Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDSKA NAGODBA

Moderatori sadržaja zaradili PTSP i 50.000 dolara odštete

Facebook
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
1/5
14.05.2020.
u 00:33

Facebook pristao platiti 52 milijuna dolara odštete moderatorima koji su tužili tvrtku zbog mentalnih trauma prouzročenih čišćenjem sadržaja. Osim novca, Facebook će, kažu, poboljšati uvjete, a nasilje će za moderatore prikazivati u crno-bijelim videouradcima

Facebook pristao platiti 52 milijuna dolara odštete moderatorima koji su tužili tvrtku zbog mentalnih trauma prouzročenih čišćenjem sadržaja. Tako će tisuće zaposlenika Facebooka dobiti novčanu naknadu za svojevrstan PTSP, a iz Facebooka obećavaju kako će poboljšati radne uvjete, primjerice, videozapisi bit će crno-bijeli.

Točnije, nagodba obuhvaća više od 10.000 osoba koje su sada ili ranije bile angažirane na kontroli sadržaja i koje će dobiti najmanje po tisuću dolara, a oni s potvrđenim medicinskim dijagnozama PTSP-a do 50.000 dolara.

Ovo kalifornijska sudska nagodba vjerojatno će obuhvatiti cijelu internetsku industriju. Web lokacije poput YouTubea i Twittera platforme su koje su također pune uznemirujućeg sadržaja.

U konačnici će, smatraju stručnjaci, prevaga pri zapošljavanju biti na strani automatiziranih ''čistača'' odnosno umjetne inteligencije, što je, pokazalo se do sada, još uvijek lošija opcija od ljudskog nadzora.

I Facebook je izvijestio da je, primjerice, pošast dezinformacija uslijed koronakrize uvelike zahvatila ovu društvenu mrežu, a zbog manje moderatora koji su bili dostupni u pandemiji oslonili su se na automatske alate za nadzor sadržaja u vrijeme širenja teorija zavjera o koronavirusu.

Mark Zuckerberg, čelnik Facebooka, rekao je da se u nekim dijelovima svijeta zaposlenici počinju vraćati u svoje urede i upozorava da će štetni sadržaji o koronavirusu vjerojatno biti snažnije zastupljeni u drugom kvartalu.

Foto: Reuters/PIXSELL

Cindy Otis, istražiteljica dezinformacija i bivša analitičarka CIA-e, istaknula je da je štetni sadržaj o koronavirusu porastao u travnju, nakon razdoblja obuhvaćenog najnovijim izvješćem.

Pozvala je Facebook da otkrije koliko brzo uklanja objave, što je ključni indikator učinkovitosti sustava jer se često čini da Facebook djeluje tek kad sadržaj postane viralan i proširi se na druge platforme. "Pandemija je najveći događaj u povijesti dezinformacija, a to se ne vidi u podacima koji oni objavljuju", rekla je Otis.

Ipak, Facebook je u utorak izvijestio o naglom povećanju uklonjenih objava koje su promicale nasilje i govor mržnje, što je pripisao tehnološkim poboljšanjima za automatsko prepoznavanje fotografija i tekstova takvog sadržaja.

Najveća društvena mreža u svijetu uklonila je oko 4.7 milijuna objava povezanih s organizacijama koje šire mržnju u prvom tromjesečju 2020., u usporedbi s 1.6 milijuna takvog sadržaja u istom razdoblju 2019. Facebook je također izbrisao 9.6 milijuna objava s govorom mržnje, u usporedbi s 5.7 milijuna u prijašnjem periodu. To označava šesterostruki porast uklanjanja sadržaja mržnje od druge polovice 2017. kada je Facebook počeo objavljivati te podatke.

Facebook je objavio da je stavio oznake upozorenja na oko 50 milijuna objava povezanih s COVID-19 nakon što je zabranio štetne dezinformacije o koronavirusu na početku pandemije.

"Smatramo da oznake upozorenja imaju učinka. U 95 posto slučajeva osoba koja vidi sadržaj s oznakom upozorenja ne klikne na taj sadržaj", rekao je novinarima izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg.

Facebook je podatke objavio unutar petog izvještaja o standardima zajednice koje je predstavio 2018. sa strožim pravilima ponašanja kao odgovor na kritike. Prošle godine Facebook je proširio izvješće informacijama o primjeni pravila na Instagramu, a u utorak naveo da će te podatke objavljivati svaka tri mjeseca.

Facebook je istaknuo poboljšanja u svojoj "proaktivnoj tehnologiji otkrivanja" koja koristi umjetnu inteligenciju za otkrivanje nasilnog sadržaja odmah po objavi i uklanja ga prije nego što ga korisnici vide. Unapređenje te tehnologije omogućilo im je uklanjanje više sadržaja povezanih s drogom i seksualnom eksploatacijom, navode iz kompanije.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar LisaAJ85
LisaAJ85
22:18 24.05.2020.

w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

Avatar SusanEU95
SusanEU95
14:18 14.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije