Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRZO PREKINULI EKSPERIMENT

Facebook je umjetnoj inteligenciji postavio zadatak, ovo nisu očekivali

Umjetna inteligencija
Foto: Thinkstock
01.08.2017.
u 09:33

Bizarna diskusija dogodila se prilikom komunikacije dva chat bota koja su dobila izazov da međusobno razmjene predmete koji su imali određenu vrijednost.

Eksperiment koji su proveli u Facebooku, a koji je uključivao dvije umjetne inteligencije koje su dobile zadatak da međusobno razmjene predmete prekinut je nakon što su stvari izmakle kontroli.

Čini se kako su umjetne inteligencije u ovom procesu komunicirale jezikom kojeg su samo one razumjele i koji osoblje koje ih je nadziralo nije razumjelo. 

Bizarna diskusija dogodila se prilikom komunikacije dva bota za komunikaciju koja su dobila izazov da međusobno razmjene predmete koji su imali određenu vrijednost, a radilo se o šeširima, kuglicama i knjigama. Botovi su se ubrzo 'pokvarili' te su, čini se, razgovarali međusobno na jeziku nastalom na vlastitim promjenama unutar engleskog jezika.

Iako se sam razgovor ne čini pretjerano koristan, čini se da postoje neka pravila u njemu, piše Independent. Način na koji botovi naglašavaju svoja imena čini se kao dio pregovora, a ne samo kvar. Neki pregovori koji su se vodili na ovom bizarnom jeziku čak su i uspješno završili.

Jezikoslovac Mark Liberman smatra da je malo vjerojatno da je ovaj jezik preteča novim oblicima ljudskog govora.

- Prvo, ovo je u cijelosti utemeljeno na tekstu, dok su ljudski jezici u osnovi izgovoreni (ili gestikulirani), a tekst je umjetni sloj - napisao je na svom blogu.

Botovi su također naučili pregovarati na načine koji su vrlo slični onim ljudskima. Oni bi se pretvarali da su vrlo zainteresirani za određeni predmet tako da bi se kasnije mogli pretvarati da su napravili veliku žrtvu prilikom odricanja, stoji u radu Facebookovog odjela za istraživanje umjetne inteligencije.

Ovo nije prvi slučaj da je umjetna inteligencija razvila svoj jezik. Dogodilo se to i Googleu koji je dopustio umjetnoj inteligenciji da nastavi razvijati svoj jezik. Radi se o umjetnoj inteligenciji koju koriste za svoje prevoditeljske alate.

Komentara 11

DU
Deleted user
09:51 01.08.2017.

Smislenije od većine novinara VL ta dva bota komuniciraju

GE
geez
09:52 01.08.2017.

Da li je ta ista umjetna inteligencija pomogla VL napisati ovaj članak?

DU
Deleted user
10:48 01.08.2017.

Jesenti milu bigulicu, takva savršena umjetna intelgencija zbilja može biti od velike pomoći pri prevođenju, ali i pri stvaranju "modernog" jezika. Na primjer: "Danas u 35 stupnjevi tvrde temperaturom popeti meteorologija".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije