Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Facebook u Britaniji uvodi zaštitu djece od neprimjerenih sadržaja

Facebook
Pixsell
07.12.2009.
u 19:36

Sustav koji predviđa “dugme za paniku” zamišljen je na isti način kao i onaj na web-stranici Bebo, koji djeci omogućuje da prijave opscene, agresivne i druge za njih nepoćudne materijale.

Socijalne mreže na internetu mogle bi uskoro dobiti svojevrsno “dugme za paniku”. Ideja se sastoji u tome da se u popularne socijalne mreže ugrade osigurači, odnosno da se omogući djeci koja se susretnu s neprimjerenim sadržajem da jednostavno alarmiraju moderatore koji nadgledaju mrežu. Primjerice, sve su češće primjedbe da popularni servis Facebook nedovoljno štiti djecu od neželjenih sadržaja.

Dugme za paniku

Tanya Byron, psihologinja i savjetnica za online sigurnost u engleskoj vladi, za svoju inicijativu već je dobila podršku 140 poduzeća i mnogih grupa. Sustav koji predviđa “dugme za paniku” zamišljen je na isti način kao i onaj na web-stranici Bebo, koji djeci omogućuje da prijave opscene, agresivne i druge za njih nepoćudne materijale. Upravo stoga servisu Bebo, koji je namijenjen djeci i mladima, naglo raste popularnost. Kada zaživi, novi bi standard trebao pružiti roditeljima veću kontrolu nad dječjim korištenjem interneta i omogućiti im da preventivno zaustave pristup stranicama s neprimjerenim sadržajem. Ubuduće bi trebalo omogućiti djeci “sigurnu pretragu” određenih internetskih servisa, što bi ih ujedno udaljilo od sadržaja koji nisu za njihovu dob.

Sobe za chat

Prema istraživanjima, oko 35 posto djece u Velikoj Britaniji trenutačno može pristupati internetu u svojim sobama bez ikakva roditeljskog nadzora. Među internetskim stranicama kojima će se posvetiti posebna pozornost u sklopu programa za zaštitu djece nalaze se posebice pretraživači, programi za slanje poruka i sobe za chat. Cjelovit program za zaštitu djece trenutačno dovršava britanski Savjet za sigurno dječje korištenje interneta (UKCCIS) i bit će predstavljen javnosti sljedećeg ljeta. Vlada Gordona Browna također ima u planu pokrenuti marketinšku kampanju kojoj je cilj promicati sigurno korištenje interneta za djecu. U sklopu kampanje stavit će se naglasak na roditelje kojima se savjetuje da računala drže u prostorijama u kojima stalno mogu imati “na oku” koje stranice pretražuju  njihova djeca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije