Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI BRAT

Facebook može vidjeti što tipkate, čak i ako status nije objavljen

facebook
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
19.12.2013.
u 08:47

Dva istraživača provela su studiju o autocenzuriranju korisnika društvene mreže tijekom koje su pratili učestalost pisanja i autocenzuriranja

Mislili ste da ono što tipkate prije objavljivanja ostaje dostupno samo vašim očima? E, pa grdno ste se prevarili jer svaka riječ koju napišete prije negoli nepovratno pritisnete '''enter'' dostupna je i pogledu ''velikog brata'', odnosno Facebooka.

Potvrdili su tu informaciju iz sjedišta kompanije u Palo Altu nakon što su, piše LA Times, dva istraživača provela studiju o učestalosti autocenzuriranja korisnika. Tijekom nje pratili su neobjavljene postove pet milijuna slučajno odabranih korisnika društvene mreže u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Iako nisu mogli ustanoviti što su korisnici točno napisali, zabilježen je svaki zapis koji je sadržavao najmanje pet znakova, a ako on nije bilo objavljen u roku od deset minuta, istraživači su ga smatrali autocenzuriranim.

Facebook je objasnio da studija nije bila usmjerena na otkrivanje što ljudi pišu nego jesu li ili nisu upisali nešto. Istaknuto je i da je zaštićen identitet svih praćenih korisnika te da je cijelo istraživanje provedeno u skladu s uvjetima korištenja društvene mreže, a koje su svi korisnici dužni prihvatiti kada se prijavljuju na Facebook.

>>Facebook-stranica Love Croatia premašila milijun fanova

Komentara 4

Avatar Meggi
Meggi
09:36 19.12.2013.

Ako nemaju pametnijeg posla...

CR
crniohhelo
09:18 19.12.2013.

CR
crniohhelo
09:34 19.12.2013.

Mi se uvijek zalimo da za vrijeme komunizma smo bili uvijek pod nadzorom nekih spijuna ali zato danas preko interneta svaki nas pokret bude zabiljezen sve sto mi jedemo , pijemo ,gdje se mi pokrecemo budemo na svakome koraku praceni preko internetskoga prsnoga otiska i tako je nazalost danasnje vrijeme mi sami svaki za sebe odlucuje zeli tako zivjeti ili ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije