tri milijarde dolara, no neuspješno.

Facebookova kupnja pokazala je da je japanski Rakuten koji je kupio aplikaciju za dopisivanje Viber za 900 milijuna dolara prošao jeftino. A vijest da su servisi za poruke u modi utjecala je i na BlackBerryjevu dionicu koja je porasla 9 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije